Цветни, студени и дъждовни дни ни очакват през есента. Освен студеното време през есента, можем да открием последните плодове и зеленчуци в градината на баба или в кварталния магазин, които ще ни гарантират невероятен вкус, истинско удоволствие и здраве от вкусната и качествена храна.
Плодовете и зеленчуците през есента са също толкова цветни, колкото е цветен и сезонът. Есенните зеленчуци със своя отличителен вкус осигуряват чудесна среда за обилни рецепти, с които да изненадате всички у дома.
Съдържание
Характерни за есента плодове и зеленчуци:
Тиква
Преди да започне зимата, природата отново ни предлага широка гама от пресни и сезонни вкусотии. Тиквата е есенният зеленчук, с който се характеризира сезонът. Тиквата не само има добър вкус, но е и доста здравословна. Тя е богата на витамини (включително бета -каротин като предшественик на витамин А), минерали (включително калий, магнезий, калций, желязо) и фибри, с които да подсилите и подготвите тялото си за зимата. Тиквата може да се използва както за направата на десерти, така и за приготвяне на вкусни супи.
Тиквена крем-супа – здраве в купа
500 гр. Почистена и обелена тиква
2-3 картофа
2 моркова
1 глава лук
200 мл. Течна готварска сметана
Черен пипер, сол на вкус
За приготвянето на тиквената крем-супа са ви необходими сезонни зеленчуци. Нарязвате тиквата, картофите, морковите и лука на кубчета. Поставяте ги в тенджера и ги заливате с необходимото количество вода, така че да покриете зеленчуците. Започвате да ги варите на предварително загрят котлон. Овкусявате с малко сол и лъжичка зехтин или слънчогледово олио. Оставяте зеленчуците да се варят. След като зеленчуците омекнат пасирате сместа в тенджерата до получаването на гъст крем, заливате с готварската сметана и оставяте на слаб огън за още около 5 минути, докато сметана се затопли. Добавете щипка сол и черен пипер на вкус.
Цвекло
Цвеклото е един от най-здравословните и в същото време най-евтини зеленчуци, които ражда земята. Бетацианинът в цвеклото забавя развитието на възпалителни процеси, има антиоксидантен ефект и успешно се бори със свободните радикали. Червените зеленчуци са много подходящи както за експерименти в кухнята, така и за създаването на модерна версия на традиционните рецепти.
Ябълки – източник на здраве
Един от най-полезните плодове е ябълката, която все още можете да откриете през есента. Ябълките понижават нивото на холестерола, благодарение на високото си съдържание на фибри, помагат при отслабване, поддържа ви заситен за дълго време и снабдяват организма с много важни витамини. Ябълките са не само полезни, но и много вкусни, което ги прави изключително подходящи за употребата им в множество сладкиши. Есента е подходящо време за приготвяне на ябълковия оцет, който е изключително полезен и богат на витамини и минерали.
Ябълковият оцет е изключително лесен за приготвяне и полезен за нашето здраве. Ето и необходимите съставки:
4 кг. Ябълки
200 гр. Захар
4 л. вода
Изчиствате ябълките от изгнили участъци, нарязвате ги на едри парченца и заедно със захарта и топлата вода ги поставяте в голям съд, като кофа например. Оставяте ги да ферментират, като разбърквате течността по два пъти дневно. След 10 дни прецеждате течността през марля и разливате отново в голям съд, които е покрит с парче марля, за да се прецеди течността отново. Покривате с капак и оставяте още 30 дни оцетът да узрее и отново прецеждате течността, като я разпределяте в удобни за вас съдове, които ще използвате в ежедневието.
Моркови
Морковите са универсални в кухнята, като могат да се използват както за приготвянето на солени ястия, така и за десерти и са изключително здравословни. Те са богати на желязо, калий и калций, най-важната съставка е бета-каротина. Богатият на витамин А зеленчук е важен за зрението и растежа на кожата. Един морков дневно е напълно достатъчен, за да задоволи дневните нужди от витамин А.
Брюкселско зеле
Макар да не е характерна за българския пазар храна, брюкселското зеле част от есенната кухня, характерна със своите полезни свойства. Това малко зеленолистно растение блести със силния си и специален вкус – както и с кремообразната си консистенция. Само 100 грама от малките цветчета покриват дневните ни нужди от витамин С до над 100 процента. Освен това в брюкселското зеле има витамини от група В, калий, цинк, витамин К и фибри.
Кестени за добро здраве
Няма как есента да мине без любимите ни кестени. Кестените са есенният хит за всички, които биха искали да поддържат здравето на свята устна кухина, така и за здравето. Кестените съдържат над 40 процента въглехидрати и малко под 200 калории на 100 грама. Но те имат само 2 процента мазнини и са изключително засищащи.
Дюли
С високото си съдържание на пектини, танини и фибри, дюлите са златото сред плодовете благодарение на своето благоприятно действие върху стомаха и червата. Вкусът на жълтите плодове също е невероятен, особено ако се използват за приготвяне на различни ястия.
Затова ето една лесна рецепта за сладкиш от дюли:
2 яйца
200 гр. Захар
200 гр. Вода
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии
1 дюля
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
Разбиваме двете яйца и захарта с миксер до получаването на гъста смес. Прибавяме по малко, докато разбиваме, от брашното заедно с ванилията и бакпулвера и водата. Когато сме прибавили всички съставки към сместа и се е получила гладка хомогенна смес я изливаме в тава покрита с хартия за печене. Настъргваме дюлята на едри парчета и поръсваме с канелата и кафявата захар. След това сместа с дюлята се поръсва върху вече получилото се тесто.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, първо само отдолу, след като се надигне включваме да се изпича и отгоре. След като изпечете сладкиша можете да поръсите с пудра захар.
Грозде
Есента се характеризира с един много приятен плод, който е свързан с виното -това е гроздето. Подобно на много други видове плодове, бялото и червеното грозде се състоят предимно от вода – около 81 процента. Гроздето съдържа основни витамини като витамини С и Е, които имат антиоксидантен ефект и по този начин спомагат за защитата на клетките като чистачи на радикали. Минерали като калий и магнезий са важни за мускулната и нервната функция, както и за регулиране на баланса на течности в организма.
Орехи
Ядката, която съдържа най-много полезни съставки е орехът. Антиоксидантите, които противодействат на свободните радикали в тялото ни се съдържат в големи количества в орехите и по този начин ни предпазват от различни заболявания. Освен това е доказано, че орехите се справят успешно при намаляване високите нива на холестерол. Съдържанието на йод в ядката предпазва от влошаване състоянието на щитовидната жлеза.
В заключение
Есента е отличното време да се развихрим в кухнята и да си приготвим вкусни и здравословни ястия. Нека се захващаме! Храната е здраве!