11 ползи от консумацията на зелен чай

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
tea

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще се спрем на нещо, което е познато на всички ни – любимият зелен чай. Оказва се, че това е много повече от чай, защото при прием предотвратява редица болести и подпомага организма като го прави здрав и жизнен. Приемът на зелен чай служи както за детоксикация, така и а отслабване, намалява риска от алцхаймер, предпазва от ракови заболявания и още много други неща, за които ще поговорим с следващите редове, по първо:

Що е то чай?

Чаят е най-широко консумираната напитка в света, на второ място след водата. Чаените листа могат да бъдат класифицирани в различни форми, но категоричният победител винаги ще бъде зеленият чай поради богатия му състав и огромните ползи. В чашата зелен чай има много повече от неговия мек вкус, характерна горчивина и стимулиращ ефект.

Зелен чай – какви са ползите за здравето ни от консумацията му?

Източните почитатели на зеления чай са убедени в целителното му влияние върху човешкия организъм. Днешната наука търси упорито доказателства за това с многобройни изследвания.

Ползите за здравето от зеления чай до голяма степен произтичат от шепа антиоксиданти, по-специално флавоноидите. Тези антиоксиданти са необходими за защита на телесните клетки от свободните радикали.

1. Помага за поддържане на телесното тегло

Тези, които се опитват да отслабнат, могат да консумират зелен чай. Проучвания показват, че зеленият чай може да има благоприятна роля при отслабването. Трябва също да се отбележи, че само добавянето на зелен чай към вашата диета няма да е достатъчно, за да отслабнете значително; приемът на храна и упражненията също трябва да бъдат разгледани.

2. Намалява нивата на холестерола

Проучванията показват, че консумацията на зелен чай може да намали нивата на общия и лошия холестерол.

3. Укрепва здравето на мозъка

Нашите мозъци се нуждаят от здрава система на кръвоносните съдове, за да функционират ефективно. Редовното пиене на зелен чай би оказало положително въздействие върху крувоносната система, респективно и върху работата на мозъка. Също така прегледът показва, че ефектът на зеления чай върху здравето на мозъка не е само от едно съединение в зеления чай, а от комбинираното влияние на всички компоненти.

4. Довежда до понижаване на нивата на кръвната захар

Доказано е, че зеленият чай повишава инсулиновата чувствителност. Консумацията на зелен чай, както и общият прием на кофеин, са свързани с намален риск от диабет тип 2. Дългосрочният прием на зелен чай е свързан с по-ниски нива на кръвната захар на гладно.
Някои проучвания показват, че ежедневната консумация на зелен чай може да помогне за контролиране на диабет тип 2.

5. Подобрява здравето в устната кухина

Консумацията на зелен чай е свързана с подобряване на здравето на зъбите и по-малък риск от кариес. Антибактериалната активност на зеления чай в устната кухина води до намаляване на гореспоменатите орални страдания. Антиоксидантната активност на зеления чай също е свързана с намален риск от рак на устната кухина. За да се възползвате от оралните ползи от зеления чай, избягвайте да добавяте захар, мед или други подсладители към чая.

6. Помага в борбата срещу стареенето

Зеленият чай е добре известен със своето антиоксидантно съдържание, особено полифенолно. Антиоксидантното действие на зеления чай може да помогне за защитата на кожата от атаката на вредните свободни радикали. Изследванията на мишки са показали, че екстрактът от зелен чай притежава свойства против бръчки и забавя стареенето на колагена.

Локалното приложение на зеления чай е свързано с превенция срещу щети, причинени от UV лъчи.

7. Понижава кръвното налягане

Смята се, че редовната консумация на зелен чай помага да се намали рискът от високо кръвно налягане. Помага за поддържане на кръвното налягане, като потиска ангиотензина – хормон, който причинява високо кръвно налягане.

8. Предотвратява косопада

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на загубата на коса и също могат да насърчат възстановяването на косата. Количеството зелен чай, необходимо за предотвратяване на косопад, не е ясно известно. Започнете с консумацията на няколко чаши чай на ден.

9. Намалява риска от рак

Известно е, че ракът се причинява от окислително увреждане, предизвикано от свободните радикали. Това увреждане може да бъде ограничено от антиоксидантите, намалявайки риска от рак. Съобщава се, че противораковите ефекти на множеството антиоксиданти в зеления чай намаляват риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата, дебелото черво, панкреаса, хранопровода, пикочния мехур, белия дроб и стомаха.

Пиенето на до 4 чаши зелен чай на ден може да осигури антиоксиданти за борба с раковите образувания.

10. Поддържа здравето на костите

Високото съдържание на флуор в зеления чай помага да се поддържа здравината на костите. Редовната консумация на зелен чай е свързана с по-нисък риск от фрактури в резултат на остеопороза.

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на зеления чай са свързани с предотвратяване на загуба на костна плътност, потискане на костните фрактури и подчертаване на активността на костните клетки.

11. Подобрява зрението

Екстрактът от Зелен чай естествено съдържа лутеин и зексантин. Поради тази причина, консумацията на тази билка може както да предпази нашето зрение, така и да го подобри при вече наличен проблем като катаракта и прочие.

В заключение

Множеството ползи за здравето, които предлага зеленият чай, са поразителни. Управление на теглото, контрол на кръвната захар, здрава кожа и дори здрави мозъчни функции са само част от ползите за здравето, свързани със зеления чай. За да спечелите ползите от него, без да се поддавате на страничните ефекти, зеленият чай трябва да се консумира умерено и с удоволствие.

И така, започнете деня си с чаша зелен чай в подкрепа на доброто здраве!!!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни