Болки в корема при деца: 5 неща, които родителите трябва да знаят

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Коремчето ме боли!“ Ако сте родител, вероятно често чувате този вик.
Добрата новина е, че в повечето случаи коремната болка не е сериозна и се подобрява с малко или без никакво лечение.
Причините за болки в корема при деца могат да варират от незначителни до животозастрашаващи, включително инфекции, хранително отравяне, запек или киселинен рефлукс. Въпреки това, когато болките са повтарящи се и конкретна причина не е установена, лечението може да бъде предизвикателство.

Педиатричният гастроентеролог д-р София Пател споделя чести причини за коремни болки при малки и по-големи деца, както и съвети кога да се обадите или да посетите лекар.

Какво причинява болки в корема ?при деца

„Болките в корема при децата са чести, но тъй като децата не могат напълно да изразят симптомите си, е важно родителите да бъдат наясно с определени симптоми“, казва д-р Пател.

Ето пет причини, поради които коремът на вашето дете може да боли:

1. „Стомашен грип“ (но това не е истински грип)

Гастроентеритът, който може да предизвика коремни болки при децата, обикновено е причинен от вирус. Той обикновено включва диария, със или без повръщане, и възможно ниска температура. Обикновено преминава за три до пет дни без необходимост от лекарска помощ. Уверете се, че детето ви пие много течности.

Посетете лекар или евентуално спешно отделение, ако:

  • Има кръв в изпражненията или повръщането на вашето дете.
  • Симптомите на вашето дете продължават повече от пет дни.
  • Детето ви има висока температура.
  • Детето ви показва признаци на дехидратация, като сухи устни, намалено уриниране, бледа кожа или отпуснато поведение. Тези признаци може да показват нещо по-сериозно.

2. Рефлукс/киселинно дразнене

Смятаме, че гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е проблем на възрастните, но тя също е честа при деца и бебета. ГЕРБ често е труден за идентифициране, особено при много малки деца, но тези симптоми могат да бъдат силни индикатори:

  • Повръщане.
  • Оплаквания от кисел вкус в устата.
  • Болка в горната част на корема.
  • Прекомерно оригване.

Повечето деца израстват ГЕРБ с времето, но обикновено може да се лекува с антиациди и, ако е необходимо, медикаменти като H2 блокери (като Pepcid®) или протонни инхибитори (като Nexium® или Prevacid®). Промени в диетата също могат да помогнат. Децата с ГЕРБ трябва да избягват храни и напитки като сода, портокалов сок, продукти на основата на домати и пикантни храни. Медикаменти като ибупрофен също могат да дразнят стомаха.

Прочети повече: Болки в стомаха при деца – какво трябва да знаят родителите?

Болки в корема при деца

3. Запек

„Запекът е една от най-честите причини за коремни болки при децата“, казва д-р Пател. Добавянето на повече фибри и вода в диетата на детето може да помогне значително. Обърнете внимание на ректалното кървене, което може да сигнализира за нещо по-сериозно.

Честите проблеми със запека, които не се решават, могат да сочат към други медицински състояния като целиакия, хипотиреоидизъм или други състояния, които изискват допълнително медицинско внимание.

4. Дехидратация

Пиенето на много течности е важно не само за поддържане на хидратацията по време на гастроентерит, но и за поддържане на здравословната функция на червата.

Поне половината от течностите, които детето пие, трябва да бъдат обикновена вода.

Избягвайте сода и други захарни напитки, включително подсладени сокове, ароматизирани води и спортни напитки. Прекалено много захар може да предизвика коремни болки – да не говорим за затлъстяване и дългосрочни здравословни проблеми, свързани с него.

5. Други, по-редки проблеми

В повечето случаи, болките в корема не трябва да предизвикват паника. Но родителите трябва да бъдат внимателни към продължителността им и други симптоми, които ги съпътстват.

Внезапната болка в долната дясна част на корема на детето е признак на апендицит и трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Повтарящите се коремни болки, които изглеждат като гастроентерит, може всъщност да са признак на възпалително заболяване на червата (ВЗЧ) – особено ако имате семейна история на ВЗЧ. Честите коремни болки могат също да бъдат причинени от синдром на раздразненото черво, хранителни алергии, целиакия, паразити и непоносимост към лактоза.

Ако вашето 8-годишно дете често се оплаква от болки в корема, или ако коремната болка на вашето малко дете изглежда по-сериозна, послушайте родителския си инстинкт и не се колебайте да се свържете с лекаря на вашето дете.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни