Нисък Тестостерон – Какво може да доведе ниският тестостерон?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вазектомията и мастурбацията не води до нисък тестостерон, но днес ще видим какви са последиците ако нивата стероидния хормон на са ниски

Урологът Лорънс С. Хаким, доктор по медицина

Мастурбацията води ли до нисък тестостерон?

Хипогонадизмът не се причинява от честа мастурбация или секс и самата мастурбацията няма дългосрочни ефекти върху нивата на хормона. Когато се разглеждат краткосрочните ефекти са необходими повече изследвания, тъй като има противоречиви проучвания. Тестостеронът е свързан с сексуалното желание и представяне, така че участието във всякаква сексуална активност временно ще повиши нивата му.

Съществува проучване, според което показателите на хормона са малко по-високи при мъжете след триседмичен период на въздържание. Друга проверка показва как честата мастурбация преди силови тренировки може да осигури продължително повишаване нивата на тестостерон и да подпомогне мускулния растеж. Затова можем да заключим, че няма изкарани научни доказателства за дългосрочни отрицателни ефекти върху нивата на тестостерон от мастурбация или сексуална активност.

До какво води вазектомията?

Може би има хора, които обмислят да си направят вазектомия, но се притесняват от евентуални странични ефекти. Нужно е да кажем, че тази проста и потенциално обратима процедура изобщо не влияе върху нивата на тестостерона. „Хората може погрешно да си помислят, че вазектомията е премахване на тестисите, но вие не премахвате тестисите – вие извършвате процедура, за да нарушите потока на спермата от тестисите към уретрата. Вазектомията няма никакво въздействие върху производството на тестостерон“ – казва урологът д-р Уорънс Хаким.

Каква е връзката между соята и нисък тестостерон?

Не е нужно например да намалявате количеството ледено еспресо карамелено макиато със соево мляко (освен, ако не се притеснявате за ефектите на кофеина върху цялостното здраве). Соята е протеин на растителна основа. Съществуват неоснователни тези, че консумацията на соя може да понижи нивата на тестостерон и да повиши естрогена. Иначе е вярно, че здравословната диета може да повлияе на нивата на тестостерона, понеже поддържа тялото оптимизирано за извършване на различни биологични функции. Понякога повишеният индекс на телесна маса често е свързан с нисък хормон. Тук също има противоречиви гледни точки.

Има проучване от 2007 г., което изследва 12 мъже от 25 до 47 години, открива, че консумацията на соев протеин на прах за 4 седмици води до намаляване на тестостерона. В последствие показателите се повишават до нормални за 2 седмици след прекратяване на приема.

Друга специализирана проверка, анализираща констатации, публикувани от 2010 г. до април 2020 г., разкрива, че няма значителни ефекти върху нивата на тестостерон, причинени от соя и фитоестрогени. Макар да изглежда, че соята в излишък може да има някакъв минимален ефект върху краткосрочните нива на тестостерон, приемането на определени ястия няма да доведе хипогонадизъм или еректилна дисфункция.

Как влияе пушенето на хормона и води ли до нисък тестостерон?

Има противоречиви проучвания относно ефекта от тютюнопушенето върху тестостерона. Изследване от 2021 г. в Египет показа, че серумните нива на хормона сред хората, които пушат, са значително по-ниски, в сравнение с останалите. Докато точният механизъм е неизвестен, изследователите са предположили, че пушенето води до увреждане на лайдиговите клетки в тестисите.

Други проучвания са открили по-високи нива на тестостерон сред тютюнопушещите. Според изследователите това увеличение може да е свързано с прекомерните показатели на глобулин. Въпреки че точният механизъм на повишени нива на тестостерон при пушещите не е известен, има притеснения затова как временното повишаване или фалшиво повишение прикрива недиагностициран хипогонадизъм. Цигарите често имат отрицателен ефект върху еректилната функция, поради увреждане на кръвоносните съдове и развитието на атеросклероза. Пушенето може да влоши функцията на сърцето и белите дробове. „Пряко, или косвено, тютюнопушенето влияе върху сексуалното и цялостното общо здраве“ – казва д-р Хаким.

Прочети повече: Какви витамини трябва да приемат мъжете ежедневно?

Нисък Тестостерон - Какво може да доведе ниският тестостерон?

Ролята на алкохола за нисък тестостерон

Прекомерната употреба не само понижава тестостерона, но може да намали общото либидо и да причини редица други проблеми, които поставят допълнителен стрес върху тялото. Възможно е алкохолът да доведе до увреждане на клетките на Лайдиг в тестисите или да попречи на освобождаването на определени хормони, влияещи върху стойностите на тестостерона. Нужно е хората да живеят здравословен начин на живот, да намалят стреса в ежедневието. Това от своя страна ще повиши качеството на редица биологични функции. По този повод д-р Хаким споделя: „Всичко, което се отразява негативно на цялостното здраве, може да намали нивата на тестостерон. Пушенето и прекомерната употреба на алкохол са контролируеми фактори, които искате да премахнете или поне да намалите значително.“

Титановият диоксид понижава ли тестостерона?

Този бял, фин минерален прах се използва в различни ежедневни продукти – от слънцезащитни артикули и козметика, до пластмаси, хранителни оцветители и паста за зъби. Неорганичното съединение осигурява по-ярък пигмент на нещата. Докато Американската асоциация по храните и лекарствата разрешава това съединение да се добавя към храна, титановият диоксид наскоро беше забранен като добавка от Европейската комисия. Самата комисия се позовава на способността на веществото да причинява увреждане на ДНК. Все ще не са открити категорични становища дали и как съставката би могла да влияе на нивата на тестостерон. Затова специалистите съветват да има балансирана консумация, докато не излязат категорични резултати.

Други фактори за понижението

За мъжете здравословните нива на тестостерон варират от 250 нанограма на децилитър (NG/dL) до 800 NG/dL. Нива под споменатите се считат за ниски или „хипогонадални“. „Има много фактори, които оказват влияние върху производството на тестостерон и мъжете с хипогонадизъм често се проявяват с много различни признаци или симптоми. Важно е да разберем основната причина, за да знаем как да я лекуваме“ – счита д-р Хаким.

Тестостеронът принадлежи към полови хормони, наречени андрогени, които са отговорни за началото на пубертета, развитието на сексуалната репродуктивна система и размножаването. Хормонът се произвежда от двата пола, ниските нива водят до:

  • Намалена мускулна маса;
  • Увеличена гръдна тъкан;
  • Безсилие;
  • Внезапно отслабване;
  • Раздразнителност;
  • Променливо настроение;
  • Намалено либидо;
  • Еректилна дисфункция;
  • Умора​;
  • Липса на мотивация;
  • Безпокойство​;
  • Депресия​.

Д-р Хаким добавя: „Донякъде симптомите на нисък тестостерон са като това, което жените изпитват, когато започнат менопаузата. Те могат да включват горещи вълни, намалено лицево окосмяване или загуба на костна маса.“

Нивата на тестостерон намаляват с годините, причините са две: първичен (нараняване на тестисите) и вторичен (вероятен проблем с хипоталамус и хипофизна жлеза) хипогонадизъм. Възможно е да има общ синдром. Обществото по сексуална медицина в Северна Америка определя синдрома като хипогонадизъм с начало в зряла възраст.

Първичен хипогонадизъм

Първичният хипогонадизъм се отнася до нараняване на тестисите или друга причина, водеща до прекъсване на способността на семенниците да произвеждат тестостерон. Тези причини могат да бъдат генетични или придобити по-късно в живота чрез вирусни, бактериални инфекции, директни наранявания. Възможен предразполагащ фактор са химиотерапии, радиация. „Първичната недостатъчност на тестисите обикновено се дължи на проблем в самите тестиси“ – казва д-р Хаким.

Вторичен хипогонадизъм

При вторичен хипогонадизъм тестисите може да изглеждат нормално, но не са в състояние да произвеждат достатъчно тестостерон, вероятно, заради хипоталамуса и хипофизната жлеза. Разположени в мозъка, хипоталамусът и хипофизната жлеза помагат за регулиране на хормоналното производство. Причините за смущенията също могат да бъдат генетични или придобити по-късно в живота, заради начин на живот или други основни състояния. Някои от най-честите причини за вторичната форма включват:

  • Травма на мозъка или главата;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Лекарства като естрогени и инхибитори на андрогенния синтез за рак на простатата;
  • Разстройство, заради прекомерна употреба на алкохол;
  • Повишен индекс на телесна маса;
  • Ниско съдържание на мазнини или лоша диета;
  • Диабет тип 2;
  • Сънна апнея;
  • Токсини от околната среда.

Кога да посетите лекар?

Разбирането на човек, че има нисък тестостерон или хипогонадизъм може да доведе до разочарование, но след като човек се консултира с лекар може да се избере правилното лечение за възстановяване. Консултацията е препоръчителна, ако пациент има умора, ниски енергийни нива, намалено либидо Не забравяйте, че ако изпитвате някакви физически симптоми, умора, ниски енергийни нива, липса на либидо, раздразнителност, променливи настроения, рязко отслабване посетете квалифициран специалист.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни