Прегледи и тестове – важен фактор за човешкото здраве

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Прегледи и тестове - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много често за аудиторията на Здравитал сме си позволявали да даваме съвет на хората, че трябва да ходят на редовни профилактични прегледи. За съжаление, доста често пациентите отиват при специалисти, едва, когато усетят сериозен дискомфорт. Превенцията е първата стъпка към стабилно здраве. В този материал ще маркираме основните прегледи и тестове, които биха могли да се извършват периодично, дори и без видима причина.

Рутинен физически преглед

Някои хора посещават лекаря си всяка година за преглед, за да се уверят, че всичко е наред. Има дебат дали трябва да ходите толкова често, но наистина не е нужно да имате сериозни физически болки, за да се вземат мерки. В крайна сметка всичко зависи от:

  • възрастта Ви
  • цялостното Ви здравословно състояние
  • рискови фактори и генетични предразположения

Височина и тегло

Независимо дали отивате на редовен физически или друг преглед, вашият лекар вероятно ще определи височината и теглото ви. Те се нуждаят от тях, за да измерят вашия ИТМ (индекс на телесна маса). Поддържането на ИТМ в здравословен диапазон ви помага да се предпазите от неща като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои форми на рак. Вашият ИТМ се базира на формула за съотношение между тегло и височина. Ако не сте в здравословната норма, вашият лекар ще Ви предложи вариант, с който да достигнете търсения резултат.

Кръвно налягане

Това е мярка за налягането на кръвта ви спрямо артериите. Ако е твърде високо или ниско, шансовете за сърдечни заболявания и инсулт се увеличават. Нормалното кръвно налягане зависи от пол, възраст, външни фактори, психическо състояние. Чрез апарат се измерват горната граница (систола) и долната граница (диастола). За един възрастен човек например нормалното кръвно налягане трябва да е под 120/80, но над 90/60. След 18 годишна възраст кръвното трябва да се проверява поне веднъж на 2 години. Ако се установи високо или ниско кръвно, проверката трябва да бъде по-честа.

Холестерол

Това е вид мазнини в кръвта, липид, съдържащ се във всяка човешка клетка, непрекъснато е транспортиран от черния дроб до тъканите и обратно. Неговата функция е свързана с производство на полови хормони, жлъчни киселини, витамини Д, кортизол, участва също и в клетъчните мембрани. Богати източници на холестерол са храните с животински произход – яйца, месо. Можем да говорим за добър (HDL) и лош (LDL) холестерол. Холестеролът трябва да бъде проверяван на всеки 4-6 години, ако сте на възраст над 20г. Ако той е във високи граници, това може да доведе до сърдечни заболявания или инсулт. Вашият лекар може да препоръча по-чести прегледи за нивата на холестерол при:

  • наднормено тегло
  • фамилна анамнеза за сърдечни заболявания и завишен холестерол
  • Диабет

Скрининг на колоректален рак

Тестовете търсят рак в дебелото черво или ректума, като проверяват за кръв или за тъканни израстъци, наречени полипи. Ако нямате висок риск от рак, започнете да си правите тези тестове, когато навършите 45 години. Фекален имунохимичен тест (FIT) трябва да се провежда всяка година. Сигмоидоскопския – преглед, при който се проверява част от дебелото черво, трябва да се извършва на всеки 5 години. Трябва да си правите колоноскопия, при която лекарят преглежда цялото дебело черво, на всеки 3-10 години в зависимост от това, което е открито по време на прегледа.

Тест за кръвна захар

Това е начин за проверка на евентуален диабет или преддиабет. Измерва се нивото на захарта (наричана още глюкоза) в кръвта. Трябва да започнете рутинно изследване, след като достигнете 45-годишна възраст. Ако имате високо кръвно налягане, холестерол или наднормено тегло, прегледите биха могли да стартират и в по-ранен етап от живота.

Проверка на кожата

Особено през топлите месеци от година значително трябва да се увеличи наблюдателността по отношение на бенките, луничките и други белези по кожата. Експертите казват, че трябва да правите самостоятелен преглед веднъж месечно. Ако ракът на кожата се открие рано и се лекува, почти винаги е лечим. При фамилна обремененост трябва да имате винаги „едно на ум“ и да си правите редовни прегледи.

Проверка на костната плътност

С напредване на възрастта костите на човек стават по-тънки и слаби, увеличава се риска от остеопороза. Костната плътност трябва да се проверява, особено след 65-70-годишна възраст. При ревматоиден артрит, счупвания в миналото, дълъг прием на стероиди прегледите е добре да бъдат извършени по-рано.

Мамография

Това е процедура, при която чрез нискочестотни рентгенови лъчи се изследват гърдите на човек, или с други думи казано – рентгенова снимка на млечната жлеза. Говорим за най-сигурния метод за откриване на злокачествени образувания в тази част от тялото. Честотата на тези изследвания не е точно доказана, но все пак можем да отбележим необходими прегледи на 1-2 години, след 40 годишна възраст.

Скрининг за рак на маточната шийка.

Това е метод за превенция на рака чрез откриване и лечение на аномалии в ранна фаза. В случай, че тези промени не бъдат лекувани, могат да доведат до рак на маточната шийка при жените. Рискът от инвазивен рак се намалява с до 90 % за дамите, които редовно участват в организирани програми. Има два вида тестове. Единият е цитологично изследване или цитонамазка (Pap-тест) Някъде се среща под името „Тест на Папаниколау“. При него се взема  проба от клетки под повърхността на маточната шийка, която се изпраща в лаборатория за изследване под микроскоп. При другият метод се прави проверка за инфекция с човешки папилома вирус (HPV), тъй като почти всички причини за развитие на рак на маточната шийка се дължат на хронична инфекция с HPV. Такива тестове е добре да се правят един път в годината след 21 годишна възраст.

Изследване на простатата.

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система, има големина на кестен. Разположена е точно под пикочния мехур и огражда уретрата. Уретрата от своя страна е каналът, през който урината се пренася от пикочния мехур през центъра на простатата и мъжкия полов орган извън тялото.

Според много изследвания, ракът на простата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Той е напълно лечим, ако бъде открит в начален стадий. В случай на късно диагностициране, съвременните методи могат само да забавят неговото разпространение, но не й да го спрат. Най-разпространеният метод за изследване е PSA-тест. Простатно-специфичният антиген е белтък, произвеждащ се от клетките на простатната жлеза. По-голямото количество от него се съдържа в семенната течност. За съжаление в около една-четвърт от хората с рак на простата, нормите на PSA са в граници. Изследването е маркер за проверка на простатен карцином, скрининг, проследяване и диагностика.

Стоматологичен преглед

Разумно е да посещавате редовно зъболекар, за да може той да прави проверки за кариес, заболяване на венците и други стоматологични проблеми. Може да се наложи да отидете веднъж или два пъти годишно. Отделно от това е добре четките за зъби да се сменят през 2-3 месеца и зъбния камък да се почиства един път в годината.

Обобщение

Ще си позволим още веднъж да дадем съвет на всички хора в зряла и напреднала възраст, без видими здравословни проблем. Ходете на редовни профилактични прегледи, правете си така наречената „пълна кръвна картина“, за да сте сигурни, че се грижите за здравето си и вземате навременни мерки.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9861,6994,9796,4061,9592″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2356,624,568″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни