Левцинът – аминокиселината, която помага на костите ни

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Левцинът е една от деветте незаменими аминокиселини при хората, която може да бъде доставена с храната и една от трите в аминокиселините с разклонена верига – BCAA. Левцинът е ключов фактор в синтеза на протеин, както и за много метаболитни функции. Аминокиселината допринася за регулиране нивата на кръвната захар, растежа и възстановяването на мускулна и костна тъкан, производството на растежния хормон, както и за заздравяване на рани. Той спомага за предотвратяване разграждането на мускулните протеини след травма или високо натоварване на мускулит. Може да бъде полезен за хора с фенилкетонурия ( заболяване свързано с ензимен дефицит на аминокиселината фенилаланин).

Функция на левцина в организма ни

Левцинът участва в развитието на нови тъкани, особено участие има в протеиновия метаболизъм в мускулите и черния дроб. В същото време левцинът инхибира разграждането на мускулната тъкан и насърчава възстановителните процеси. В културизма и силовите спортове аминокиселината може да се приема самостоятелно или в комбинация с другите две аминокиселини BCAA за постигане на по-добри резултати – по-голяма сила, по-висока издръжливост и енергия без да бъде засегната мускулната тъкан. Ако имате повишена нужда от енергия, например при екстремни физически натоварвания, левцин може да се използва за бързата ѝ генерация.

Левцинът повишава енергийните нива при тежка физическа активност

По време на тези процеси глюкозата в мозъка и мускулите започва постепенно да намалява, което от своя страна води до рязък спад на енергията. Левцинът стимулира сигналния път, който води до синтеза на нови мускулни протеини. Чрез увеличаване синтеза на мускулен протеин, тялото остава в положителен азотен баланс. Това е състояние, в което може да се натрупа нова мускулна маса. Допълнителният резерв на левцина, който може да бъде набавен при прием на хранителни добавки, като спомага естествения процес на недостиг на глюкоза да бъде стопиран, ви гарантира повече енергия.

Левцинът и инсулинът

Функциониращият инсулинов метаболизъм е предпоставка за оптималното регулиране на нивото на кръвната захар. Чувствителността на клетките на тялото към инсулин играе решаваща роля в това. Намалената чувствителност, наричана от медицината инсулинова резистентност, от друга страна, се счита за предшественик на диабет тип 2 и фактор на т.нар. метаболитен синдром. това е сериозно заболяване за хиляди хора у нас. Консумиран в чиста форма, левцинът не влияе върху нивото на кръвната захар. В комбинация с глюкоза обаче, успява да увеличи производството на инсулин с 66 % в сравнение с единичната доза глюкоза. Това значително подобрява инсулиновия отговор на организма след малко над два часа след теста. Кръвната захар на изследвани в независимо медицинско проучване, е намалена с 50 % в сравнение с приема на чиста глюкоза.

За какво още помага?

Лизинът е една от незаменимите аминокиселини. Достатъчното снабдяване с тази аминокиселина е особено важно по време на бременност и кърмене. Тя насърчава растежа на костите и клетъчното делене. При по-възрастните левцинът може значително да подобри начина им на живот, тъй като има благоприятно действие върху нивата на кръвна захар, спомага за възстановяване след нараняване и укрепва костите.

Веществото играе важна роля в заздравяването на рани, тъй като участва в изграждането на колаген (градивен елемент на съединителната тъкан) и стимулира клетъчното делене. Дефицитът – независимо от възрастта – може да доведе до намалена ензимна активност, нарушения на растежа и отслабена имунна система. Левцинът повишава имунитета, а изградения колаген помага за по-добрият външен вид, свежото излъчване на кожата и забавяне видимите признаци на стареене.

Как можем да си го набавим?

Животинските протеини са основният източник на левцин: храни като месо, риба, яйца и млечни продукти осигуряват на организма достатъчно количество от аминокиселината. В по-малка степен се среща и в зърнени храни, бобови растения и хранителни дрожди. Веганите, които строго избягват всички животински храни, често трябва да приемат хранителни добавки, за да задоволят биологичната необходимост от аминокиселината.

Хормон на растежа

Подобно на другите две ВСАА, левцинът има положителен ефект върху освобождаването на соматотропин. Този хормон на растежа, наричан още STH, насърчава растежа на височината през детството и юношеството и има положителни ефекти върху всички органи, но преди всичко върху мускулите и костите. Дори в моменти след наранявания, по време на психологически стрес или по време на тренировъчни етапи се отделя повече соматотропин. Това е с цел да се компенсира увеличения разход на енергия.

Левцинът по време на хранителен режим

При възрастните хормонът на растежа регулира връзката между мускулната маса и процента на мазнините, като насърчава доставката на свободни мастни киселини (от собствените хранилища на тялото) за производство на енергия. Именно това производство на соматотропин позволява на тялото да не губи сила с времето, а приемът на левцин при диети за отслабване например ще повиши енергичността и ще ви направи по-жизнени. Освен енергичността левцинът, приеман по време на хранителни режими, намалява разграждането на мускулите и подпомага разграждането на мазнините. Базовият метаболизъм също се увеличава като цяло. Ако при спазване на диета не консумирате достатъчно BCAA може да изгубите високо количество мускулна маса, докато процентът на мазнините намалява по-бавно, с което ограничава процеса по отслабване.

Левцинът при различни заболявания

Правилният прием на левцин също е важен за голямо разнообразие от заболявания, които засягат мускулите, черния дроб или ставите. При по-възрастните ставните и костни проблеми са един от основните причинители на дискомфорт и трудна подвижност. Износването на ставите и болките могат значително да намалят продуктивността. Приемът на левцин значително намалява процеса по износване на ставите и костите. Също така предпазва черния дроб, който е основният орган, който прочиства тялото от свободните радикали и токсини, намалява мускулните травми и повишава енергичността.

Чернодробната енцефалопатия е заболяване на мозъка, причинено от неизправност на черния дроб. Поради намалената способност на органа да филтрира токсините от организма, повече амоняк преминава през кръвно-мозъчната бариера и се абсорбира от клетките на мозъка. Тъй като осмотичният ефект на амоняка привлича водата, обемът му се увеличава и възниква мозъчен оток. Според експеримент след продължително лечение индексът на симптомите на пациентите с чернодробни проблеми се подобри значително, докато участниците, лекувани с казеин, не показват значителен напредък.

В заключение

Приемът на левцин под формата на хранителна добавка може значително да подобри начинът ви на живот. Левцинът от Здравитал е лесен за ежедневна употреба и е подходящ за прием от хора с различни заболявания и най-вече за тези, които имат висока физическа активност или спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати.

[divider align=”center” width=”50%” color=”rgb(20, 138, 231)”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__sm=”2″ columns__md=”3″ ids=”4990,4647,3863″ title_size=”large” readmore=”Прочети повече” readmore_color=”primary” show_date=”text” excerpt=”false” excerpt_length=”12″ image_height=”75%” text_bg=”rgba(255, 255, 255, 0.878)”] [ux_products columns__sm=”3″ columns__md=”4″ equalize_box=”true” ids=”3930,2368,2169,4847″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни