Херпес зостер – що за чудо е това?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
herpes zoster

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще се запознаем с заболяването херпес зостер както и заразяването, симптомите и рисковите фактори, които придружават това заболяване.

Херпес зостер е вирусна инфекция, като първичната среща на организма всъщност е развитието на лещенка. Всеки преболедувал от лещенка в даден момент от живота си може да развие херпес зостер.

Редица фактори повишават риска от реактивиране на латентно пребиваващия вирус, като най-често това са:

  • Напредване на възрастта. Ппрактически всички над 50 години са изложени на по-висок риск от реактивиране на латентната инфекция, като с напредването на възрастта рисковете нарастват все повече
  • Провеждане на противотуморно лечение. Сама по себе си този вид терапия води до потискане на имунната система, отваряйки вратата на редица латентни заболявания (не само херпес зостер).
  • Подлежащи заболявания. Редица заболявания с хроничен ход и системен характер, като например бъбречна недостатъчност, захарен диабет, сърдечна недостатъчност) излагат на риск пациентите от активиране на херпесния вирус. Някои инфекции, като например туберкулоза, ХИВ, СПИН и други също са рисков фактор за реактивиране на херпесните вируси.
  • Продължителна лекарствена терапия. Продължителният прием на някои медикаменти (особено кортикостероиди, имуносупресивни средства, някои антибиотици и химиотерапевтици) води до потискане на имунната система.

Симтоми на херпес зостер

Обикновено първите признаци на болестта се проявяват след краткотраен продромален период (продължаващ между два и пет дни най-често) и включващ грипоподобни симптоми, сърбеж по кожата, парене.

След продромалния период настъпват характерните признаци за херпес зостер инфекцията. Нейна запазена марка и отличителен белег е характерният обрив, който се разпространява по кожните дерматоми и най-често се открива в областта на междуребрията (едностранно), като се разпространява по целия ход на интеркосталните нерви, засягайки и гърба, и корема.

Друга особено честа локализация е троичния нерв, като в зависимост от засегнатите разклонения обривът се открива по различни части на шията и лицето.

Обривът често е съпроводен с различна по тежест болезненост (резултат от неврологичното засягане), сърбеж и дискомфорт и се придружава от редица неспецифични прояви, като например фебрилитет (висока температура), главоболие, общо неразположение, болки в мускулите и ставите, стомашно-чревни оплаквания и други.

Справяне с херпес зостер

Терапията при херпес зостер е насочена главно към облекчаване на болката и обривите. Освен това се цели редуциране на пораженията и овладяване на състоянието, тъй като при генерализиране или засягане на други органи са възможни различни по тежест усложнения (менингит, енцефалит, увреждания на очите, засягане на слуховия анализатор и други).

Полезни съвети за предпазване от херпес зостер:

  • Хранете се здравословно: наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, риба;
  • При необходимост приемайте добавки. Консултирайте се с вашия лекар за нуждата от допълнителен прием на витамини, минерали, някои билки и лечебни растения;
  • Бъдете активни! Движението и спортът сами по себе си грижат за добрия тонус на имунната система
  • Грижете се активно за имунната защита. Можете да прилагате някои от многобройните техни и лечебни методи за подсилване на имунната система;
  • не пропускайте ежегодните профилактични прегледи: наличието на неподозирано подлежащо заболяване може да повлияе върху имунния ви статус;
  • Дръжте под контрол хроничните заболявания. В случай, че страдате от диабет, високо кръвно, бъбречни, чернодробни или други увреждания се препоръчва стриктен контрол над основното заболяване за намаляване на риска от системно влошаване.

Съществуват множество дебати по отношение на създадените и прилагани в много части на света ваксини против херпес зостер, които се препоръчват при пациенти над 50 годишна възраст.

Тези ваксини намаляват рисковете от реактивиране на вируса на herpes zoster или в случай на заболяване водят до по-леко протичане. Употребата им е спорна, тъй като крият и рискове от нежелани ефекти и взаимодействия, а по отношение на ефективността им са необходими допълнителни мащабни проучвания върху хора с цел оптимизиране на техния състав, повишаване на безопасността им и тяхната ефективност.

В основата на ефективното лечение при херпес зостер е ранното разпознаване на болестта и контрол над основните прояви, като целта е минимизиране на риска от разпространение и генерализиране на процеса.

Как да се предпазим сами

Ако развиете рано симптомите на херпес зостер (изтръпване, мехурчест обрив) посетете Вашия лекар. Ранното лечение с антивирусни медикаменти  може да намали разпространението на обрива и да предотврати болката. Ако не можете да посетите лекар, използвайте кремове  против сърбеж и антихистамини. Баня с овесено брашно също може да помогне.

Превенцията е най-доброто лечение!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни