COVID 19 увеличава риска от диабет с 40%

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Изглежда, че пандемията на COVID-19 повишава риска на човек да развие диабет през следващата година с около 40%. Това е установено от едно ново проучване сред пациенти.

„Рискът е малък, но не е за пренебрегване“, казва Зияд Ал-Али, доктор по медицина. Той е един от учените, взели участие в изследването. Той е ръководител на изследванията и разработките в системата за здравеопазване на Администрацията на ветераните в Сейнт Луис в Мисури.

„Наистина е ясно, че всички тези пътища сочат в една посока – COVID-19 увеличава риска от диабет до една година по-късно“, казва той.

Проучването, базирано на записи от повече от 8 милиона души и 180 000, които са имали COVID-19, беше публикувано тази седмица в Lancet Diabetes & Endocrinology.

Резултатите са в съответствие с тези от друго проучване, базирано на данни от първичната медицинска помощ в Германия. Това проучване беше по-малко и с по-къса дължина от новото проучване на VA. Въпреки това резултатите бяха последователни.

Милиони повече с диабет

Дългосрочните последици от увеличаването на риска от диабет от COVID-19 са „дълбоки“.

Всяко свързано с COVID-19 нарастване на заболеваемостта от диабет може да доведе до безпрецедентни случаи на диабет в световен мащаб. Може да нанесе хаос на вече пренапрегнатите и недостатъчни клинични системи. Могат да бъдат реализирани опустошителни жертви по отношение на смъртни случаи и страдания.

В САЩ „това ще доведе до буквално още милиони хора с нови случаи на диабет“, казва Ал-Али.

Ал-Али казва, че причината за връзката между COVID-19 и диабета е неизвестна и вероятно ще бъде различна от човек на човек.

Какво влияние имат останалите фактори върху развитието на диабет?

Сред хората, които вече са имали рискови фактори за развитие на диабет тип 2, като затлъстяване или метаболитен синдром, наличието на COVID-19 може да ускори този процес и да ги „изведе от ръба“.

За хора без рискови фактори за диабет, наличието на COVID-19 и всички възпаления, които той провокира в тялото, може да доведе до развитие на болестта..

COVID-19 повишава риска от диабет с 59% дори при хора без наднормено тегло и с 38% сред тези с най-нисък риск от диабет.

Рискът от развитие на диабет е по-висок при хора с по-тежки случаи на COVID-19. Тези, които са били хоспитализирани или в интензивно отделение, но дори хората с леки случаи са имали по-висок риск от диабет, отколкото хората, които не са имали COVID-19.

Ал-Али каза, че неговата група сега допълнително анализира данните за VA за други здравословни проблеми. Това включва сърдечни заболявания и бъбречни заболявания.

Той също така разследва въздействието на ваксината за COVID-19. Целта е да видят дали рисковете са смекчени в случай на внезапни инфекции.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни