Какво представлява медикаментозен аборт

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Медикаментозен аборт - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Все повече хора по света избират медикаментозен аборт. Този метод включва приемане на хапчета, които могат да прекратят бременността, често без да е необходимо посещение на лекар. Медикаментозният аборт е безопасен и ефективен и се използва по целия свят от десетилетия.

Какво е медикаментозен аборт?

Медикамнтозният аборт включва прем на хапчета, които прекъсват бременността. Човек обикновено приема едно лекарство, наречено мифепристон, последвано от друго лекарство, наречено мизопростол. Тези лекарства спират бремеността да продължи и да се развива и карат матката да се изпразни, което прекратява бременността.

Можете да получите достъп до хапчетата за аборт като ги закупите от аптека, но е добре ви бъдат предписани от специалист.

Медикаментозният аборт е често срещан по света

Хапчетата за аборт са одобрени от FDA (администрация по храните и лекарствата) за прекратяване на бременност до 10 седици, но в някои страни се използват и по-късно.  Повече от половината аборти в САЩ и много европейски страни са медикаментозни.

В някои страни в Латинска Америка хората имат законен достъп до мизопростол, за да се справят сами с абортите си от началото на 80-те години.

Тези хапчета позволяват на хората повече поверителност и автономия, когато управляват собствените си аборти.

Различава ли се медикаментозният аборт от спешна контрацепция

Медикаментозният аборт е различен от спешната контрацепция (хапчета план Б). Хапчетата за спешна контрацепция се приемат в рамките на 3 до 5 дни след незащитен секс. Тези лекарства помагат за предотвратяване на бременност, преди да е започнала. Те не прекратяват съществуваща бременност. Медикаментозният аборт от друга страна прекратява бременността.

Как действат хапчетата за прекратяване на бременност?

Повечето медикаментозни аборти включват прием на две различни лекарства:  мифепростон, последван от мизопростол. Въпреки това, можете също така да завършите медикаментозен аборт, като използвате мизопростол самостоятелно. Мифепристон спира растежа на бременността, а мизопростолът кара матката да отдели лигавицата си да се изпразни.

Мифепростон

Мифепростона се обвързва към прогестероновите рецептори на тялото, но тялото не го разчита като прогестерон. Това означава, че въздейства на тялото като антипрогестин, който блокира правилното производство или използване на прогестерон от тялото.

Тъй като прогестеронът помага на матката да расте и да поддържа бременност, спирането на активността на прогестерона помага за прекратяване на бременността.

Мифепростон също може да омекоти матката и да я насърчи да се свие.

Мизопростол

Мизопростолът омекотява и шийката на матката. Комбинацията от омекотяване на матката и шийката на матката, антипрогестиновата активност и маточните контракции карат тялото ви да изхвърли ембрионалната тъкат, прекратявайки бременността.

Самият аборт може да се получава като много обилен цикъл със спазми и кървене. Може също да отделите големи кръвни съсиреци.

Процесът обикновно завършва в рамките на 4-5 часа след приема на второто лекарство, но някои по-леки спазми и кървене или зацапване могат да продължат 1-2 дни или до няколко седмици.

Мизопростолът може да се използва самостоятелно за предизвикване на аборт, въпреки че може да е по-ефективен в комбинацията на двете хапчета.

Колко ефективни са хапчетата за аборт?

Медикаментозният аборт е много ефективен начин за прекратяване на бременност. Въпреки това, той става по-малко ефективен, колкото по-дълга е бременността на една жена. Ефективността изглежда започва да намалява след 12 седмици.

Рядко, ако медикаментозният аборт не е напълно ефективен, част от бременната тъкан ще остане в тялото. Това е известно като „непълен аборт“. Хората, които претъпят непълен аборт, може да се нуждаят от друга доза мизопростол или хирургична интервенция, за да завършат процеса.

Комбинация от мифепристон и мизопростол

Използването както на мифепристон, така и на мизопростол на 12 или по-малко гестационна  седмица напълно прекратява бременността в 95-99% от случаите.

Много малко хора отчитат неблагоприятни ефекти.

Само мизопростол

Само мизопростолът е ефективен и хората, които не могат да получат мифепристон, могат да приемат мизопростол самостоятелно, за да прекратят бременноста си. Успеваемотта на абортите само с този медикамент е 80%.

Безопасен ли е медикаментозният аборт?

Медикаментозният аборт се счита за много безопасен. Изчислено е, че само 2% от тези аборти водят до усложнения и повечето от тях са незначителни.

Самостоятелни аборти с хапчета, достъпни чрез телемедицина не са свързани с по-високи рискове от усложнения в сравнение с хапчетата, предписани от лекар.

Потенциални рискове и усложнения

Сериозните усложнения от този тип аборт са редки. Типично е да изпитате болка, кървене, ниска температура и стомашно-чревно разстройство в продължение на няколко дни след приема на медикаментите, особено през първите 24 часа. Най-често срещаното усложнение е прекомерно кървене, което продължава дълго време.

Други рискове, макар и необичайни, могат да включват:

  • Непълен аборт
  • Кръвни съсиреци в матката
  • Инфекция
  • Висока температура
  • Диария и храносмилателни болки
  • Алергични реакции към лекарства

Някои непълни аборти могат да бъдат лекувани с друга доза мизопростол. Други може да изискват хирургическа намеса.

Обърнете се към медицински специалист или потърсете спешна помощ, ако:

  • Нямате никакво кървене в рамките на 24 часа или след приема на мизопростол
  • Имате изключително силно кървене в продължение на 2 или повече часа подред.
  • Преминават кръвни съсиреци с размер  по-голям от лимон за повече от 2 часа.
  • Изпитате други нежелани реакции като треска, гадене, повръщане или диария за повече от един ден след приема на хапчето.

Има ли проблем с психочното здраве около аборта?

Абортът не е свързан с влошено психично здраве. Хората които са минали през тази интервенция, не е по-вероятно да изпитват психични разстройства в сравнение с хората, които не са.

По-голяма част от хората не съжаляват за своите аборти. Много хора изпитват облекчение, радост и по-голямо чувство на автономност след извършване на тази процедура. За повечето хора най-трудната част от извършването на аборт е била стигмата или осъждането, което са получли от другите, не присъщо чувство на съжаление или тъга.

Кой не трябва да избира медикаментозен аборт?

Повечето жени, които са бременни до 12 седмица, имат право да прекратят бременността с помощта на хапчета. Въпреки това, медикаметнозният аборт може да не е безопасен за хора с определени здравословни проблеми.

Това включва:

  • Извънматочна бременност (бременност, която се опитва да се развие извън матката)
  • Нарушения на кръвосъсирването или анемия
  • Хронична надбъбречна недостатъчност
  • Дългосрочна употреба на стероидни лекарства
  • Наследствени порфирии (редки заболявания на кръвта)
  • Непоносимост или алергия към мифепристон или мизопростол
  • Ако имате вътрематочто устройство

Хората с тези състояния все пак имат други възможности за прекъсване на бременността си. Нужно е да говорите с квалифициран медицински специалист, информиран за абортите, за да обсъдите следващите си стъпки.

Как се получават хапчетата за аборт?

Много държави ограничават достъпа до аборт, включително и хапчетата. Това означава, че начинът, по който получавате достъп до тази грижа, може да зависи от това къде живеете.

Какво включва възстановяването след медикаментозният аборт?

След аборт е най-добре да си вземете ден или два отпуск от работа, ако е възможно.

Може да изпитате болезнени спазами и кървене, както и гадене и диария или повръщане. Най-добре  е да избягвате да вдигате тежко или интензивни упражнения поне една седмица след процедурата. Вместо това опитайте да си починете и обмислете вземането на топла вана, за да успокоите болките.

Препоръчително е да си направите тест за бременност или да посетите ултразвук, за да потвърдите, че абортът е завършен.

Заключение

Най-важното нещо, което трябва да знаете в момента е че имате опции. Който и да сте и където и да живеете, можете да прекратите бременноста си, ако искате или трябва.  Ако решите да се подложите на медикаментозен аборт, можете да го направите с помощ на медицинско лице, или да се справите сами. Не забравяйте, че самоконтролираните аборти не са по-малко ефективни или по-малко безопасни.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. Симона Маринова

    Може ли да се прекрати този вид аборт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни