Злоупотребата с антибиотици води до огромни проблеми

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Преди година и половина Прокуратурата реши, че е срамно да се обсъжда недостигът на лекарства, но съдът постанови, че не само не е срамно, а е от обществен интерес, че журналистите, фармацевтите и пациентите имат право да обсъждат тези въпроси и да изискват от държавата“, това отговори Проф. Асена Сербезова, председател на Фармацевтичния институт в предаването „Академия Здравитал“ на въпроса за недостиг на лекарства от проф. Христо Деянов.

Какво още каза проф. Сербезова по темата?

Тя допълни, че няма елементи на паника, които да предизвикат реакцията на Прокуратурата и разследване, след изказването на проф. Сербезова, че у нас има недостиг на някои медикаменти. По думите ѝ Прокуратурата използва законите в полза на конкретни лица. След изказването на председателя на Фармацевтичния съюз са задействани финансови проверки и серия от разпити. Сербезова допълни, че подобни действия срещу фармацевтите могат да повлияят психически на професионалистите, които се борят за здравето на всички пациенти.

По темата за коронавируса, проф. Сербезова заяви, че начинът, по който пандемията беше представяна в началото, е отключила агресията у хората. Тя припомни, че представянето на заболяването като силно смъртоносно се отрази на психиката на хората. Според психоимунологията е установено, че човек може да отключи дадено заболяване от 2 до 100 пъти според зависимост от психиката, допълни още Сербезова. Отрицателните новини за коронавируса, които в началото бяха представяни по медиите, се отразява различно на хората. По-чувствителните от тях може да ограничат изцяло своите социални контакти и да живеят в страх.

Какво допълни проф. Сербезова за лечението на Covid-19?

Относно лечението на коронавирус, проф. Асена Сербезова заяви, че има лекарствени продукта, които са моноклонални антитела. Те се използват за лечение на заболяването до седмия ден от установяването му. Медикаментите се приемат венозно и могат да ограничат развитието на заразата.

„Протичането на ковид е много индивидуално. Особеност на лекарствата с моклонални антитела, е приложение, което се извършва върху пациенти, които не са на кислородна терапия“, допълни специалистът. Тя допълни, че има две компании, които произвеждат лекарствения продукт под формата на таблетки за прием в рамките на първите пет дни.

„В началото на следващата година тези лекарства за лечение на коронавирус ще влязат у нас“

По думите на специалиста, петдневното лечение с таблетките, които предстои да навлязат у нас, ще струват около 500 евро за пълен курс на лечение. Относно достъпността на лекарството, Сербезова допълни, че от компанията производител са заявили, че в по-бедните страни ще се провеждат кампании за достъпност до медикаментите за лечение на коронавирусната инфекция.

„Първото средство за превенция от протичане на инфекция са ваксините. Те са достатъчно ефикасни, за да ограничат разпространяването на заболяването“, заяви проф. Асена Сербезова. Тя подчерта, че не разбира защо определени групи хора отказват да се доверят на науката, а се доверяват на единици хора, които оспорват ефикасността на ваксините срещу заболяването. Тя допълни, че една от причините за подобни действия на определени хора се дължи на недостатъчната информираност относно скъсените процедури по изпитване на ваксините и лекарствените продукти. По думите на проф. Сербезова индивидуализмът у хората води до висока заболеваемост и нисък праг на ваксинация.

Има ли обаче единен протокол за лечение от ковид инфекция на усложненията?

„Доказана ефективност при ковид имат точно тези нови лекарства, които очакваме. Другите медикаменти, които влияят на усложненията от ковид не са за лечение от заболяването, а за намаляване на усложненията, причинени от инфекцията“, заяви проф. Сербезова. Тя заяви, че към момента медикаментите, с които се лекуват болните не винаги повлияват на пациентите. Популярните антибиотици, които личните лекари изписваха на пациентите със заболяването предстои дали няма да доведат до антибиотична резистентност. Тя допълни, че популярните антибиотици, които предписваха лекуващите лекари и комбинациите, които се използваха дори за превенция от заболяването, са били напълно излишни за голяма част от пациентите.

„Злоупотребата с антибиотици води до появата на нови щамове на познати вирусни инфекции, които стават толкова вирулентни, че не могат да бъдат овладявани“, допълни още Сербезова. Тя подчерта, че след масовото презапасяване и употреба на антибиотици, медицината се лишава от познатите и добре изпитани лекарства. Това е така, защото хората вече са резистентни към тях.

Вторият продукт, който стана много популярен е ивермектина, който беше пуснат на пазара от българска компания

Този продукт, който е за лечение на паразитни инвазии, беше прилаган по препоръка на различни популярни лица, върху пациенти с остро протичане на коронавиру, но той не може да доведе до успешно лечение, категорична беше Сербезова.

„Няма единен протокол за лечение на пациенти с коронавирус и е нормално хората да са объркани и да търсят различни методи за лечение“, допълни по темата Сербезова. Тя подчерта, че лекарствата, които се изписват за лечение на коронавирус не са 100% ефикасни за лечение на Ковид-19, те лекуват усложнения при определени хора. Тя подчерта, че трябва лекуващите лекари да преценят дали пациентите се нуждаят от тези антибиотици.

Все пак най-доброто средство за предпазване от ковид са ваксините, но какво се съдържа в тях?

„Технологията за производство на векторни ваксини се използва от години, тя не е нова. Вектор означава носител, върху него има части от заболяването. По отношение на иРНК ваксините се създаде усещане, че тази технология е нова. Още от 90-те години на миналия век се използват иРНК ваксини за лечение на някои ракови заболявания. Тези ваксини представляват един вид инструкция, която попада в нашия организъм и оказва на нашата ДНК как да произведе спайк протеина. Произвеждайки го имунната ни система го разпознава и започва да произвежда антитела. Тази информационна част от РНК-то е толкова нестабилна, че е обвита в липозоми и затова тези ваксини се съхраняват в минусови температури. Притесненията на хората, че част от това РНК може да промени нашето ДНК са абсолютно неоснователни“, категорична беше проф. Сербезова.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни