Има ледено мълчание в отношенията между НЗОК и БЛС

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

По повод деня на здравно-духовната просвета и култура, който беше отбелязан на 25 ноември, в предаването „Академия Здравитал“ гостуват д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар“ и д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз. По този повод, признателност към медиците от ефира на Евроком, направи проф. Христо Деянов и д-р Иван Маджаров.

„Колегите медици заслужават признание от цялото общество“

Това заяви д-р Маджаров. Той допълни, че конспиративните теории относно вируса, които се появяват в публичното пространство оказват сериозно влияние върху доверието в медицината и българските лекари.

„Има ледено мълчание в отношенията между НЗОК и Български лекарски съюз.”

“Никога досега не е имало толкова ледени отношения между двете организации“. Това допълни д-р Маджаров, на въпроса за връзката между двете организации. На въпроса „как ще задържим българските медици“, д-р Маджаров беше категоричен, че зад бягството на специалистите има множество причини, а отвращението от системата в повечето случаи е голямо.

„Ще се направи анализ и първи стъпки към оценка на медицинските заведения, защото в момента сме изцяло търговски дружества. Ако някой твърди, че ще се върнем в онзи етап, в който и аптеки, болници и ДКЦ-та ще са държавни, това не е преднамерено и твърде далеч от проблемите на нашето общество“, каза д-р Маджаров във връзка с идеята на бъдещите управляващи медицината да не бъде търговско дружество.

„Почти всички болници имат дългове”

“Александровска болница има над 70 млн. дългове, като ги отпишем от търговския закон, как ще се покрият тези дългове?“ – Това попита д-р Тотко Найденов. Той обаче допълни, че въпреки това където има търговия, отсъства медицината. Категоричен беше обаче, че тези действия няма да протекат леко и ще е трудно да се премахнат от търговския регистър здравните заведения.

В продължение на разговорите с д-р Маджаров, д-р Тотко Найденов допълни по темата, че още в училищата трябва сериозно да навлезе здравната култура. Той подчерта, че полово предаваните болести и липсата на здравна култура е много ниска сред младежите.

„Всеки ден по света 7000 души се заразяват от СПИН и 5500 умират от СПИН, а в България спря да се наблюдава.”

“Освен това всяка година у нас се правят 20 000 аборта, които се правят в частни кабинети, основно при ученички“, допълни още д-р Найденов. Той допълни още, че носителите на венерически болести основно са младежи, което е притеснително за тяхната здравна култура.

По отношение на ваксинацията у нас и как тя да бъде стимулирана, д-р Найденов заяви, че анти-ваксър програмата на някои политически представители в Парламента, може да окаже лош ефект върху разпространението на заболяването. Д-р Найденов цитира различни членове от Закона за здравето, които позволяват задължителна ваксинация в ситуация на пандемия.

Относно напускащите държавата медици

Над Закона за здравето се съсредоточи д-р Найденов, като цитирайки части от него, той допълни, че чрез закона може да се наложи здравната просвета в обществото, която ще намали значително недоверието към науката.

Д-р Тотко Найденов отправи предложение за промени в Закона за здравето. Този промени да задължават медиците, които завършват здравно образование в България, да практикуват определени години у нас. Във връзка с нарастващия натиск над болниците и с увеличението на случаите на ковид болни, държавата се нуждае от сериозна помощ за лечение на пациентите.

“Законът за здравето позволява ваксинацията да бъде задължителна”

Връщайки се отново на темата за ваксинацията, д-р Найденов подчерта, че Законът за здравето позволява ваксинацията да бъде задължителна. В разговор с проф. Деянов категорично отричат твърденията на някои родни политици, че ваксините са вредни за човешкото здраве. Д-р Найденов беше категоричен, че Парламента няма дълъг живот и то защото в управлението не се цени мнението на медиците. Със скептицизъм Тотко Найденов заяви, че в близките 5 години ще е трудно здравеопазването у нас да се подобри, защото доверието в медиците е нарушено.

„Все по-малко педиатри, патоанатоми, анестезиолози. Хирурзите в миналото са се явявали по 50 души на веднъж на изпит, сега само 5 за специалност. Не искат да работят и да специализират специалности, които са необходими“, заяви д-р Найденов. Той беше категоричен, че финансовите стимули са основната причина да няма достатъчно специалисти у нас. Специалистът беше категоричен, че ваксинацията срещу ковид ще спаси много човешки животи.

В заключение

„Ваксинирайте се! Нека спасим нашето общество и нашия любим народ от тази тежка болест и висока смъртност“, с този призив приключи разговорът между д-р Тотко Найденов и проф. Христо Деянов.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5440,5428,5368″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни