Цейлонска канела в помощ срещу диабета

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
цейлонска канела

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Честотата на сърдечно-съдовите заболявания се увеличава от два до четири пъти при хора с Диабет тип 2. Въпреки че причините за тези заболявания са резултат от много фактори, хранителният режим и добавките към храната определено имат роля в тяхната честотата и тежест. Защо да изберем билковите екстракти, а по-конкретно – цейлонска канела? Можете да прочетет в следващите редове.

Билковите екстракти са сред тези компоненти на диетата, които могат да играят такава роля. Растителните екстракти от цейлонска канела и Gymnema, например, могат да подобрят нивата на кръвната глюкоза, триглицеридите, общия холестерол и „лошия“ LDL холестерол при хора с Диабет тип 2.  

История на лечебната подправка

За това, че с помощта на канелата е възможно да се лекуват различни заболявания, хората са знаели още от древни времена. Преди няколко хилядолетия ориенталски мъдреци и лечители препоръчвали да се пие канелена запарка с добавка на мед като лек за всички болести. Но тази подправка била най-популярна в китайската медицина. Почти всички нейни рецепти съдържали ароматния кафяв прах.

Средновековните европейски лекари също обърнали внимание  на канелата. През 1698 г. лекарят и фармацевт Николай Лемени в своя „Общ речник на простите лекарства“ пише следното за канелата: „Тя задвижва урината и течностите, укрепва стомаха, сърцето и мозъка, подпомага храносмилането, регулира менструалния цикъл и улеснява раждането при жените, облекчава газовете. В студено време е нужна на възрастните хора, за  всички, които имат слаб стомах и лошо храносмилане. “

Какво знаем за канелата в наши дни?

В наши дни лечебните свойства на ароматната подправка са изследвани от специалисти, които са потвърдили правотата на древните лекари и са доказали, че канелата може успешно да се използва в съвременната медицина.

Доказано е, че канелата има антимикробно, антисептично, диуретично, почистващо и антипиретично действие. С нейна помощ можете да дезинфекцирате храни.

Как се добива цейлонската канела?

В действителност канелата като подправка се добива от кората на канеленото дърво. Древните египтяни са познавали два вида от тази подправка: истинската канела (Cinnamomum verum) и касия (Cinnamomum Cassia). И двете спадат към едно и също ботаническо семейство, но се различават на вкус. Касията е по-сладката, по-ароматната и по-предпочитаната за кулинарна употреба.

Истинската канела се добива от вечнозелено цейлонско канелено дърво. Цейлонската канела расте в Южна Индия и  в Шри Ланка – в близост до южноиндийския бряг на височина 1000 метра над морското равнище, където канелата от Шри Ланка се смята за най-добра. Изсушената кора се навива на плътни рула, които сме свикнали да наричаме канелени пръчици.

Касията съдържа много нишесте и кумарин, които имат вредно въздействие върху черния дроб и затова не се препоръчва да се използва в големи дози. Кумаринът присъства и в цейлонската канела, но в минимални количества, което е напълно безопасно за здравето.  

Лечебни свойства на канелата

Учените са открили, че ароматът на канела увеличава активността на много рецептори, стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и реакцията, както и производителността. Ако добавите малко количество от подправката към чай, кафе или друга напитка, концентрацията, зрителното възприятие и обонянието се подобряват. Има доказателства, че продължителната употреба на канела помага за заздравяване на язвата на стомаха и дванадесетопръстника.

Канелата може да се използва като затоплящо и противовъзпалително средство при лечение на грип и настинка. Простите процедури под формата на петминутни инхалации над гореща канелена настойка много бързо ще ви отърват от проявите на сезонни заболявания.  

Известно е, че канелата засилва положителния ефект на други билкови препарати и затова е често използвана в природната медицина. Тя е изключително полезна за хора със захарен диабет, тъй като нормализира нивата на кръвната захар.

Борба с високата кръвна захар и холестерола

Колкото и странно да звучи, същата тази пикантно-сладка подправка, която добавяме за аромат към сладките изкушения, може да бъде от помощ при проблеми с кръвната захар.

Учени от Beltsville Nutrition Center, Мериленд, САЩ, са изследвали ефекта на различни храни върху динамиката на метаболитните нарушения при болни хора. Те установяват, че екстрактът от канела може да бъде биологично лекарство срещу диабет тип 2.

Ендокринолозите характеризират състоянието на хора, страдащи от затлъстяване и метаболитни нарушения, като “преддиабет”, предшестващ развитието на диабет тип II. В такава ситуация тъканите имат слаба чувствителност към понижаващия кръвната захар хормон инсулин, който се синтезира от островните клетки на панкреаса.  Оказва се, че при хората, приемащи екстракт от канела, нивата на кръвната захар спадат. В същото време съдържанието на полезни антиоксиданти се увеличава от 13 на 23%.  Учените стигат до заключението, че канелата със своите значителни антиоксидантни свойства е ефективен начин за нормализиране на въглехидратния метаболизъм. Това означава, че може да се използва за профилактика и лечение на захарен диабет тип II, както и за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система, които често придружават ендокринната патология.

Американският учен д-р Ричар Андерсън от Nutrient Requirements and Functions Laboratory, Beltsville е провел няколко изследвания върху канелата и диабета. Той твърди, че подправката имитира действието на инсулина – хормонът, който регулира кръвната захар. Според учения тя може да стимулира чувствителните на инсулин рецептори по повърхността на мастните и мускулните клетки по същия начин, по който го прави инсулинът, позволявайки на излишната захар да премине от кръвта в клетките.

Дори приемът на по-малко от 1 грам канела дневно оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар и липидите. Включването ѝ в ежедневното меню е полезно за всеки, не само за болните от диабет. Канелата е добро превантивно средство още преди да е настъпило болестно състояние.

Регулиране на метаболитния синдром

Това състояние, познато още като синдром на инсулиновата резистентност, или синдром Х, се характеризира с проблеми с кръвната захар, наднормено тегло (и най-вече натрупване на мазнини в областта на корема), високо кръвно налягане и високи триглицериди. То е форма на преддиабет и няма нужда да казваме, че е рисков фактор, предразполагащ към диабет тип 2 и сърдечни болести. Канелата може да бъде от помощ за неговото контролиране.

Подправката също така предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след хранене. Дори и при здрави хора се подобряват показателите за глюкозна поносимост – способността на тялото да обработва и складира глюкозата. Подобряват се и показателите за инсулинова чувствителност, или способността на инсулина да изтласква глюкозата от кръвотока навътре в клетките.

Антибактериални свойства на канелата

Изследователи от Италия са открили, че канелата може да унищожи напълно Helicobacter pylori . Това е бактерията, причинител на повечето стомашни язви и един от основните причинители на рак на стомаха. Изследването им показва, че канелата е по-ефективна от антибиотика амоксициклин в унищожаването на H. Pylori. Освен това бактерията не показала никаква резистентност към подправката. Това е важно, защото инфекциите с H. Pylori стават все по-устойчиви на стандартното антибиотично лечение.

Хранителна добавка при диабет тип 2

На пазара за хранителни добавки има голямо разнообразие от продукти с Цейлонска канела. За съжаление често те съдържат касия, включително китайска, сайгонска и коринтска и некоректно са етикетирани като по-скъпата цейлонска канела.

От Здравитал, предлагаме Цейлонска Канела – 80 Капсули При Висока Захар и Диабет от 100% екстракт от естествено отгледана Цейлонска канела, която не съдържа кумарин и не може да навреди на черния Ви дроб. Продукта:

  • Намалява нивата на кръвната захар – подходяща за диабетици/хора в преддиабетно състояние
  • Нормализира лошия холестерол
  • Спомага за понижаване на високото кръвно налягане
  • Е отлична хранителна добавка при отслабване
  • Има силно антибактериално действие и е мощен имуностимулатор
  • Е под формата на капсули за лесен и удобен прием
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни