Общото между диабета и зрението – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес успяхте ли да гледате предаването с Проф. Деянов, “Академия Здравитал”, с гости д-р Андрей Маринов и д-р Пламен Йорданов. Ако не сте успели, продължавайте да четете! Извадили сме ви най-полезната и интересна информация в по-долните редове!

Гости в днешното предаване Академия “Здравитал” бяха д-р Андрей Маринов и д-р Пламен Йорданов

Те са известни български офталмолози (очни лекари), работещи в Специализирана болница за активно лечение на очни болести “Зора”. Основните теми, които специалистите дискутираха, бяха свързани с това как зрението може да бъде увредено, вследствие на захарен диабет. Освен това се обсъждаше какво представляват диабетната ретинопатия и катаракта (перде).

Водещият на предаването проф. Христо Деянов съобщи за притеснителна статистика, че хипертониците в България са около 1 милион и 600 хиляди, а тези с установен диабет – близо милион.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, очните специалисти споделиха, че 100 процента от персонала, който работи в лечебното заведение, е ваксиниран за Ковид 19, макар повечето от тях вече да са изкарали вируса. Целта е по този начин да се осигури максимално безопасна среда за пациенти в тяхната клиника.

“Една от основните причини за изменения в окото на човек, може да се дължи на захарен диабет.”

В началото на разговора доктор Маринов заяви, че една от основните причини за различните видове изменения в окото на човек може да се дължи на захарен диабет. Често срещано изменение може да е под формата на Диабетна ретинопатия. Основната причина за поява на това заболяване се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава се увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото, тяхната структура се измена и става по-крехка. По този начин може да се появят кръвоизливи, с което се нарушава остротата на зрението.

Според Пламен Йорданов доколко ще се засегнат кръвоностните съдове на ретината, зависи от продължителността на заболяването. При наличие на установен проблем започват да се натрупват кръвоизливи и има зони, които не се кръвоснабдяват (исхимични поленца). Самата повреда на микросъдовете от своя страна води до недостиг на кислород на ретината и така се получават проблеми, несъвместими със зрението. В следващата част на разговора проф. Деянов попита своите гости дали има пряка зависимост между нивата на кръвната захар и проблемите с ретината, а лекарите споделиха, че това е строго индивидуално.

“Диабет тип 1 се развива при по-млади хора, докато другият вариант на захарната болест е често срещава при над 30 год. възраст. Около 700 хиляди души в България за с диабет тип 2!

Във връзка със запитване от страна на водещия, лекарите казаха, че медикаментите при лечение на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация не се заплащат от самите пациенти, а се поемат от здравна каса след съставяне на необходимите протоколи.
След провеждане на необходимите изследвания се е установило как диабетът уврежда микросъдовете на ретината, а високото кръвно атакува големите. Затова е важно подобен тип здравословни проблеми да се установяват във възможно най-ранен стадий и да се лекуват по необходимия начин.

Катаракта

В последната част на предаването акцентът падна върху друга сериозна очна болест – катаракта. При нея се забелязва потъмнение на лещата, като това е една от често срещаните причини за отслабеното зрение. Има няколко основни причини за появата на тази диагноза – може да е както в следствие на диабета, наследствено от близки роднини или заради начин на живот, така и заради инфекция (предимно при младите хора). 

Важен фактор за появата на катаракта може да е и начинът на лечение при други заболявания. Ако някой човек се лекува с кортикостероиди това може да доведе до увреждане на лещата в задната й част.
Има няколко ранни симптома, по които може да се познае болестта: замъглени образи, трудно виждане при нощно шофиране и влияние от фарове на автомобили, проблеми при носенето на очила за четене и др.
За лечение на тази диагноза най-често се налага оперативна намеса, при която се поставя изкуствен имплант (леща). В зависимост от качеството на тези части подобен тип интервенции струват между 700 и 3000 лв.

Катарактата се наблюдава в най-голяма степен при хората над 70 години. Като пример в тази посока д-р Маринов и д-р Йорданов споделиха как са направили преди известно време прегледи на близо 70 човека и по-голямата част от тях са се оказали с наличие на тази болест. В тази група всички са били над 65 години.

В заключение

В заключение на тази изключително полезна комуникация, водещият и специалистите единодушно се съгласиха, че честото четене не повишава риска от заразяване с очни болести и няма как да попречи на зрението.

Останалите предавания, които са излъчени до момента, и статиите по тях, можете да откриете в нашия блог!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5945,3666,5907,5357″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2171,2518,2185,4017,624,3043,565″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни