“Нискокалоричните диети водят до срив в имунитета”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гост в предаването „Академия Здравитал“, с водещ проф. д-р Христо Деянов, беше диетологът проф. Донка Байкова. Още в началото на разговора проф. Байкова заяви, че ключът към доброто здраве е балансираното хранене.

„Нискокалоричните диети с прием на от 400 до 1200 калории води до срив в имунната система.”

“Не е препоръчително в настоящия етап на пандемията. Не е препоръчително да се преяждаме с прости захари, защото те образуват гликопептиди и водят до автоимунни състояния“, категорична беше проф. Байкова.

Тя препоръча да се избягват всички захарни изделия или да ги ограничим до минимум. Други продукти, които да намалим по време на пандемията са мазнините. Тя препоръчва олиото за подправяне да се намали и да се замени със зехтина. Проф. Байкова допълни, че Омега 6 мастни киселини, които се съдържат най-вече в слънчогледовото олио имат провъзпалителен ефект. Тя беше категорична, че пърженето трябва да се избягва. Протеините в този период трябва да се намалят до три дни в седмицата. Проф. Байкова препоръчва употребата на риба и консумацията на постни храни. По думите ѝ консумацията на Омега 3 спомага за овладяване на възпалителните процеси, което от своя страна позволява за намаляване възможността от развитие на различни респираторни заболявания. В периода на пандемия употребата на риба и морски дарове спомага за повишаване на имунитета, но употребата им не е препоръчителна за хора с гастрити и други гастроентерологични заболявания. Тя препоръча употребата на селен, цинк, желязо и витамин Д, които спомагат за повишаване на имунната система.

„Здравословният подсладител е медът. 400 биологично активни вещества се съдържат в меда, а прополисът е имуностимулатор“

– още сподели проф. Донка Байкова. Тя подчерта, че пчелните продукти са силни антиоксиданти, които спомагат за превенция от редица заболявания. Тя допълни, че в някои туршии като консервант се добавя мед. Относно приемът на богатия на фруктоза и глюкоза продукт от диабетици, проф. Байкова заяви, че трябва да се консумира с мярка.

„Млечната захар и белтъците на млякото имат активиращо действие на слуз по лигавичните повърхности, включително белия дроб и стомашно-чревния тракт. Науката доказва, че повече от 700 мл. прясно мляко не е препоръчително да се консумира на ден.”

Според диетолога прекалената консумация на прясно мляко и млечни продукти може да доведе до поява на алергии. Тя препоръча включване на кисело-млечни продукти и пробиотични храни като превенция. Проф. Байкова препоръча консумацията на домашни туршии с ниско съдържание на сол. По думите ѝ с малко по-добра информация за приготвяне на здравословна домашна зимнина, можем да си набавим необходимите ни пробиотици, с които да се пазим от респираторни и вирусни заболявания.

Нискокалорични диети и режими

„Когато решаваме да експериментираме със себе си, никога не трябва да продължаваме диетичния режим повече от 3 седмици или 21 дни, защото толкова трае адаптационния период на човека . Около 21 дни имаме депа в нашето тяло за всяко едно важно за здравето ни вещество“

По думите на проф. Байкова продължителните диети залиняват тялото, сриват имунитета и ни правят по-уязвими на вирусни заболявания. Тя подчерта, че много често хората се подлъгват по диети, които изключват конкретни продукти от храненето си, заради добри резултати, но често тези резултати нарушават нашето здраве. Относно веганите, те имат липси на желязо, витамин Д и витамин Б12. Тя допълни, че хора с анемия трябва да контролират модела си на хранене и да приемат необходимите за организма витамини и минерали.

„Всички плодове със съдържание на много захари могат да бъдат вредни. Приемът на 2/3 зеленчуци и 1/3 плодове е здравословен“

Проф. Байкова заяви, че употребата на фрешове вече носи по-високо количество глюкоза и захари, които биха се превърнали в мазнини. Диетологът препоръча да се употребяват смутита със съдържание на зеленчуци, което е по-здравословно от приема на високо количество плодови сокове.

За отслабване на хора с наднормено тегло проф. Байкова препоръча да се движат около 60 минути дневно. Тя подчерта, че поне 5000 крачки за деня са препоръчителни за поддържане на здравословно тегло. Проф. Байкова и проф. Деянов се обединиха в твърдението, че комбинацията от здравословно хранене, нормално количество калории, редовно движение и търпение, са ключовете за здрава и красива фигура. Диетологът проф. Байкова беше категорична, че намаляването на калорийния прием ще има резултати само през първите три седмици, след това няма да виждаме ефект от диетата, която спазваме. По думите ѝ, за да имаме здравословно тегло и красива фигура трябва да бъдем умерени в консумацията на хранителни продукти, да избягваме мазните и богати на захари храни.

Лекарствата и теглото ни – къде е общото?

Проф. Байкова коментира и темата с предозирането на лекарствени продукти, като заяви, че наднорменото тегло е основният причинител за редица заболявания и прекомерната консумация на лекарствени продукти е напълно излишна, необходимо е да се води здравословен начин на живот, за да бъде човек здрав. Понякога обаче амбициите за поддържане на добра фигура водят до появата на заболявания като анорексия и булимия.

„За съжаление младата аудитория на България във 22% е със свръх тегло, но 18% е с хранителни разстройства, често пъти те са скрити под облеклото. “

“Тези състояния са много вредни за здравето. Спре ли цикълът при девойките, защото основно при тях се откриват подобни заболявания, рискът е огромен за тяхното здраве. След като се свърши с мастните депа организма преминава към автофагия на вътрешните органи и умират от инфаркт като скелети“, заяви проф. Байкова. По думите ѝ психиката на пациенти с подобни заболявания водят до изкривяване на образа. Проф. Байкова допълни, че мозъкът използва глюкоза, за да функционира правилно. След като е започнал процес на гладуване, глюкозата в мозъка намалява и се появява вече изкривяването на образа. Лечението на подобни заболявания е комплексно и изисква работа с диетолог и психолог. По думите на проф. Байкова при наличие на подобни заболявания трябва да се оказва силна морална подкрепа от страна на родителите. Тя допълни, че по-често деца с проблеми в семейството, липса на подкрепа и подигравки от страна на приятели и съученици са най-податливи на подобни хранителни нарушения.

В заключение

На финала на разговора в предаването проф. Байкова призова всички зрители да направят поне една седмица пост, а при захранване да преминат към един балансиран режим.

Останалите предавания можете да откриете в нашата блог секция!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни