Здравето на стомаха определя качеството ни на живот

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Стилът на живот, храненето и грижите за организма са едни от най-важните неща, за да е здрав човек. Именно в следствие на консумацията на вредни храни могат да се появят сериозни проблеми в стомашно-чревния тракт. По тази тема говориха проф. д-р Христо Деянов и гастроентерологът, Васил Камбуров. Д-р Камбуров завършва медицина в МУ – София през 1997г. Изучава гастроентерология и образната диагностика, освен това специализира в Германия и Великобритания.

Опорните точки в предаването са свързани с язвената болест – ранни симптоми, диагностика, усложнения, профилактика и правилно лечение.

„Язвената болест е едно от най-честите оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт. И язвената, и ерозивната болест могат да се възстановяват сами“

При нарушение на лигавицата, което е повече от 5 милиметра в дълбочина, може да се счита, че има наличен язвен проблем. Ако само част от лигавичния слой е засегната, говорим за ерозивна болест. От друга страна, прекомерната употреба на аспирин и някои нестероидни противовъзпълитени лекарствени продукти, нарушават бариерната функция на червата. Има случаи, в които язвите възникват, отварят се и се затварят сами, хората даже не разбират, че имат подобен проблем, защото често се случва да няма физическа болка.

Какво представлява язвата?

Язвената болест или язва представлява остър, а понякога и хроничен дефект (лезия) на лигавицата на стомаха, получаващ се вследствие на разяждащото действие на солната киселина. Стената на дванадесетопръстника и стомаха е изградена от няколко слоя, начело с лигавицата и външна обвивка – субсероза и сероза.

Първите симптоми на подобен тип проблеми са свързани с дискомфорт в корема и лека болка под и над пъпа. Тези физически неразположения най-вече се появяват непосредствено след хранене. От друга страна, ако болките зачестяват през нощта, е добре да се потърси лекарска помощ. В различни фази на язвата може да има повишено отделяне на киселини. Тези киселини могат да се върнат в тялото, ако няма достатъчно добра функция на кардията.

Кардията е горната част на стомаха. Представлява мускул, който затваря връзката между хранопровода и стомаха. Основният показател за наблюдения са черните изхождания – може да има кръв в изпражненията – тогава се препоръчва посещение при медицинско лице.

Според доктор Васил Камбуров има три основни аспекта за генетична поява на язвената болест

На първо място е резистентността на стомашната лигавица, след това – естествена резистентност към хеликобактер пилори.

Хеликобактер пилори е бактерия, която може да инфектира лигавицата на стомаха. Този причинител е отговорен за голям процент от случаите на гастрит и язва, както и за някои тумори на храносмилателния тракт. Обикновено предаването се осъществява в затворени семейни групи или чрез водата.  Последният аспект за появата на язва е насочен към генетичната наследственост.

„Страните с по-нисък социо-икономически статус са с високо развитие на бактерията „хеликобактер пилори“. Прекомерната употреба на сол в храните може да доведе до рак на стомаха, а пушенето на цигари е малък рисков фактор за язвена болест“.

Доктор Камбуров заяви, че лютите и силно-пикантни храни най-много напрягат стомашната секреция, от друга страна пост-ковидните синдроми във връзка с пандемията от последните 2 години също могат да забавят изпразването на човешкия стомах. Както стана дума и по-горе, употребата на алкохол и консумацията на цигари също повишават шансовете от болести на стомаха. Това е така, защото никотинът нарушава кръвопотока на стомашната лигавица, образува се спазъм на съдовете. Също така хората с хронични ставни проблеми, които са принудени да употребяват много лекарства и противовъзпълителни медикаменти, са податливи на стомашни заболявания.

При маркоскопско изследване на пациент, доктор Васил Камбуров каза, че първо се вижда гастрита и зачервяването на стомаха, но не може да се забележи самата бактерия и се вземе директен тест.

„Хеликобактер пилори не е заразен при нормален човешки контакт“

Този вид инфекция се държи като паразит, не влиза в кръвния поток, не попада под тъканите и стига до ултрастуктурния слой, който пази стомаха. Най-простият тест за диагностика на бактерията е кръвният. При такъв тест обаче може да се каже дали организмът някога се е срещал с хеликобактер, а не дали в момента има наличност.

При установяване на директна инфекция чрез кръвен, фекален тест или други варианти, се изписват противохеликобактерна комбинация. Манипулацията за пациента е неприятна, но без големи болки. Интервенцията е краткотрайна, често венозна, без интубация. Когато пациент няма да се оперира, то няма нужда и коремната стена да бъде релаксирана. Участниците в днешния разговор направиха диференциална диагноза на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Дванадесетопръстникът има формата на подкова, намира се в горната част на корема и с него започват тънките черва. Като размери може да достигне до 35 сантиметра. Има четири части – горна, низходяща, напречна и възходяща. При първия тип язва, най-общо казано, причините са приемът на нестероидните противовъзпълителни лекарства, а при втория – бактерията.

При язвените болести основното усложнение е свързано с  кръвоизливите. За радост в днешно време кръвоизливите намалят като причина затова е добрата профилактика с протонни инхибитори както и достъпът до бързи ендоскопски методи за кръвоспиране.

„Човек трябва да се храни пълноценно и балансирано“

„Основните групи медикаменти при язвена болест от хеликобактер трябва да бъдат антибиотиците, като предписаните лекарствени продукти е добре да се променят през една-две години. Освен това се дава протонен инхибитор, без пробиотици“ – това заяви гастроентерологът.

Доктор Васил Камбуров завърши днешното си гостуване в „Академия Здравитал“ със следните думи:

„Това, което мога да посъветвам хората е, ако имат оплаквания, свързани с язвена болест, не е лошо да отидат на лекар и да  живеят по начин, който предполага да не настъпва такова заболяване“.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6952,4780,4542,5294,5329″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”563,2200,2187,559,3742,3793″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни