Ниският хемоглобин – симптоми и методи за превенция

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ниският хемоглобин означава, че тялото не е толкова ефективно, колкото би трябвало. Хемоглобинът (Hb) позволява на кислорода и въглеродния диоксид да се транспортират около тялото ни. Ако хемоглобинът е твърде нисък , това може да предизвика съответните симптоми. За да се изясни как се получава ниска стойност на Hb, лекарят трябва да назначи допълнителни лабораторни изследвания.

Твърде нисък хемоглобин – какво означава това за нашето тяло?

Способността на нашата кръв да пренася кислород зависи от количеството хемоглобин. Когато хемоглобинът е нисък, тялото се снабдява с по-малко кислородни молекули. Тогава може да се забележат някои симптоми, като например:

  • Умора
  • Недостиг на въздух
  • Ускорен пулс (тахикардия)
  • Световъртеж, сънливост

Всички тези симптоми обаче са твърде общи, като същите могат да се появят и в контекста на много други заболявания. Следователно, тяхната поява не означава непременно, че стойността на Hb е ниска.

Хемоглобинът е много важна част от кръвните клетки. Той е богат на желязо, което спомага за пренасянето на кислород в кръвта, така че е от съществено значение за поддържането на здраво тяло.

Ниският хемоглобин кара тялото да е по-малко енергично, намалява имунитета и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Обхватът на хемоглобина може да се изследва с обикновен кръвен тест, нормата е 14 до 18 gm/dl за мъже и 12 до 16 gm/ dl за жени (въпреки че нивата му са леко намален по време на бременност).

Въпреки установената норма, за някои хора ниският хемоглобин е нормален, докато за други може да е признак за сериозен проблем. Важно е да се знае причината за ниския хемоглобин, затова редовните прегледи при медицински специалист са важни за поддържането на добро здраве.

Кога нивото на хемоглобина е твърде ниско?

При жените стойността на хемоглобина е твърде ниска, ако има по-малко от 12 грама на децилитър (g/dl) в кръвта , при мъжете е под 14 g/dl. Трябва обаче да вземете предвид индивидуалните фактори като възрастта. Възрастните хора определено могат да имат стойности на Hb, които са малко под тези граници, без това да е патологично.

Ако нивото на Hb е твърде ниско, това е известно в медицината като анемия .

Какво е анемия?

Анемията е състояние, при което тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити), за да пренася кислород до всички тъкани. При анемия, освен намаляването на еритроцитите в кръвта, хемоглобинът и хематокритът са намалени под нормалните стойности.

Еритроцитите се образуват в костния мозък, като основната им роля в организма е да пренасят кислород до всички органи и тъкани. Хемоглобинът е неразделна част от еритроцитите.

Анемия – симптоми, причини и диагноза:

Хемоглобинът е протеин, който има ролята да свързва и транспортира кислород до отдалечени органи, от които мозъкът и сърцето са особено важни. Общоприето е дефиницията на Световната здравна организация, според която нормите на хемоглобин за определяне на анемия са следните:

  • за мъже (Hb) <138 g/L
  • за жени <119 g/L

Според триместъра на бременността параметрите за дефиницията на анемия са:

  • в първия Hb <110g/L
  • в друг Hb <105 g/L
  • в третия Hb <110g/L

При родилки стойностите на хемоглобина <100 g / L показват анемия.

Симптоми, които индикират наличие на анемия:

Симптомите на анемията са различни и с различна интензивност. Първоначално анемията може да бъде лека и да остане незабелязана. Симптомите се засилват с напредването на заболяването и значително влошават качеството на живот.

Най-честите симптоми на анемия са:

  • Умора
  • Слабост
  • Бледа или жълтеникава кожа
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Световъртеж
  • Болка в гърдите
  • Студени ръце и крака
  • Главоболие
  • Косопад

При пациенти с анемия сърцето трябва да изпомпва по-силно, за да компенсира липсата на кислород в кръвта, така че има проблеми под формата на ускорена или нередовна работа на сърдечните мускули.

Лечение на нисък хемоглобин:

Ниският хемоглобин заслужава лечение само когато има развита форма на заболяването, наречено анемия, а лечението на анемията варира в зависимост от причината: дефицит на желязо, дефицит на витамини, апластична анемия, хронични заболявания, заболяване на костния мозък и хемолитична анемия.

Лечението на желязодефицитна анемия следва диета, предписана от лекар, и добавки с желязо. Ако загубата на кръв е причинена от недостиг на желязо (ако приемем, че не се дължи на менструация), лекарят ще потърси причината за кървенето, за да го спре и ще прибегне до операция, ако е необходимо.

Липсата на витамин С и фолиева киселина води до анемия, която може да изисква допълнително лечение заедно с промени в диетата.

Хроничната анемия не се лекува, но изисква лечение на основното заболяване. В случай на влошаване на симптомите може да се използва кръвопреливане като лечение.

Апластичната анемия, ако мозъкът вече не може да произвежда здрави кръвни клетки, ще трябва да изисква трансплантация на костен мозък, въпреки че понякога са необходими само кръвопреливания за повишаване на нивата на червените кръвни клетки.

Лечението на хемолитична анемия изисква избягване на лекарства, които могат да комуникират неправилно, лечение на съпътстващи инфекции и приемане на лекарства, които не позволяват на имунната система да атакува червените кръвни клетки.

Ако нивото на хемоглобина е твърде ниско, лекарят трябва да открие причината за анемията. За да направи това, той се нуждае от допълнителни лабораторни стойности, например среден корпускуларен хемоглобин (MCH) или среден корпускуларен обем (MCV).

След като разберете защо хемоглобинът е твърде нисък, можете да лекувате съответно и така отново да нормализирате стойността на Hb. Ако спадът на Hb е много внезапен и тежък, може да са необходими кръвни резерви.

Мурсалски чай за нормализиране нивата на хемоглобина

мурсалски чай

Учените установяват, че някои билки са изключително подходящи за предотвратяване на някои заболявания. Така например Мурслаският чай от Здравитал, под формата на капсули и тинктура, е един от перфектните методи за регулиране нивата на хемоглобин в кръвта. Мурсалският чай има антиоксидантно действие и спомага за повишаване на имунната система, което от своя страна благоприятства за запазване на доброто здравословно състояние.

Тази вълшебна билка е феномен сред билките в целия свят. Има много богато съдържание на микроелементи и приятен вкус. Позната като билката на Балканите, мурсалският чай е сред познатите на човечеството “билки за всяка болка”.

Мурскалският чай от Здравитал съдържа всички полезни съставки на прочутият природен дар. Продуктът съдържа селен, известен с това, че спира растежа на раковите клетки, калций, натрий, магнезий, за които е известно, че стабилизират кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни