Какво трябва да знаем за бръчките

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бръчките са гънки или ръбове по кожата. Те естествено се появяват, когато хората остареят.

Първите бръчки са склонни да се появяват на лицето на човек в области, където кожата естествено се сгъва по време на изражението на лицето. Те се развиват поради това, че кожата става по-тънка и по-малко еластична с течение на времето.

Бръчките също са склонни да се появяват на части от тялото, които са най-изложени на слънце, като лицето и шията, задната част на ръцете.

Бръчките са естествена част от остаряването и засягат всички. Въпреки това, много хора не харесват появата на бръчки и в резултат на това пазарът против стареене в Съединените щати струва над 50 милиарда долара годишно.

Тази статия разглежда защо хората получават бръчки, какво ги причинява и какво увеличава външния им вид. Тя също така разглежда някои методи, които хората използват за намаляване на бръчките, някои от които са по-ефективни от други.

Какво причинява бръчки?

Бръчките са естествена част от процеса на стареене. С напредването на възрастта кожата става по-тънка, по-суха и по-малко еластична, което означава, че е по-малко способна да се предпази от увреждане. Това води до бръчки, гънки и линии по кожата.

Израженията на лицето като усмивка, намръщване или кривогледство, водят до развитието на фини линии и бръчки в млада възраст. Тези линии се задълбочават, когато човекът остарява.

Когато човек е млад, кожата му се възобновява. С напредване на възрастта кожата губи своята гъвкавост и става по-трудно за нея да се регенерира, което води до появяване на постоянни вдлъбнатини.

Бръчките засягат хората с различни тонове на кожата по различен начин поради структурни и функционални различия в кожата. Изследвания доказват, че компактната дерма е по-дебела в кожата на чернокожите и азиатците, което вероятно ги предпазва от бръчки по лицето.

Много фактори влияят върху развитието на бръчки, включително:

  • излагане на слънце
  • пушене
  • дехидратация
  • някои лекарства
  • екологични и генетични фактори

Излагането на ултравиолетова (UV) светлина от слънчеви бани, кабини за тен и спорт на открито увеличава развитието на бръчки.

UV светлината разгражда колагеновите и еластиновите влакна в кожата. Тези влакна образуват съединителната тъкан, която поддържа кожата. Тъй като този слой се разпада, кожата става по-слаба и по-малко гъвкава. Кожата започва да увисва и се появяват бръчки.

Лечение

Има много налични лечения, които помагат за намаляване на фините линии по кожата. За по-дълбоки гънки човек може да се нуждае от по-агресивни техники като пластична хирургия или инжекционни филъри.

Медикаменти

Локалните ретиноиди произлизат от витамин А. Те имат за цел да намалят фините бръчки, хиперпигментацията и грапавостта на кожата. Те правят това чрез увеличаване на производството на колаген в кожата.

Въпреки това, използването на ретиноиди може да причини изгаряне на кожата на слънчева светлина, така че е важно да предпазвате кожата, докато използвате крема. Възможните нежелани ефекти включват:

  • сухота
  • сърбеж
  • усещане за парене
  • изтръпване
  • обезцветени зони

Активните съставки в кремовете за бръчки се различават по вид и концентрация. Концентрациите в кремовете за бръчки без рецепта (OTC) ще бъдат значително по-ниски от тези, отпускани с рецепта. Концентрацията ще повлияе на това колко добре работят.

Хората може да забележат леки до средно добри резултати от следните лекарства:

  • ретинол
  • алфахидрокси киселини
  • кинетин
  • коензим Q10
  • медни пептиди
  • антиоксиданти

Дермабразио

Дермабразиото е хирургична процедура, която включва контролирано износване или протриване на горните слоеве на кожата с бързо въртящо се устройство.

Дермабразиото има за цел да премахне  фини бръчки, бенки , татуировки, белези от акне и други видове белези .

Тази процедура може да причини струпеи, подуване и промени в цвета на кожата. Тези симптоми обикновено избледняват след 2 седмици, но някои признаци могат да останат в продължение на няколко месеца.

Човек няма да постигне желаните резултати веднага и може да не види подобрения в продължение на няколко месеца.

Микродермабразиото е по-малко инвазивна процедура. Тя включва пръскане на микрокристали от алуминиев оксид по повърхността на кожата. Някои практикуващи използват ръчно устройство с фини диамантени кристали и мощен вакуум, за да отстранят частиците докато го нанасят върху кожата.

Този вид лечение има за цел да придаде по-свеж и гладък вид на кожата и да намали появата на линии и бръчки, разширени пори, груба кожа и увреждане от слънцето.

Резултатите са само временни и хората може да се нуждаят от многократно лечение.

Неаблативните лазери, радиочестотните (RF) устройства и импулсните източници на светлина не увреждат епидермиса.

Лечението с лазерна и светлинна терапия разрушава външния слой на кожата, за да намали бръчките.

Радиочестотните (RF) процедури затоплят подлежащата дерма и стимулират развитието на нови колагенови влакна. Това стяга кожата и намалява бръчките.

Може да отнеме няколко месеца преди човек да забележи намаляване на бръчките след RF лечение. В Проучване от 2013г., над 90% от участниците, подложени на RF, са доволни от резултатите от 1 месец до 6 месеца след лечението. RF не причинява рана. Въпреки това изследователите призоваха за по-нататъшни разследвания на безопасността и ефективността.

Когато раната заздравее от лазерна или светлинна хирургия, новата кожа е по-гладка и стегната. Аблативният лазерен ресърфинг може да отнеме няколко месеца, за да заздравее.

При по-новите терапии, използващи лазерна технология, заздравяването може да бъде по-бързо.

Човек може да се нуждае от няколко лечения преди кожата му да се почувства по-стегната и да изглежда освежена, но времето за възстановяване е по-бързо.

Ботокс

Ботулиновият токсин тип А, или ботоксът , блокира химическите сигнали, които карат мускулите да се свиват. Лекарите го използват за лечение на някои медицински състояния.

Козметиците го използва за намаляване на бръчките чрез инжектиране на малки дози ботокс в целевите мускули. Ако мускулите вече не могат да се стягат, кожата се изравнява, придавайки по-гладък вид.

Ботоксът може да намали бръчките по челото, бръчките между очите и „пачи крак“ – около ъглите на очите.

Според Американското дружество на пластичните хирурзи, човек ще види резултати след няколко дни до седмица. Промените обикновено продължават 3-4 месеца затова много хора получават повторни инжекции.

Химически пилинг

Химическият пилинг включва нанасяне на химичен разтвор върху желаните зони, което кара мъртвата кожа да се отдели и в крайна сметка да се отлепи. Регенерираната кожа е по-гладка от старата.

Хората могат да купуват някои видове химически пилинг без медицински лиценз. Въпреки това, най-добре е да се консултирате с медицински специалист за лечението.

Фейслифт

Лифтингът на лицето или ритидектомията е вид козметична хирургия, която има за цел да накара хората да изглеждат по-млади. Обикновено включва премахване на част от кожата и мазнините на лицето, с или без стягане на подлежащите тъкани.

Проучване по пластична и реконструктивна хирургия предполага, че някои елементи от лифтинга на лицето трябва да издържат около 5 години и половина, но може да загуби част от ефектта около врата.

Времето за заздравяване може да бъде продължително и лицето ще има синини и подуване няколко седмици след операцията.

Филъри

Филърите за меки тъкани включват колаген, хиалуронова киселина или мазнини. Козметичен професионалист ще инжектира филъри в по-дълбоките бръчки на лицето, като ги изпълни и изглади, за да придаде на кожата повече обем.

Хората понякога могат да получат подуване и синини в засегнатите области за кратък период от време. Както при лечението с ботокс, тези лечения са временни и хората може да се нуждаят от редовни инжекции.

Резултатите зависят от няколко фактора, включително къде са бръчките и тяхната дълбочина.

Предотвратяване

Всеки получава бръчки и линии, които с времето стават все по-забележими. Някои начини за предотвратяване или намаляване на тяхното развитие включват:

  • Използване на слънцезащита . Избягването на UV излагане намалява увреждането на кожата. Дерматолозите препоръчват носенето на шапка и дрехи за защита на кожата и използването на слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок всеки ден.
  • Овлажняване редовно. Овлажняването предотвратява изсушаването, което намалява вероятността от образуване на бръчки.
  • Отказване от тютюнопушенето . Пушенето значително ускорява стареенето на кожата и причинява бръчки по кожата.
  • Пиенето на по-малко алкохол . Алкохолът дехидратира кожата, което води до увреждане с течение на времето.
  • Хранене на здравословна, балансирана диета. Яденето на много плодове и зеленчуци може да предотврати увреждането на кожата, докато захарта и рафинираните въглехидрати могат да ускорят стареенето на кожата.
  • Мийте лицето си два пъти на ден. Използвайте нежен почистващ препарат. Триенето на кожата може да причини дразнене и да ускори стареенето на кожата.
  • Измиване на лицето след силно изпотяване. Потта може да раздразни кожата, причинявайки увреждане с течение на времето. Това е особено вярно, когато носите шапка или каска.
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3719,6596,5631,4222,4159″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”84″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни