Мурсалски чай – билката на дълголетието

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Едва ли има българин, който е бил в Пирин или Родопите, и не е опитал известния вече в цял свят с чудодейните си свойства мурсалски чай.

Sideritis scardica, както е латинското му наименование, е балкански ендемит, който освен в България се среща и в някои планини в Гърция, Северна Македония и Албания, където е наричан просто планински чай. У нас е разпространен в Среден и Южен Пирин, в мурсалския дял на Родопите, Ржана планина и планината Славянка (Алиботуш) на надморска височина от 1000 до 2200 метра. Расте по открити, сухи, каменисти места на варовити терени

Разпространение на мурсалския (пирински) чай

За съжаление ограниченото разпространение, малката численост на популацията и активното събиране с търговска цел като лечебно растение водят до почти пълното унищожаване на това национално богатство. Затова Мурсалският чай е включен в Червената книга на застрашените видове в България. Част от популациите на вида са включени в  резерват „Алиботуш“ в Славянка, национален парк „Пирин“ и защитената местност „Триградско ждрело“ в Родопите. Благодарение на културните насаждения на билката в районите на естественото й местообитание, тя може да се намери в аптеките и билковите магазини. 

Мурсалски чай

Официалното научно наименование на мурсалския чай  – Sideritis scardica, което означава „направен от или съдържащ желязо“. Той е многогодишно тревисто бяло влакнесто растение. Стъблата са високи 15 – 40 cm, разклонени или неразклонени, в основата вдървенели. Листата са срещуположни, сивовлакнести. Цветните прешлени са многоцветни, сближени в гъсто класовидно съцветие. Средните присъцветни листа са дълги 12 – 20 mm, по-дълги от цветовете. Венчето е лимоненожълто. Има мек и сладък флорален  аромат и е вкусен както като гореща напитка, така и като студен чай с лед и резен лимон.

Почти всички видове от семейството Sideritis съдържат високи нива на антиоксиданти, полифеноли и етерични масла, включително флавоноиди.  Проучвания са установили, че планинският чай е толкова мощен, колкото и зеления чай, за стимулиране на клетъчната антиоксидантна защита и намаляване на оксидативния стрес.

Традиционно мурсалският чай  се използва предимно като лечебно средство срещу настинките и инфекциите на горните дихателни пътища, както и за справяне с лошо храносмилане и други стомашно-чревни разстройства.  Не съдържа кофеин, но има следи от теобромин, който е диуретик и има положително действие върху дихателната система.  Настойката от мурсалски чай се използва като храносмилателно средство, диуретик при храносмилателни разстройства и стимулант на мозъка и мускулите. Това е една от малкото билки, подходящи за приемане и от деца.

Лечебни свойства

Забавя стареенето

Благодарение на мощното си антиоксидантно действие. Урологът д-р Анатоли Аликовски,  дългогодишен изследовател на тази българска билка, установява, че хората, които редовно са я приемали, особено в районите, където расте естествено,  са достигали до възраст 90-100 г. Японски учени също са изследвали Мурсалския чай и са категорични, че той има изумителното качество да забавя стареенето.

Имунитет

Мурсалският чай има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект и се използва като лек при настинки, болки, алергии,, както и за повишаване на имунитета.

Белодробни заболявания

Мурсалският чай има силно отхрачващо действие, помага при дихателни проблеми и белодробни инфекции. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит и бронхиална астма.

Нарушено храносмилане

През 2012г. авторитетното издание „Planta Medica“ публикува ефектите от високопланинския чай върху стомашно-чревните разстройства. Учените открили, че приемът на чая води намаляване на възпалението в резултат на действието на фенолите и антиоксидантите, които се съдържат в растението. Изследвания са установили значителни противовъзпалителни ефекти, както и антимикробна активност срещу пет щама микроорганизми, включително Staphylococcus epidermidis, Candida albicans и Е. coli.

Високо кръвно налягане

Екстрактът от мурсалски чай помага за понижаване на кръвното налягане и отпускане на кръвоносните съдове. Това от своя страна намалява стреса върху сърдечния мускул.

Алцхаймер

Изследвания, направени от университета в Магдебург, стигат до заключението, че пациенти с Алцхаймер, които пият планински чай в продължение на 6 месеца, подобряват паметта до нивото, което е било 9 месеца преди лечението. Това се дължи на действието на билката да предотвратява и дори да намалява отлаганията на плаки в мозъка.

Остеопороза

Проучванията показват, че високопланинският чай има положително въздействие върху костната плътност и ограничава нежеланите ефекти от остеопорозата.

Тревожност и депресия

В растението са открити 4 флаваноида, които могат да действат по-мощно от традиционните лекарства за повишаване на извънклетъчната концентрация и на трите моноаминови невротрансмитери (серотонин, норадреналин и допамин). Увеличаването на който и да е от тези три невротрансмитери повишава настроението, контролира тревожността, повишава бдителността, енергията, вниманието и мотивацията. Високопланинският чай се оказва сравним по ефективност с лекарствата, предлагани от фармацевтичните компании за справяне с различни разстройства на настроението.

Ракови заболявания

Благодарение на ензима глутатион, който е мощен антиоксидант,  мурсалският чай може да се използва като лечебно средство срещу някои ракови заболявания. След продължителен прием положително се повлиява аденом на простатата и дори рак на жлезата.

Урологични заболявания

Чаят действа много благоприятно върху уратната литиаза.  Действа алкализиращо върху организма и урината и помага за стопяването и изхвърлянето от организма на бъбречните камъни.

мурсалски чай

Максимални лечебни резултати от приема на Мурсалски чай могат да се постигнат и с хранителни добавки, съдържащи 100% екстракт от билката. Продуктите с Мурсалски чай, предлагани от Здравитал – на таблетки и в течна форма, са разработени по специална технология от висококачествена българска суровина. За максимални резултати е добре екстрактът от Мурсалски Чай да се приема до 3 месеца. След период на почивка от 2 седмици цикълът може да се повтори.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни