Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) е вид пробиотик („добри“ бактерии), откриван в човешкото тяло и някои храни.
„Добрите“ бактерии като L. acidophilus могат да помогнат за разграждането на храната, усвояването на хранителни вещества и борбата с „лошите“ организми, които могат да причинят заболявания. L. acidophilus понякога се добавя към ферментирали храни като кисело мляко. Могат да бъдат отркити и в хранителните добавки.
Хората обикновено използват L. acidophilus за диария от антибиотици, както и синдром на раздразнените черва ( IBS ), свръхрастеж на бактерии във влагалището и инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori (H. pylori). Използва се и за акне, сенна хрема, екзема и много други състояния.
Не бъркайте L. acidophilus с други пробиотици или с ферментирали хранителни продукти като ферментирало мляко, кефир или кисело мляко. Те не са еднакви.
Ползи от приема на Lactobacillus Acidophilus
- Диария при хора, приемащи антибиотици. Приемането на L. acidophilus през устата, самостоятелно или с други пробиотици, изглежда намалява риска от диария, докато приемате антибиотици.
- Свръхрастеж на бактерии във влагалището. L. acidophilus вагинални супозитории и вагинални таблетки могат да помогнат при лечението на това състояние.
- Инфекция на храносмилателния тракт, която може да доведе до язви (Helicobacter pylori). Приемането на L. acidophilus през устата заедно с повечето стандартни лекарствени терапии помага за лечение на стомашни язви, причинени от H. pylori.
- Дългосрочно разстройство на дебелото черво, което причинява стомашна болка (синдром на раздразнените черва или IBS). Приемането на L. acidophilus през устата с други пробиотици изглежда намалява симптомите на IBS .