Д-р Петков: Пренебрегване на зрението може да доведе до увреждания

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Д-р Владимир Петков: Пренебрегване нарушенията на зрението може да доведе до фатални увреждания!

Профилактиката е най-доброто лечение на зрението, категоричен беше д-р Владимир Петков, който беше гост в предаването „Академия Здравитал“ с водещ проф. д-р Христо Деянов. Той допълни, че офталмолозите са свидетели на фатални случаи, които водят до трайни нарушения на зрението, заради пренебрегване на очни увреждания.

Съдържание

„Роговицата заема много важна функция в оптичния апарат, като с нейна помощ човекът фокусира светлинните лъчи и възприемаме образите ясно“, заяви д-р Владимир Петков

Окото е сложна оптична система, съставена от няколко пречупващи светлината структури, поясни офталмологът д-р Владимир Петков. За да имаме ясно проектиран образ върху ретината, по повърхността ѝ трябва да се проектира една точка, която да бъде възможно най-концентрирана. Неясното зрение обикновено е породено от проектираното върху ретината петно, а не точка, което предизвиква различните изменения в зрението. 

Роговицата има функцията да пречупва, пропуска и отразява светлината, като спомага за нейното фокусиране върху ретината. Очните заболявания се отразяват на прозрачността ѝ, като могат да доведат до появява на потъмняване. Най-чести причинители са възпалителни заболявания на роговицата, фамилните дистрофии и очния равматизъм, допълни още д-р Петков.

Заболяването кератоконус

Той разказа още, че у нас има райони с повишена проява на кератоконус, заболяване на роговицата, което се онаследява. Заболяването често води до силно намаление на зрението. При напреднали форми може да наложи оперативна намеса, каквато е и трансплантация на роговица. В ранните етапи на заболяването може да се коригира с поставянето на очила. За коригиране на зрението, при по-голямо нарушение на зрението обаче се налага оперативна намеса и дори трансплантация на роговица.  

Офталмологът от Очна клиника „Ден“, д-р Петков, допълни, че лечението на кератопластика се поема от части от Здравна каса, което го прави по-достъпно за повечето пациенти. Кератопластиката е лазерна процедура, която лекува заболяването кератоконус, което се проявява върху роговицата.

“Към подобни трансплантации пристъпваме в случай на силно намаление на зрението. Самата хирургична намеса е процес изискващ дълго възстановяване и се прилага при сериозни нарушения на зрението.”

В зависимост от UV светлината, тя може да проникне в дълбочина и може да предизвика заболяването кератит. Заболяването проявява симптоми на светобоязъм, болка, намаление на зрението, сълзене, зачервяване на окото. Роговицата е най-богато инервираната тъкан в човешкото тяло, нервните влакна са минимализирани, въпреки, че повърхността е напълно прозрачна. По думите на д-р Петков всяко заболяване на роговицата води до изменение на прозрачността ѝ.

В патогенезата на кератоконуса е описано, че се проявява при силно и системно търкане на очите, беше категоричен д-р Петков. Той представи с помощта на илюстрации как изглежда нарушаването на роговицата при кератоконус и как изглежда тя след оперативна намеса. Трансплантациите на роговици се извършват с помощта на тъканни банки, в които след смъртта на човек, при когото има възможност за даряване на роговица, очните лекари имат възможност да извършат хирургична намеса.

Роговицата не изисква специални изследвания, за да се трансплантира. Експлантацията на роговицата от починалите се извършват в рамките на 24 часа. Тя може да се поддържат около седмица в тъканните банки, преди да бъде трансплантирана на пациентите. Експлатнациите от донори се извършва след стриктно спазване на законовите изисквания за даряване на органи, допълни още специалистът.

„Вече успяваме да извършваме т.нар лумеларна кератопластика. Т.е. можем да трансплантираме само увредения слой от роговицата“, заяви в предаването „Академия Здравитал“ д-р Владимир Петков

По щадящо за пациента е да се направи трансплантация само на конкретна част от ретината, като се коригира само нарушението. Само в няколко клиники в страната, каквато е Очна клиника „Ден“, се извършват трансплантации само на конкретни проблемни части от роговицата. Подобни трансплантации са иновативни и позволяват с една роговица да се направят две трансплантации, което помага за лечението на повече пациенти. Седмично в клиниката се извършват около една-две трансплантации, допълни специалистът.

След подобни хирургични намеси може да се наложи повторна оперативна намеса, такива са например случаите на химически изгаряния или увреждания в следствие на заболявания.

Д-р Петков допълни, че все повече пациентите с увреждане на роговицата са млади и в активна възраст. Той насърчи даряването на органи с мотива, че те спасяват и подобряват качеството на живота на много млади хора.

Кератопластиката е сред най-сложните операции в очната хирургия. Специализацията на българските офталмолози се извършва в Германия, Холандия и САЩ, където получават всички необходими знания за очната хирургия. Подобни детайлни операции изискват висок професионализъм.

Рефрактивните корекции са подобряващи качеството на зрението манипулации

Този тип хирургия използваме при рефракционни грешки, с което подобряваме качеството на зрението на пациента и го отърваваме от очилата. Така променяме формата на роговицата, за да подобрим зрението.

Структура, която третират в рефрактивната хирургия е роговицата, като чрез нея се извършват процедури с лазер, които осигуряват подобрение на зрението и премахване на очилата от ежедневието. Лазерите, които се използват за операциите са високо енергийни, като правят диструкция на връзките между колагеновите молекули в роговицата. Лазерът, който използват в клиника „Ден“ е щадящ тъканите, като не повишава температурата на очната ябълка, което го прави атравматичен, допълни д-р Владимир Петков.

Клиника „Ден“ работи за корекция на водещи очни аномалии, като късогледство, далекогледството и астегматизъм.

Клиниката може да коригира зрението на хора с 10-12 диоптъра късогледство. При далекогледството обаче могат да бъдат премахнати около 2 до 3 диоптъра

За подготовка на пациент е необходим разширен преглед, при който се извършват множество апаратни изследвания, за да се провери дебелината на роговицата, кривината ѝ, извършва се детайлен преглед на зрението с фино нагласяне на диоптрите и разширяват се зениците. Прегледите за подобно лечение отнема няколко часа, но успешно проследяват цялостното състояние на пациента, преди да бъде назначено лечение.

Противопоказанията при лазерна корекция са възпалителни заболявания на роговицата, ектатични заболявания, кератоконуса е заболяване, което може да прогресира при лазерна корекция, ако обаче е било налице преди оперативната намеса.

Заключение

Д-р Петков заяви на финала на разговора, че е необходимо пациентите да не пренебрегват дори минималната симптоматика. Той допълни, че след появата на коронавируса се забелязва тенденция в пациентите на пренебрегване на състоянията и страх от посещение при специалист.

А ако все още не сте го гледали, линк към интервюто с проф. Мангъров, тук!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни