Козунакът е неизменна част от великденската трапеза, но класическата рецепта често е пълна със захар и бяло брашно. Тази здравословна алтернатива запазва вкуса и аромата на традиционния козунак, като същевременно предлага по-балансиран хранителен профил.
Съдържание
Защо да опиташ този здравословен козунак?
Великден наближава, а с него и желанието да създадем празнична атмосфера с ароматни домашни печива. Този козунак е идеален за всички, които търсят по-здравословна алтернатива на традиционната рецепта. Пълнозърнестото брашно осигурява повече фибри и хранителни вещества, а вместо рафинирана захар използваме натурален мед или фурми. Ядковото мляко добавя приятен вкус и намалява количеството млечни продукти. Подходящ е дори за вегани с предложените алтернативи!
Необходими продукти
За този ароматен козунак ще ти трябват:
- 350 г пълнозърнесто брашно (може да се комбинира с овесено или лимецово)
- 2 яйца (или 2 с.л. смляно ленено семе + 6,с.л. вода за веган вариант)
- 120 мл топло ядково мляко (бадемово, овесено или кокосово)
- 50 мл кокосово масло или зехтин (може и 30 мл за по-нискомазнинен вариант)
- 80 г натурален мед или 100 г фурми (накиснати и пасирани на пюре)
- 7 г суха мая (или 25 г прясна)
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. куркума (за златист цвят)
- настъргана кора от 1 лимон и/или портокал
- 1 ч.л. натурална ванилия
- щипка сол
- по желание: стафиди, орехи, сушени кайсии, червени боровинки
Стъпка по стъпка приготвяне
Активиране на маята
Първо затопли ядковото мляко до приятно топло, но не горещо. Добави една чаена лъжица мед или малко пюре от фурми и изсипи маята. Разбъркай внимателно и остави сместа настрана за 10-15 минути. Ще разбереш, че маята е активна, когато се появят мехурчета и лека пяна на повърхността.
Замесване на тестото
В голяма купа смеси сухите съставки – брашното, солта, канелата, куркумата, настърганите кори от цитрусите и ванилията. В отделен съд разбий яйцата (или ако правиш веган версия – смляното ленено семе, размесено с водата). Добави кокосовото масло или зехтина и меда или пюрето от фурми. Накрая добави активираната мая и разбъркай добре.
Постепенно добавяй сухата смес към течните съставки, като бъркаш с дървена лъжица. Когато тестото започне да се оформя, премести го върху леко набрашнена повърхност и замеси за около 8-10 минути, докато стане еластично и меко. Може да изглежда малко по-лепкаво от обикновеното тесто за козунак – това е нормално при използването на пълнозърнесто брашно.
Втасване
Постави тестото в намазана с малко масло купа, покрий го с чиста кърпа и остави на топло място за около 1-1.5 часа. Търпението е ключово тук – тестото трябва да удвои обема си. В по-хладни дни може да отнеме малко повече време.
Оформяне на козунака
След като тестото е втасало добре, изсипи го отново върху набрашнена повърхност и го размеси за кратко, за да излезе въздухът. Този момент е идеален да добавиш стафиди, орехи или други сушени плодове, ако желаеш.
Можеш да оформиш козунака по различни начини:
- Традиционна плитка от три части
- Просто руло, поставено в правоъгълна форма
- Усукан козунак от две части
Второ втасване
След като си оформил козунака и си го поставил във форма, намазана с малко масло или покрита с хартия за печене, покрий отново с кърпа и остави за още 30-40 минути. Това второ втасване е важно за постигане на пухкава структура.
Печене до златисто съвършенство
Загрей фурната до 170°C. Преди печене, можеш леко да намажеш козунака с разбито яйце за по-блестяща коричка (за веган вариант – с малко растително мляко, смесено с 1 ч.л. кленов сироп).
Печи козунака за около 35 минути. Важно е да следиш цвета – ако започне да се зачервява твърде бързо, покрий го с алуминиево фолио. Провери готовността, като боднеш с дървена клечка – ако излезе суха, козунакът е готов.
Няколко полезни съвета
- Ако тестото изглежда твърде сухо, добави още 1-2 супени лъжици ядково мляко.
- За по-изразен вкус на портокал, можеш да добавиш 1-2 капки етерично масло от портокал.
- Този козунак се съхранява по-кратко от традиционния, заради липсата на консерванти – до 3 дни на стайна температура.
- Можеш да го замразиш нарязан на филии и да размразяваш при нужда.
Хранителна стойност
Този здравословен козунак е богат на фибри от пълнозърнестото брашно, съдържа по-малко захар от класическата рецепта и включва полезни мазнини от ядковото мляко и кокосовото масло. Куркумата добавя не само красив цвят, но и противовъзпалителни свойства.
Наслади се на този ароматен козунак с чаша топъл билков чай или прясно изцеден портокалов сок за истинско великденско удоволствие!