Инвазивна кардиология – д-р Мариана Контева

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Скъпи зрители на „Академия Здравитал“, може би много от вас някога са се питали кой е върхът на пирамидата на медицината? Според проф. Христо Деянов, а и според много други специалисти това е интервенционалната инвазивна кардиология. Това отговаря на въпроса защо гост в новото издание на здравното предаване по телевизия Евроком бе д-р Мариана Контева. Тя е специалист по вътрешни болести, кардиология, ангеология, специализирала е в Япония, САЩ, Швейцария и други страни. Макар много пъти да сме го отбелязвали, проф. Деянов отново напомни, че:

„65 процента от смъртността у нас се дължи на болести на органите, свързани с кръвообращението.“

Начални думи

Според д-р Контева най-голямата победа на дружеството на инвазивните кардиолози в България е въвеждането на програмата  „Stent for life”. Заради тази програма има инвазивна кардиология като отделение в почти всеки окръжен град.

Артериалната хипертония е най-често срещаното хронично заболяване в индустриалния свят. В България вероятно говорим за над 2 милиона души.“ Това констатира проф. Христо Деянов.

От своя страна гостенката в студиото сподели, че все повече млади хора са с инсулинова резистентност, а все по-малки деца – са с наднормено тегло. Ако не се вземат навременни мерки е твърде вероятно това в бъдеще да доведе и до сърдечно-съдови усложнения за засегнатите пациенти. По нейното мнение е:

„Хубаво, че здравето и красивото тяло станаха модерни.“

Кръвно налягане – регулиране

Много важно за хората с хипертония е да знаят, че тяхното лечение е за цял живот. Ако има моменти, в които дадени медикаменти се намалят, това не значи спиране на приема.

Напоследък препоръките са регулирането на кръвното с многовалентни препарати прави процеса по-труден. Ако през летните месеци на някой пациенти започне кръвното им да пада до твърде ниски граници, то те могат плавно да намалят лекарствата. Целта на доктор Контева е да прави пациентите част от един общ екип, който заедно да се бори с болестта. Има специални лекарства, които биват приемани вечер, защото трябва да действат до сутрин. Именно в ранните часове на денонощието високото кръвно налягане е най-опасно.

Инвазивна кардиология

Когато човек получи инфаркт на миокарда е допустимо той да бъде транспортиран до лечебен център и до края на съответния ден за разлика от инсултите, при които е задължително реакцията да е много по-бърза. Ако инфарктът е свързан с ритъмно-проводна патология тогава помощта трябва да дойде мигновено. Вече съществуват много съвременни методи за неговото лечение – появили са се медикаменти, които възвръщат миокарда в първия месец. Гостенката в студиото се обърна към аудиторията с молба:

„Ако получите симптоматика на болка в гърдите, задух, с разпространение на проблема към гърба, челюстта и ръцете, нека веднага да се извика Бърза помощ.“

Симптоми при сърдечно-съдови усложнения

  1. Болка, която не може да бъде контролирана, зад гръдната кост;
  2. Стягане в гърдите (гръдна жаба);
  3. Разпространение на болката към челюстта, ръцете и рамената, гърба, лактите;
  4.  Неразположения в стомаха;
  5. Остър задух
  6. Изпотяване, гадене, повръщане.

С настъпването на коронавирус случаите на инфаркт на миокарда и съдовите тромбози категорично се повишават. Увеличение има и при случаите с периферни тромбози на крайници, последвани от ампутации. Доктор Мариана Контева информира, че при пълно запушване на периферен съд трябва да се действа адекватно веднага. В нейната практика най-дългият случай при спасен крайник е за период от месец – тогава обаче кръвоснабдяването е било възстановено частично.

Има все повече интервенционални начини за справяне с тежката атеросклероза (атеросклерозата е хронично заболяване, засягащо вътрешния слой на големите и средните артерии). Преди години единственото възможно решение е било хирургична намеса. Сега има широк спектър от методи за реканализация на артерията. На някои места калцираните плаки се обработват с балон от ултразвукови вълни. Той разпуква плаката и прави място за стентиране – има ротаблация. Тромбът се разпрашава на толкова микрочастици, че те не нарушават кръвопотока.

Стент – част от инвазивната кардиология

Стентът е тръбичка, направена от метал или пластмаса, обичайно с формата на мрежа. Поставя се в артерия, кръвоносен съд или друга структура. Основната му задача е да държи кухината отворена. Има нови стентове, които са с по-голяма радиална сила. Натоварени са с нови медикаменти, а някои съвременни устройства биват правени точно за разклонението на артериите. Самото поставяне на стента се нарича стентиране. Важно е да се каже, че устройството не лекува атеросклерозата, а играе ролята на мост.

Доктор Контева: „Успешният лекар е този, който умее да говори с пациента си и да му обясни всичко.”

Неинвазивно може да се диагностицира възможността за започваща тромбоза в лявото предсърдие чрез ехография. Така на специалистите се дава над 70 процента от информацията по отношение на помпена функция, на клапанните промени, работата на предсърдията, размера на кухините и възможните аномалии.

Цитат от специалистката

„Имам щастието да работя в една от най-бързоразвиващите се специалности. Умението ни да влизаме в най-малките съдове на сърцето и да имаме техническата възможност да го направим, разгърна намесата ни в много други области. Можем да реканализираме всички периферни артерии на долните крайници, на ръцете, покриваме аневризми, слагаме ендопротези на коремна аорта и други интервенции. 70% от пациентите с нелекувано предсърдно мъждене един или два пъти преживяват транзиторна атака или голям исхимичен мозъчен инсулт.“

В България има много добре развита електрофизиология срещу сърдечната недостатъчност – говорим за няколко центъра, работещи на световно ниво. При някои пациенти, като говорим за този вид недостатъчност, може да се поставят специален вид пейсмейкъри. Там стимулацията е по различен механизъм. Един от електродите е във венозния синус и подава импулсите – подобрява се помпената сила. Съответно качеството на живот е много високо.

Заключение от д-р Мариана Контева

„За мен проблемът не е в това какво покрива Здравната каса – трябва пациентите да са добре лекувани и насочвани, да бъдат ясно информирани какви са техните пътища. Аз и моят екип можем да направим чудеса, но ние лекуваме последиците – тоест моят апел е „хора обичайте се, обичайте телата си, живейте така, че утре няма да свърши! Нека да живеем по-активно. Нека ние да контролираме болестите си, а не те нас.“

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”80″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни