Химикали в питейната вода

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

  • Агенцията за опазване на околната среда използва най-новата наука, за да определи безопасните нива на питейна вода за четири токсични химикала, открити в стотици продукти.
  • EPA (Environment protection agency) актуализира препоръчителните нива за два химикала – перфлуорооктанова киселина (PFOA) и перфлуорооктан сулфонова киселина (PFOS).
  • Новите препоръки се основават на най-новата наука и отчитат експозицията през целия живот.

Агенцията за опазване на околната среда (EPA) издаде препоръки за здравето на питейната вода. Това е във връзка с четири синтетични замърсители, известни като „вечни химикали“, като заяви, че два от тях могат да повлияят на здравето дори при нива, близки до нула.

Химикалите не се разграждат лесно, така че могат да останат в околната среда с години

Проучванията свързват PFAS с увреждане на черния дроб и имунната система, повишен риск от рак, ниско тегло при раждане и други здравословни проблеми.

Днешните действия подчертават ангажимента на EPA да използва най-добрата налична наука за справяне със замърсяването с PFAS, защита на общественото здраве и предоставяне на критична информация бързо и прозрачно. EPA също така демонстрира своя ангажимент да хармонизира политиките, които укрепват защитата на общественото здраве с финансиране на инфраструктурата, за да помогне на общностите. Особено общностите в неравностойно положение да получават безопасна вода.

Някои PFAS вредни на „неоткриваеми“ нива

Новите консултативни нива показват, че тези химикали могат да причинят отрицателни последици за здравето. Това е дори когато количеството в питейната вода е близко до нула. Това също е под нивото, на което EPA в момента може да ги открие.

Новите насоки на EPA показват, че два PFAS химикала са значително по-токсични, отколкото се смяташе преди.

Производителите доброволно спряха да използват тези два химикала при повечето обстоятелства, въпреки че все още има няколко текущи употреби.

PFAS се намират на различни предмети и места

Те включват опаковки за храни, домакински продукти, прах, пожарогасителна пяна и продукти за лична хигиена.

Тъй като PFAS остават в околната среда за дълго време, те продължават да представляват загриженост за здравето. Дори след като вече не се използват. EPA предупреждава, че PFAS може да се намери в риба от вода, замърсена с PFAS, и млечни продукти от добитък, изложени на PFAS.

Агенцията също така въведе консултативни нива за другите два химикала. Става въпрос за перфлуоробутан сулфонова киселина и нейната калиева сол (PFBS) и за димерната киселина на хексафлуоропропиленоксид (HFPO) и нейната амониева сол (химикали „GenX“).

Тези химикали са заместители на частично извадените от употреба PFOA и PFOS.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1626″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни