Кафе на гладно – полезно или вредно

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще се спрем на КАФЕТО – тази толкова нужна и необходима за доста хора напитка. Кафето е сравнимо с наркотично вещество, защото води доста често до пристрастяване. Доста хора не могат без 1-2-3 или повече чаши кафе на ден. При липса на кафе стават раздразнителни, груби, агресивни и кисели- точно като пристрастяването към цигарите или енергийните напитки.

Съдържание

Кафето е много популярна напитка

Нивата на потреблението му са на второ място след водата в някои страни. Много хора обичат да пият кафе на гладно сутрин. Но някои твърдят, че това може да навреди на здравето.

Нека първо разгледаме списъка с неговите здравословни ползи. Благодарение на високите му нива на антиоксиданти и полезни хранителни вещества, кафето всъщност изглежда е доста полезно. Пиещите кафе имат много по-малък риск от няколко сериозни заболявания.

Ето някои от ползите на кафето:

Може да подобри нивата на енергия и да поощри умствената яснота

Кафето повишава нивата на енергия. Това е така, защото съдържа стимулант, наречен кофеин – най-често консумираното психоактивно вещество в света.

След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта ви. Оттам той пътува до мозъка ви. В мозъка кофеинът блокира инхибиращия невротрансмитер аденозин. Когато това се случи, количеството на други невротрансмитери като норепинефрин и допамин се увеличава, което води до повишаване на невроните.

Кафето подобрява различни аспекти на мозъчната функция, включително:

  • памет
  • настроение
  • нива на енергия
  • време за реакция
  • обща психическа функция

Може да ви предпази от деменция и болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест и водеща причина за деменцията в световен мащаб.

Това състояние обикновено засяга хора над 65 години и няма известно лечение. Въпреки това има няколко неща, които може да направите, за да предотвратите появата на болестта на първо място. Това включва обичайните здравословни навици, като здравословно хранене и правене на упражнения, но пиенето на кафе също може да бъде невероятно ефективно.

Няколко проучвания показват, че хората, пиещи кафе, имат до 65% по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.

Може да защити черния дроб

Черният дроб е удивителен орган, който изпълнява над 2000 важни функции.

Няколко често срещани заболявания засягат предимно черния дроб, включително хепатит, мастни чернодробни заболявания и много други.

Много от тези състояния могат да доведат до цироза, при която черният ви дроб се разрушава, но кафето може да ви предпази от това. Хората, които пият 4 или повече чаши на ден, имат до 80% по-малък риск.

Може да помогне при изгарянето на мазнини

Кофеинът се намира в почти всяка хранителна добавка за изгаряне на мазнини и то по добра причина. Това е едно от малкото природни вещества, доказано, че подпомага изгарянето на мазнини.

Някои проучвания показват, че кофеинът може да повиши метаболизма с 3-11%. Други проучвания показват, че кофеинът може конкретно да увеличи изгарянето на мазнини с до 10% при хора със затлъстяване и до 29% при слаби хора.

Възможно е обаче тези ефекти да намаляват при продължителното пиене на кафе.

Кафето може да понижи риска от диабет тип 2

Диабет тип 2 е основен здравен проблем, в момента засягащ милиони хора по света. Характеризира се с повишени нива на кръвна захар, причинени от инсулинова резистентност или намалена способност да секретират инсулин.

Хората, пиещи кафе, имат значително намален риск от диабет тип 2.

Проучвания показват, че хората, които пият най-много кафе, имат 23-50% по-нисък риск от получаване на това заболяване. Едно проучване даже е показало намаление до 67%.

Всъщност кафето съдържа съществени хранителни вещества

Една чаша кафе съдържа:

  1. Рибофлавин (витамин В2): 11% от референтния дневен прием
  2. Пантотенова киселина (витамин В5): 6% от референтния дневен прием
  3. Манган и калий: 3% от референтния дневен прием
  4. Магнезий и ниацин (витамин В3): 2% от референтния дневен прием

Въпреки че тези проценти може да не ви се струват много, повечето хора пият няколко чаши кафе на ден, което позволява на тези данни бързо да се натрупат.

Защо обаче не е добре да пием кафе на празен стомах?

За повечето от нас кафето е голяма част от ежедневието ни. Но за съжаление, пиенето на кафе на празен стомах или рано сутрин, преди да сте закусили, може да повиши нивото на кортизола в тялото. От момента, в който отворите очите си сутрин, тялото ви започва да отделя кортизол. Това е хормон, който е отговорен за регулирането на вашия имунен отговор, метаболизма и стресовия фактор.

Ако натоварите тялото си с кофеин на празен стомах, когато нивото на кортизола е високо, ще подложите тялото си на още по-голям стрес.

Пиенето на кафе на празен стомах също може да попречи на усвояването на витамини и минерали, идващи от храната. Затова е важно, ако изобщо ще пиете кафе, пийте го на пълен стомах или по време на ядене. Така също ще намалите прекаленото количеството на произведената киселина в стомаха.

Тъй като кафето дразни стомашната киселина, има голяма вероятност да получите киселини и дори да развиете стомашни язви, което важи и за безкофеиновото.

Когато кафето влезе в празения стомах, то причинява голям шок на системата. Докато антиоксидантните свойства, получени предимно от хлорогенната киселина, са чудесни за цялостното здраве и дори за лечение на някои заболявания като рак на дебелото черво, те не са толкова добри на празен стомах.

Ясно е, че кафето на празен стомах влияе зле на физическото ни здраве, но това се отразява и на психичното

Допълнително, има изследвания, които свързват кафето пито на празен стомах с излишното производство на стомашна киселина и депресия, особено когато се пие в големи количества. Проучвания установяват, че кофеинът имитира чувства на безпокойство и дори пристъпи на паническа атака. Симптомите могат да включват:

  • неспокойствие
  • страх
  • треперене
  • зачервено лице
  • ускорен пулс

И ако вече сте склонни да изпитвате безпокойство, вие сте още по-уязвими от ефектите на кафето, особено ако го пиете на празен стомах.

В заключение…

В заключение ще кажем, че кафето води до пристрастяване. Не е хубаво да се пие на гладно и също има своите позитиви и негативи. Имайте предвид, че всичко, в умерени количества, е с полезни свойства за всеки организъм. Балансирайте и дозирайте кафето!!!!

Кафето не замества качествения сън или действа като средство да утолим жаждата си.

Кафето е за тонус и ведрост, за това консумирайте кафе в умерени количества, за да не се получи превъзбуда, хипер активност, нервност и припряност.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни