Сладките за деца: Колко вредни са?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Твърде много добавена захар в консумираните храни от момчетата и момичетата може да доведе до редица здравословни проблеми – затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и други. В следващите редове педиатрите Едуард Гайдос и Светлана Померанец ще обяснят каква роля трябва да заемат сладките за деца в хранителния им режим и как подсладените продукти могат да окажат влияние на здравословното състояние. Ще разберем до колко са вредни храните и напитките за подрастващите.

Прием на захар, според възрастта – колко добър вариант е това?

Има резон в заключението, че колкото по-малко е човешкото тяло, толкова по-малко количество захар се препоръчва. Но, хората са склонни да дават на децата си още по-големи количества от подсладените продукти. По този повод доктор Померанец казва: „Нека започнем, като разгледаме препоръките на Американската сърдечна асоциация (AHA). AHA препоръчва по-малко от 25 грама (6 чаени лъжички) захар на ден за деца на възраст от 2 до 18 години. Това включва не повече от 230-240 грама подсладени със захар напитки на седмица.“
„Децата под 2 години изобщо не трябва да приемат захар“ – добавя д-р Гайдос. Тъй като яденето на много добавена захар в ранна възраст е свързано със затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет тип 2 е добре да се спазват съответните препоръки. Успоредно с това се увеличават рискът от ранно сърдечни усложнения. Пренасищането със сладки продукти кара децата да ядат по-малко здравословна храна, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Сладките за деца: Препоръчителна дозировка

„Съветвам родителите да четат етикетите на храните, да намерят „захар“ и да си направят сметката – всеки 4 грама захар се равнява на 1 чаена лъжичка“ – споделя д-р Померанец. Например, ще намерите около 12 грама (2,5 чаени лъжички захар) в:
• Една порция ( чаша) детска зърнена закуска;
• Един снек бар с плодове.
• Две бисквитки.
Това може да се натрупа бързо, особено, когато децата ядат допълнително. Бутилка от 500-600 милилитра спортна напитка може да има над 30-35 грама добавена захар. Това е повече от общо препоръчителната дозировка захар за цял ден. „Най-лошите захари са в преработените храни, спортните напитки, поп, десертите и плодовия сок“. Това казва д-р Померанец и добавя: „Не бързайте да въвеждате плодов сок – той няма хранителна стойност.“. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изисква от производителите ясно да изброяват всички добавени захари върху етикетите на храните. В допълнение към търсенето на тези добавени захари, не забравяйте да прегледате списъка със съставките на продукта за захар под всяко име, включително царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, декстроза, фруктоза, плодов сок и мед.

Прочети повече: Загуба на апетит при децата: Причини и съвети

Сладките за деца: Колко вредни са?

Избор на хранителен режим

Д-р Гайдос предлага на родителите да предлагат на децата здравословен избор при всяко хранене и да ги оставят сами да избират това, което ще ядат. Понякога може да се дават месо и зеленчуци сутрин, не е задължително това да става на обяд или вечерта. Освен това лекарят счита, че: „Децата имат вродена способност да адаптират диетата си към енергийния си прием. Те могат да се саморегулират, когато имат нужда от протеини, мазнини и въглехидрати. И децата, и възрастните са програмирани да използват знаци за глад и ситост, за да регулират приема на храна. И когато сте гладни, всичко е вкусно. Принудителни, ограничителни и екологични сигнали, които ни казват кога да ядем, могат да отменят нашата естествена саморегулация. Така че вече да не обръщаме внимание на сигналите за глад и ситост.“

Ролята на сладките за деца

Сладките продукти със сигурност могат да имат място в храненето на децата. Това не бива да се случва всеки ден и в големи количества. „Опитвам се да внуша на родителите, че сладките трябва да се дават само като лакомство. В разумни порции, при специални поводи или дни“. Това казва д-р Померанец. Д-р Гайдос добавя: „Храненето носи радост, но тази радост трябва да бъде насочена към процеса на задоволяване на глада и прекарване на времето със семейството. И докато телата на децата може да имат добра представа от какво наистина се нуждаят често контролът остава на заден план. Но възрастните могат и трябва (да следят приема на захар) още от самото начало“.

Какво да направят родителите и близките, ако децата приемат твърде много захар?

Шоколадовите бонбони не са най-добрата награда, която давате на децата, когато те се справят добре с нещо. „Добавете стикери към диаграма, поставете топчета в буркан или намерете други средства за укрепване на доброто поведение“ – съветва д-р Померанец. Ако търсите други начини да намалите приемана захар от децата ви може да направите домашно приготвени закуски, с ограничени подсладени съставки. Понякога мандарините, портокалите, сушените плодове са по-добрата опция от сладолед, бисквити или сладки зърнени храни. „Опитвам се да гледам на това не като на компромис, а като на пренасочване към мястото, откъдето трябва да идва радостта на децата“. Това насърчава хората д-р Гайдос. Ролята на родителите е да моделират хранителните навици на момчетата и момичетата. Например като редовната употреба на плодове и зеленчуци е добро начало.

Има ли признаци, че децата ядат твърде много захар?

Понякога родителите и хората около тях се чудят дали хиперактивността на децата е свързана с приема на повече захар. Има редица показали, че се прекалява с подсладените продукти. Това включва какво е настроението, дали децата са мудни, дали започват да н трупват излишни килограми и други. „В момента има повече предположения, отколкото твърди науки“ – предупреждава д-р Гайдос, относно дългосрочните ефекти от приема на захар и последващото поведение. Някои проучвания поакзват причинно-следствена връзка с депресията, но след това докладват противоречиви констатации за захарта и тревожността.
Изследователите разглеждат връзката между консумацията на храни с високо съдържание на рафинирана захар и различни поведения, включително настроение, активност и хиперактивност в краткосрочен план. Нужно е родителите да не позволяват да се стигне до затлъстяване, защото това е състояние, което води след себе си до по-сериозни здравословни състояния, включително диабет, високо кръвно и последващи увреди на сърцето.
В заключение можем да кажем, че защитата на здравето и балансираният хранителен режим може да се смятат за „най-доброто лакомство“, което да дадете на своите деца.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни