Нередовен стомах – какво да правим сега?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статия ще ви запознаем с проблем, който се сблъскват доста хора по различни причини и в различен период от своя живот – нередовен стомах. Порблем, който е напълно разрешим, но ние дълго време негелжираме.

Що за чудо е нередовният стомах?

Нередовният стомах е изключително неприятен проблем за голяма част от жените, а и за някои мъже. Чувството за тежест и загубата на апетит създават неприятно усещане за дискомфорт и нарушават дневния ни ритъм. На различните хора помагат различни средства, с помощта на които се справят със запека.

Как да се справим с нередовния стомах?

Основното и най-важното нещо е да имаме здравословни хранителни навици и да не водим застоял начин на живот. Ето и някои от възможностите за преодоляване на този неприятен проблем.

Пийте повече вода

Над 2 литра течности на денонощие са нужни, за да ускорите процеса на храносмилателния тракт.

Яжте храни, богати на фибри

Фибрите подобряват храносмилането, усвояването на хранителните вещества и по-бързото придвижване на хранителните остатъци.

Зехтин

Сутрин на гладно приемайте една супена лъжица студено пресован зехтин. Това е отличен начин да прочистите организма си от вредните токсини и да се справите с проблема “нередовен стомах”.

Пробиотици

Те доставят допълнително количество от полезните за организма ни бактерии, които подпомагат процеса на храносмилане. Това е абсолютно безвреден и естествен начин да помогнем на тялото си да се справи с нередовното ходене до тоалетната. Пробиотици можете да си набавите посредством прием на млечнокисели продукти или като хранителна добавка.

Сини сливи, банани, киви, кайсии, смокини

Всички тези храни подобряват храносмилането и помагат за преодоляване на запека. Можете да ги съчетаете с прием на леко топла вода или чай за по-добър ефект.

Топло мляко с мед

Лесно и вкусно. Млякото не бива да е прекалено горещо, температурата трябва да бъде малко по-висока от телесната. По възможност медът да е домашен.

Физическите упражнения

Особено стимулиращите мускулите в коремната област упражнения, са много ефикасен и успешен начин да преборите проблема. Преди закуска можете да правите коремни преси, клякания, лека гимнастика, за да „събудите“ тялото си.

Приемайте повече течни храни, повече супи, пюрета.

Ограничете твърдата храна, най-вече сухата – сандвичи, чипсове, солети.

Билки и хранителни добавки срещу нередовен стомах

Джинджифил

Действа като балсам за стомаха и храносмилането. Джинджифилът е много популярна и изключително ефективна билка за лечение на стомашно неразположение. Той притежава противогъбични и антибактериални свойства, помага за успокояване на болките в стомаха и подобрява храносмилането. Справя се успешно и срещу симптомите на нервен стомах – премахва газовете и намалява спазмите в стомашно-чревния тракт. Джинджифилът е успокояващо средство, което работи чрез намаляване на възпалението в стомаха и създаване на бариера срещу стомашната киселина или други дразнещи вещества.

Чаят от джинджифил е истински мехлем за стомаха и червата. Действа противовъзпалително, облекчава гаденето и повръщането, намалява стомашните болки и подуването на корема. Подходящ е за консумация и преди пътуване, именно заради тези полезни действия. При редовен прием на чай от джинджифил се стимулира още перисталтиката, фактор, който е добре да се вземе под внимание, защото нередовният стомах има пряка връзка с образуването на газове, киселини и други.

Фенел

Предотвратява подуването и освобождава от газовете, натрупани в червата. Подобрява храносмилането, понижава чувството на тежест и дискомфорт в стомаха. Веществата във фенела стимулират секрецията на стомашен сок като по този начин подобряват абсорбцията на хранителните вещества.

Мента

Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. От мента се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, газове. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита. Тя е и подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, разстройство.

Лайка

Етеричното масло на лайката има противовъзпалително действие и облекчава заболявания на храносмилателния път – колики в стомаха и червата, гастрити, колити и газове. Прилага се и при при възпалителни процеси, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Куркума при нередовен стомах

Куркумата е като невероятен естествен мехлем за черния дроб и храносмилателната система и прекрасен природен антибиотик. Тайната на куркумата се състои във високата концентрация на естествени съставки, познати като куркумини, които притежават силни антиоксидантни свойства.

Копър

Използва се при лоша перисталтика и газове. Успокоява спазмите на мускулите на органите в коремната кухина. Действа добре при ленив стомах, запек и задержане на газове. Подобрява храносмилането и апетита. Семената от копър засилват секрецията на стомашните жлези и подстомашната жлеза, увеличават отделянето на жлъчка и отстраняват отоците на червата. Препоръчва се и при диария.

Зеофит Форте

Зеофит Форте

Сред хранителните добавки, които можем да открием на пазара, тази, която можем с две ръце да препоръчаме при проблеми с храносмилането, е именно Зеофит Форте. Той е антиоксидант със силно детоксикиращ и укрепващ имунитета ефект. Продуктът въздейства благоприятно върху храносмилателната и отделителната система. Зеофит Форте поддържа в норма нивата на стомашните киселини. Подпомага минералния обмен, биохимичните показатели на кръвта, имунната система и предпазва клетките от оксидативен стрес.

В заключение

Неправилното храносмилане е основна причина за симптоми на стомашен дискомфорт. Промяна в хранителния и двигателен режим, намаляване на стреса, както и включване на подходящи хранителни продукти и билки в диетата, могат да помогнат за подобряването на храносмилането. Здравата храносмилателна система е ключов фактор за: силен имунитет, оптимални нива на жизнена енергия, пълноценно усвояване на хранителни вещества.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни