Храни, които не подозираме колко са полезни – част 2

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ето я и дългоочакваната втора част със списъка от храни, които е препоръчително да включим в менюто си. В първата част от статията ви споделихме за първите 5 храни, на които сме се спрели. Това бяха: тиква, черен шоколад, кисело мляко, банани и телешко месо. Време е да ви разкрием и вторите 5 храни от нашия списък.

Горски плодова

Всички горски плодове са чудесни източници на фибри, които са изключително полезни, но за съжаление често не консумираме достатъчно от тях. Фибрите помагат за поддържане на храносмилателната система здрава. Те са иключително полезни за сърцето, а и за талията ви, тъй като са много засищащи.

Всички плодове са полезни за вас, така че не забравяйте да ги прибавяте ежедневно в менюто си. През зимата, когато горските плодове не са в сезона, вземете замразени такива(без подсладители). Те са чудесни за приготвяне на смутита, овесени ядки или размразени в кисело мляко. Малините (една от най-добрите храни за закуска за отслабване) се гордеят с най-много фибри – 8 грама на чаша – и също така съдържат елагова киселина – съединение с противоракови свойства. Същото количество боровинки има половината от фибрите (4 грама), но е пълно с антоцианини и антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържане на паметта с напредване на възрастта. Чаша ягоди съдържа 3 грама фибри, но повече от препоръчителната доза, стягащ кожата витамин С за цял ден.

Овесени ядки – първенец сред здравословните храни

Овесът е основна закуска и е суперхрана. Яденето на повече овес е лесен начин да увеличите приема на фибри. Както ви споделихме по-горе, те са хранително вещество, от което повечето от нас не получават достатъчно. Освен това овесът е пълнозърнест, а обикновеният овес не съдържа добавена захар. Можете да започнете с чаша обикновен овес и да ги превърнете в здравословни ястия и закуски като овесени торти с боровинки, домашно приготвена гранола, за да се насладите с плодове и кисело мляко или енергийни хапки с фъстъчено масло.

Чай – елексир на живота

Проучванията показват, че ако пиете чай редовно, може да намалите риска от болестта на Алцхаймер, диабет и някои видове рак, както и да имате по-здрави зъби и венци и по-здрави кости (чаят може също да помогне за загуба на тегло). Как?

Чаят е богат на клас антиоксиданти, наречени флавоноиди. Независимо от разнообразието от чай, който изберете, увеличете максимално силата на флавоноидите му, като го пиете прясно сварен. Ако искате да държите студен чай в хладилника си, добавете малко лимонов сок – лимонената киселина и витамин С помагат за запазването на флавоноидите.

Спанак

Тъмните листни зеленчуци са полезни за тялото. Спанакът изобилства от важни хранителни вещества: витамини А, С и К, както и малко фибри, желязо, калций, калий, магнезий и витамин Е. Проучванията са установили, че яденето на повече зеленчуци, като спанак, може да ви помогне да отслабнете, да намалите риск от диабет, поддържа мозъка ви млад и помага в борбата с рака.

Портокали

Портокалите са подценен плод. Но скромният портокал е отличен източник на витамин С. Само един голям портокал съдържа витамин С, необходимо за цялия ден. Витамин С е от решаващо значение за производството на бели кръвни клетки и антитела, които се борят с инфекциите. Също така е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане на свободните радикали и играе ключова роля в производството на стягащия кожата колаген. Портокалите също са с високо съдържание на фибри и фолиева киселина.

В заключение

Разнообразното хранене е ключът към здравето. Както вече коментирахме, 80% от имунната система се намира в стомаха. Сами можете да заключите колко е важно правилното хранене. Грижете се за себе си! Вашето тяло е вашият храм!

[blog_posts type=”masonry” columns__sm=”2″ depth=”1″ ids=”5294,5053,4258,4458″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”559,3038,2779,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни