Инж. Паничарски: “Въздухът в затворени помещения е вреден”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“Въздухът в затворени помещения е до 10 пъти по-вреден от този на улицата”

Tова заяви в предаването “Академия Здравитал” инж. Цанко Паничарски, управител в компания произвеждаща пречистватели за въздуха. По думите му замърсяването, за което говорим непрестанно, че е налице в районите с натоварени кръстовища е до 10 пъти по-безвредно от застоелия въздух у дома. Именно тези доказателства поставят въпроса в каква среда живеем и защо е необходимо да се използват пречистватели за въздуха.

Йонизатори за пречистване на въздуха

Компанията, която пресдтавлява Паничарски, произвежда йонизатори и озонатори, които много често се бъркат от потребителите. Йонизаторът произвежда отрицателни йони, които се срещат в природата. Йонизаторите филтрират и почистват дори най-фините прахови частици, затова са изключително подходящи за употреба както у дома, така и в работни помещения, за да намалят праховите частици.

Озонаторите в борба вирусите

Озонаторът не събира прах, а произвежда озон, който унищожава вирусите чрез натрупване на озонови частици. Озонът е силен окислител. Той пречи на клетката на вируса да се размножава, озонът разбива клетката и унищожава разпространението на вирусните частици. Този окислител обаче може да бъде опасен за човешкото здраве, ако се съдържа в големи количества.

“Има озонатори, които могат да работят в човешко присъствие. Този, който може да използвате вие, в рамките на 40 квадратни метра помещение излъчва 70 милиграма озон на час. Този, който не може да се използва в присъствие на хора използва 10 000 милиграма озон на час. За това не е препоръчително да се използва в присъствието на хора”. Първите признаци за пренасищане на озон са главоболие и кашлица, които дават сигнал, че не трябва да поемате наситен на озон въздух. 

Употреба на озонатори

Ако в работната среда, особено в помещения като болници, където има струпване на ковид болни, се използват озонатори, можем да намалим вирусната среда, констатира професор Деянов. Той допълни, че много често тези устройства се пренебрегват в борбата със заболяването. По думите на Паничарски обаче, в момента се провежда проучване за необходимостта от йонизатори и озонатори в помещения с наличие на много хора. Проучванията се провеждат в училища. Първоначалните данни показват, че учебните заведения използващи подобни устройства, отчитат много по-нисък брой заболели деца от тези, които не използват системи за пречистване на въздуха.

Как правилно да изпозлваме маски, за да се предпазим от вирусите?

Засягайки темата за коронавируса, инж. Цанко Паничарски разясни каква е разликата между различните видове маски. “Една маска трябва да е от високия клас, носейки се правилно и сменяйки я често можем да се предпазим от вируса” поясни той. По думите му тези маски действат като филтри и улавят различни заболявания, за да можем да не разпространяваме вируса и да се предпазим от хората, които са негови носители. Именно това е причината медиците да препоръчват употреба на маски от високия клас, които гарантират по-добра филтрация и съответно по-висок процент защита.

Климатиците в работна и домашна атмосфера – приятел на вирусите

Професор Деянов и инженер Паничарски коментираха и употребата на климатици в работна и домашна среда. Паничарски поясни, че всеки климатик има филтър. Той обаче не може да предпази напълно хората от вредните частици от околната среда. По думите му обаче по-скъпите климатици имат йонизираща функция, която се справя с финните прахови частици. Той заяви, че всеки сезон трябва да се почистват филтрите на климатиците, за да може климатика да не издухва прахта обратно в стаята.

“Пречиствател на въздух с филтър, който се сменя един път годишно, е класически уред за употреба у дома. Има пречистватели с йонизатори, които са по-добрите продукти за домашна употреба. Пречиствателите с овлажнителите, UV лампата и озонаторите са сред най-добрите на пазара”, заяви инж. Цанко Паничарски. Въпреки това обаче той поясни, че преди употреба на който и да е уред трябва да се прочете стриктно упътването, което се съдържа в уредите.

UV лампи в помощ срещу вирусите

UV лампите и ултравиолетовата светлина може да е мощен помощник в борбата с вирусни заболявания, заяви проф. Деянов. Той допълни, че както полезна, така и вредна за човешкото здраве може да бъде всяка ултравиолетова светлина.

Масовите UV лампи за домашна употреба са 254 нанометра, които са най-ефективни за пречистване на въздуха от микроорганизми. Тази дължина на вълната може да предотврати разпространението на заболявания. Според Паничарски има UV лампи, които използват озонатори, за допълнителна защита. По думите му тези лампи не са опасни за човешкото здраве, но само ако не се влиза в помещението, докато лампата работи. Той поясни, че трябва след употреба да не обитаваме помещението 30 минути след изключване на лампата, за да може да се освободи помещението от озоновите частици.

Според инж. Паничарски озонаторите са най-подходящи за употреба от медицински специалисти, като представи UV лампа подходяща за употреба в помещения с хора, без да е необходимо хората да излизат от мястото, в което се намират. Той допълни, че тези лампи могат да се използват от медици, в чиито кабинети влизат много болни хора. Паничарски заяви, че животът на UV лампите за многократна употреба, без наличие на филтри трябва да се сменят след година, защото нейното действие може да има обратен ефект за нашето здраве.

В заключение

Инж. Паничарски заяви, че мръсният въздух може да ни направи по-уязвими на заболявания, отколкото подобни пречистватели, които се използват ежедневно в домашни условия.

Линк към интервюто с проф. Мангъров, тук!

[blog_posts type=”row” columns__md=”2″ depth=”1″ ids=”5173,5214,5105,4947″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни