Сезонът на тиквата – как да му се насладим

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за един чуден зеленчук или плод, тъй като го има в доста десерти, за здравните и лечебни ползи от него и накрая ще ви споделим няколко рецепти за по-благ и сладък живот. Днес ще ви разкажем за тиквата. Тъй като навлизаме в сезона на тиквата, днес ще разберем за какво помага тя, освен за направата на вкусни десерти и ястия. Нека първо се спрем на нейната история.

Какво знаем за “миналото на тиквата”

Тиквата е позната още от дълбока древност – отглежда се повече от три хиляди години. В Древна Гърция издълбаната и изчистена тиква се е използвала като съд за пиене. В Китай навремето тиквите са били пълнени с монети и поставяни в предната част на къщата, за да привличат като талисмани богатството в дома.

През годините тиквата е била често прилагана и в медицина за лечение на различни заболявания – висока температура, нервни разстройства, запек, болки в сърдечната област. Тъй като лечебните свойства на тиквата са били широко известни, тя се е отглеждала навсякъде и на големи площи. Освен това подлежи на дълго съхранение без особени грижи.

Тиквата е много полезен зеленчук, тъй като съдържа всички витамини, които се срещат рядко. В тиквата има и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. В нея има микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо.

Тиквата е нискокалорична и е препоръчвана при всякакви диети. Тя се усвоява лесно, което я прави подходяща за консумация и от възрастни хора.

Какви са здравословните свойства и за какво помага тиквата

Тиквата помага при заболявания на стомаха

Тиквата е много полезна за хора със стомашни и чревни заболявания, язва на стомаха, колит или гастрит. Препоръчва се да се консумира не варена, а печена. Семките са изпитано слабително средство. Витамин Т, съдържащ се в тиквата, помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването. Тя има леко разхлабително действие и влияе добре при запек. Предотвратява образуването на отоци и задържането на вода в организма. Тиквата е задължителна част от менюто на болни от хепатит.

Тиквата е полезна за болни бъбреци

Тя извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Това я прави подходяща за  профилактика на пикочни заболявания. За хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, се препоръчва сок от тиква.

Отлично средство при диабет

При диабет тиквата е много ценна, защото снабдява организма с ценни фибри, минерали, витамини и въглехидрати. Тя поддържа стабилни нивата на кръвната захар, затова се препоръчва на диабетно болни. Освен това тя съдържа микроелементи, които са отговорни за производството на инсулин. Редовната консумация на тиква намалява количеството инжекции с инсулин. На болните се препоръчва както варена, така и печена.

При сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на високото съдържание на калий, този зеленчук предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо помага при анемия, а наличието на витамин С е отговорно за свалянето на високото кръвно налягане.

Против затлъстяване

Тиквата е нискокалорична и може да се приема в неограничени количества. Тя потиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма. Действа много добре на стомашно-чревния тракт.

При заболявания на очите

Тиквата се препоръчва за профилактика на очни заболявания и предпазва от кокоша слепота. Зеленчукът съдържа много повече лечебни свойства от морковите, което го прави особено подходящ за хора със зрителни увреждания или такива, които често работят с компютри.

За по-стабилна нервна система

Тиквата съдържа вещества, които подобряват работата на нервната система. Благодарение на високото съдържание на витамини от групата В, тиквата има успокояващо действие. При безсъние е добре да се приема пресен сок от тиква вечер преди лягане, или пък да се консумира компот от меката част на тиквата с лъжица мед. За успокоение и здрав сън е добре да се пие и водата от сварената тиква.

При проблеми с простатата и подсилване на либидото

За мъжете, които имат възпаление на простатата, се препоръчва тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици. Природен лек е и отварата от смляно като кафе тиквено семе. Тя спомага и за изхвърлянето на камъните от бъбреците, а благодарение на високото съдържание на витамин Е, тиквата стимулира функцията на половите органи, а в същото време предпазва организма от стареене. Известно е, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв. Това им свойство има особено значение за половата функция.

Любимата ни рецепта с тиква ( като не броим тиквеника) – Кебап с Тиква

Необходими продукти

1 малка тиква, 4 бр.- лук, червено вино- половин чаена чаша, месо- 500г. ( телешко, свинско, пилешко), гъби- 500г., дафинов лист- 4бр.

Месото се задушава до омекване с дафиновия лист. Малко преди да е готово се добавя тиквата и се варят заедно до пълното омекване и на двата продукта.

След това се прибавя предварително задушенитя в масло гъби с лук. Изсипва се и виното.

Оставя се алкохолът да се изпари. Добавя се сол и черен пипер.

Това е!

Бон Апети!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни