Сауните полезни ли са ?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Излагането на суха топлина може да помогне за намаляване на стреса, подобряване дейността на сърдечно-съдовата система и облекчаване на различни видове болка. Ако човек влезе в сауна след изтощителна тренировка сухата топлина може да предизвика не само изпотяване, но и да по добри общото здравословно състояние. Според някой изследвания сауната действа позитивно за намаляване на стреса и нервното напрежение, подпомага дейността на сърцето, облекчава болките по тялото и успокоява възпалените мускули. В този текст докторът по медицина Ейми Зак ще обясни как сухата топлина помага на човек и ще даде няколко ценни съвета за безопасно използване.

Полезни ли са сауните?

„Безопасни са, ако се използват в рамките на разумното“ – заявява д-р Зак. „Важно е да следвате указанията за сауната, в която се намирате. Това ще зависи от това колко е горещо, какъв тип сауна и околната среда. Но е важно тези насоки да се спазват, за да не прегрее тялото ви.“

Ползи от сауните

Намаляват стреса

По този повод доктор Зак заявява: „Има доказателства, че сауните са ефективни за тези, които имат силен стрес на работа или лични ситуации. Опитът със сауната изглежда показва подобрение на тревожността.“ Въпреки, че съществуват различни теории се счита, че редуцирането на нервното напрежение идва от успокояващия характер на сауната. Сухата топлина е възможно да подобри и качеството на съня. „Подаряването на такъв вид време за интроспекция е изключително успешно в спомагането за смекчаване на тревожността, депресията и прегарянето“ – добавя специалистката.

Подобряват сърдечно-съдовото здраве

Изследванията показват, че топлината от сауната може да подобри здравето на сърцето и да помогне за поддържане на здравословно кръвно налягане. В тази връзка доктор Зак казва: „Топлината предизвиква учестяване на сърдечната честота и изпотяване. Това води до физиологична промяна, която имитира упражнения. Това също предизвиква освобождаване на противовъзпалителни агенти. Това обаче определено е област, в която се нуждаем от повече изследвания.“

Спомагат за облекчаване на болката

Ако имате ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит използването на сауна може да помогне за облекчаване на болката и сковаността, съпътстващи съответните заболявания. „Някои малки проучвания показват подобрение на хроничната болка. Смята се, че използването на суха сауна и инфрачервена сауна увеличава притока на кръв към мускулите и намалява мускулните спазми, доказано е, че подобрява хроничната болка в гърба“ – казва доктор Зак.

Успокояват възпалените мускули

Възпалените мускули често реагират на топлина и точно те могат да са основната причина човек да отиде на сауна след фитнес например. Възможно е тази зависимост да се дължи на веществото, известно като мозъчен невротрофичен фактор, което се освобождава от тялото, когато то е подложено на топлина.

Намаляват риска от деменция и Алцхаймер

По думите на доктор Ейми Зак са нужни допълнителни проучвания, които да докажат по-категорично до колко сауната помага за намаляване на риска от развитие на неврокогнитивни болести. „Възможно е да има и ползи, които включват подобрено познаване, но физиологичните причини за тези ползи все още не са известни.“

Подобряват белодробната функция

Ако човек има астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) , някой специализирани изследвания показват, че редовното използване на сауна може да помогне за функцията на белите дробове и това да улесни дишането. „Използването на влажна сауна вероятно хидратира дихателните пътища, подобрявайки способността за по-лесно преместване на слуз от дихателните пътища при кашлица. Въпреки това, тези, които са чувствителни към температурни промени, може да не понасят използването на сауна и всички пациенти трябва да се консултират със своя първичен лекар или специалист“ – казва докторът по медицина.

Белодробни болести, заболявания на опорно-двигателен апарат и периферна нервна система – Академия Здравитал

сауните

Контролират развитието на псориазис

Тук също доктор Зак смята, че са нужни още доказателства как точно сауните контролират развитието на псориазис и количеството язви и петна. „Има малко или никакви изследвания, само клинична анекдотична подкрепа за това“ – добавя тя.

Подобряват имунната система

Сауните също могат да помогнат за предотвратяване на обикновена настинка и други вирусни инфекции, показват определени изследвания. Сухата топлина повишава имунната система. „Необходими са допълнителни изследвания, за да се обосноват твърденията за подобрение на имунитета“ – повтаря д-р Зак.

Видове сауни

• Традиционни сауни – Те включват опции за изгаряне на дърва и електрическо отопление, като и двете обикновено се нагряват между 150 и 195 градуса по Фаренхайт (65,55 градуса по Целзий и 90,55 C). Повечето обикновено имат ниска влажност, по-малко от 20%;
• Инфрачервени сауни – При този тип се използват инфрачервени лампи и електромагнитна „магия“, за да бъде създадена топлина, която обикновено е с по-ниска температура от традиционните стаи. Температурите в инфрачервените сауни обикновено са между 110 и 135 F (43,33 C и 57,22 C).
• Друг вариант е парна баня, която е различна от сауната. „Парната баня използва влага. Когато става въпрос за суха топлина срещу влажна топлина, няма ясна индикация, че едното е по-добро от друго. При инфрачервените сауни не се генерира външна топлина, а само топлина, която се генерира в тялото от инфрачервената светлина“ – пояснява д-р Зак.

Помага ли сауната за изгаряне на мазнини?

Не се препоръчва използването на сауна като средство за отслабване. Д-р Зак казва, че няма ясни доказателства, как специалната стая може да помогне за изгарянето на телесните мазнини и отслабването. „Това е област, която се нуждае от повече изследвания. Има няколко проучвания, но не е ясно дали сауните помагат при загуба на тегло. В краткосрочен план, тъй като се потите, ще загубите водно тегло, но това не е загуба на тегло, това е дехидратация. С подходяща рехидратация тази загуба на тегло няма да бъде устойчива.“

Рискове от използването на сауна

Един от най-големите рискове при използването на сауна е дехидратацията. Процесът може да причини жажда, главоболие, мускулни крампи и объркване. Така че е нужно да приемате достатъчно вода. И въпреки че обикновено е безопасно да използвате сауна, д-р Зак съветва да избягвате използването й в следните ситуации:
• Ако наскоро сте прекарали инфаркт или инсулт;
• Ако сте пили алкохол точно преди това;
• Ако сте над 65-годишна възраст;
• Ако сте под 16 години;
• При бременност или по време на опити за забременяване;
• Наличие на сърдечни заболявания – Тежка аортна стеноза, сърдечна недостатъчност, високо или ниско кръвно налягане;
• При някой неврологични състояния като епилепсия;
• При съмнение за мъжко безплодие.

Съвети за използване на сауна

• Слушайте сигналите, които тялото ви изпраща – доктор Зак казва: „Ако се чувствате зле, замаяни, слаби, затруднено дишане или неудобство, трябва да излезете от сауната и да потърсите медицинска помощ“;
• Не стойте твърде дълго време – Въпреки че препоръките за това колко дълго трябва да останете в сауната може да варират, д-р Зак съветва този диапазон да бъде 15-20 минути. Възможно е при първо посещение стоенето да е 5 минути и след това постепенно времето да бъде увеличавано;
• Поддържайте се хидратирани – Ако усещате пот, това означава, че тялото ви губи течности. Затова е нужно да консумирате достатъчно вода или други полезни течности.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни