Глогът е растение, което от векове се използва за укрепване на здравето на сърдечносъдовата система и за борба с високото кръвно налягане. Един от ефективните начини да включите глог в диетата си е като направите сладко от глогов плод. Това вкусно сладко може да се намаже върху препечен хляб или да се смеси с овесена каша за здравословна и вкусна закуска.
Съдържание
Защо трябва да включим глог в диетата си?
Глогът съдържа биоактивни съединения като флавоноиди, процианидини и тритерпенови киселини, за които е доказано, че имат положителен ефект върху сърдечносъдовото здраве. Установено е, че глогът спомага за намаляване на кръвното налягане, подобрява кръвообращението и понижава нивата на холестерола.
Научете повече за глога и ползите за здравето от него.
Съставки
- 4 чаши плодове от глог
- 2 чаши вода
- 2 чаши захар
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне
- Измийте плодовете на глога и отстранете дръжките и семената.
- Сложете плодовете и водата в тенджера и ги оставете да заврат.
- Намалете котлона и оставете да къкри за 20-30 минути или докато плодовете омекнат и сместа се сгъсти.
- Намачкайте плодовете с вилица или с преса за картофи.
- Добавете захарта, лимоновия сок и канелата в тенджерата и разбъркайте, докато захарта се разтвори.
- Увеличете температурата на котлона до средно висока и оставете сместа да заври, като разбърквате често.
- Намалете котлона до минимум и оставете да къкри 10-15 минути или докато сладкото се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- Отстранете от огъня и оставете сладкото да се охлади.
- Прехвърлете сладкото в буркан и го съхранявайте в хладилник до две седмици.
Заключение
Сладко от глогов плод е вкусен и здравословен начин да включите глог в диетата си и да се справите с високото кръвно налягане. С многобройните си ползи за здравето и вкусния си аромат сладкото от плодове на глог е чудесно допълнение към всяка закуска или лека закуска. Научете повече интересни и полезни рецепти ТУК.