Торбички под очите – как да се справим с тях

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статия ще поговорим за проблем, който от безобиден, може да се превърне в нещо реално опасно. Не само от естетическо естество е проблем появата на торбичките под очите, което е темата в днешната статия. Независимо дали сте на 20-годишна възраст или повече, последното нещо, което искате, са торбички под очите Ви. Въпреки че, те обикновено не са свързани със сериозно заболяване, подпухналите очи просто Ви карат да се чувствате и да изглеждате по-стари и изморени. За съжаление, с увеличаване на броя на годините все по-често се случва тази подпухналост под очите, наричани също: торбички под очите, подпухнали очи и тъмни кръгове под очите.

Защо и как се получават тези неприятни торбички?

По принцип кожата около очите и клепачите е много чувствителна и сензитивна. Тя е един от първите потърпевши при водене на нездравословен начин на живот. Тя отслабва, увисва, заради натрупване на течности, което именно създават тези торбички. Има многобройни причини, заради които се образува тази подпухналост:

  1. Една от често срещаните причини за торбички под очите е наследствеността. Може да имате подпухнали очи, защото родителите Ви имат.
  2. Другата най-честа причина за подпухване под очите е нездравословен начин на живот – липса на достатъчно сън, консумиране на прекалено солени храни, недостатъчна физическа активност, дехидратация на тялото.
  3. В крайна сметка, не забравяйте, че те са и естествена част от процеса на стареене. Ние всички имаме мазнини под нашите очи, а нормалният процес на стареене води до отслабване на еластичността на кожата и поддържащите тъкани около очите. Тогава нашата кожа губи силата си да държи мазнините и кожата, а това спомага за образуването на торбичките под очите.
  4. Инфекции на синусите и някои алергии могат да доведат до подпухналост под очите.
  5. Позицията, в която спим също може да окаже неблагоприятно влияние, затова избягвайте да спите по корем с лицето надолу.
  6. Тютюнопушенето и алкохолът също могат да увредят кожата по-бързо.

Ето някои методи, които могат да помогнат при торбички под очите:

  1. Наспивайте се – твърде вероятно е да забележите, че обикновено торбички под очите Ви се образуват, когато не се наспивате. Липсата на достатъчно сън определено е една от най-честите причини за подпухване на цялото лице. Затова се постарайте да смените режима си, за да получавате поне 8 часа сън на ден.
  2. Ограничете или спрете изцяло солта– прекаляването със солта най-често е свързано с високото кръвно налягане, изпускане на урина по време на сън, проблеми с бъбреците, задържане на вода, подпухване на цялото тяло и областта под очите. Затова, ако сутрин се будите с торбички под очите, просто намалете употребата на сол – особено вечер.
  3. Упражнявайте мускулите на лицето си – лицето има мускули, които могат да бъдат упражнявани редовно, за да се поддържа кожата стегната, свежа и гладка. Упражнението е естествен начин за намаляване на признаците на стареене и може да стимулира младежка свежест върху кожата. Очите Ви биха могли да се възползват изключително много от упражнения за лице. Те ще намалят бръчките, тъмните кръгове, както и това неприятно подпухване под очите.
  4. Позицията Ви на сън– спането по гръб може да Ви предпази от подпухнали очи на сутринта. Когато спите по корем и с лице, притиснато във възглавницата, това спомага за задържане на течности около очите, което води до образуване на торбички.
  5. Премахнете грима си преди лягане – ако имате неприятния навик да оставяте грима на лицето си преди да си легнете, на сутринта ще се събудите подпухнали и надути.

Също така можете да помислите и за следните неща:

  1. Ограничете или изцяло спрете алкохола – алкохолът дехидратира Вашето тяло и кожа. Тази дехидратация може да предизвика очите Ви да изглеждат потъмнели, отпуснати, сивкави, подпухнали. Също така, алкохолът причинява кръвясали, уморени очи. Когато ограничите алкохола, ще забележите колко по-свежи и заредени се чувствате, а кожата на лицето Ви ще е много по-чиста.
  2. Оставете цигарите– знаете ли, че пушенето на цигари  причинява изсъхване и отслабване на кожата на лицето, както и цялото тяло? Те също причиняват преждевременно стареене (около очите по-специално). Химическите вещества, които се намират в цигарите, са токсични и могат да причинят раздразнение, възпаление на кожата, което може да доведе до тъмни кръгове и торбички под очите.
  3. Опитайте със студени компреси и/или резенчета краставички – ако очите Ви са подути и подпухнали, наложете студен компрес върху тях. Тази техника не само ще спомогне намаляване на торбичките под очите, но и може да бъде много отпускащо средство, което да допринесе за свеж и младежки външен вид.
  4. Внимавайте със слънцето – въздействието на слънцето може да окаже пагубен ефект върху кожата – поява на бръчки, алергии, дерматити, изсушаване, пигментация.
  5. Приемайте по-големи количества колаген – колагенът е най-богато съдържащият се протеин в тялото ни. Намира се в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Производството на колаген в нашето тяло естествено започва да се забавя с възрастта, заради което може да се образуват торбички.
  6. Оставите телефоните извън спалнята – ако Ви е трудно да заспивате, намалете времето пред телефона преди лягане.

В заключение

Торбички обикновено са безобидни и не изискват медицинска помощ. НО, ако имате тежки и упорити торбички, придружени със зачервяване, сърбеж или болка, потърсете лекарска помощ. Това може да са симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, инфекции или проблеми с бъбреците и черния дроб.

[ux_products cat=”84″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни