Болест на Паркисон – можем ли да я познаем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статия ще говорим за една болест, която засяга, обикновено, по-възрастните хора. Ще говорим за болестта на Паркинсон – симптомите, причините и как можем да я поддържаме Нека първо се запознаем със съдържанието и значението на коварната болест.

Какво представлява болестта Паркинсон?

Паркинсоновата болест представлява невродегенеративно заболяване, причинено от недостига на изключително важното за двигателната система вещество допамин, което осигурява координацията на движенията и баланса на човешкото тяло. С все по-малко и малко допамин човек има прогресивно намаляваща способност да регулира движенията, тялото и емоциите. Състоянието се характеризира с дисфункция и смърт на жизненоважни нервни клетки в мозъка. Обикновено заболяването започва на възраст между 50 и 65 години. Малко по-често се среща при мъжете в сравнение с жените.

Прични за появата на болестта

Причините за болестта са свързани с упадащия процес в структура от средния мозък, съдържаща допаминергични неврони. В резултат на това, с течение на времето заболяването буквално срива цялата нервна система на човека. Все още не са установени докрай причините, водещи до разрушаване на нервните клетки и появата заболяването.

Симптоми на заболяването

Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката и влошеното обоняние са сред първите симптоми на паркинсоновата болест.

Характерно за треперенето (тремора) е, че то може да се прояви и в състояние на покой, а не само при физическа активност. Това е най-честият симптом на заболелите от паркинсон. Той се проявява по различно време, влошава се по време на стрес и изчезва при сън.

Стегнатостта в мускулите обикновено е по-изразена за едната страна на тялото. Болният усеща скованост в тялото и среща трудности при опит да раздвижи крайниците.

Забавянето на движенията се изразява в това, че прости движения се извършват с повече усилия и изискват време. Променя се походката, болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, прегърбва се. Промяна настъпва и в почерка, като писането става с по-дребни букви.

Симптом на паркинсоновата болест е също изчезването на навика в движенията. Елементарни и несъзнателни движения като мигане, усмихване и жестикулация могат да бъдат повлияни от болестта.

Симптомите на заболяването са характерни както за началните стадии на заболяването, които обикновено продължават няколко години, така и за следващите етапи. Най-често в началото има един по-изразен симптом, като с прогресирането му се проявяват и останалите под различна форма и в различна степен. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването дава израз и върху емоциите, като не е рядко отключването на депресивни състояния.

Стадии на болестта на Паркинсон

Първи стадий

Първият етап е най-леката форма на болестта на Паркинсон. През този ранен стадий признаците на заболяването са леки и не нарушават ежедневните дейности и цялостния начин на живот. Симптомите могат да включват тремор, като тремор на едната ръка, скованост, усещане на едната ръка или крак по-тромави от другия крайник, засягане на едната страна на лицето, повлиявайки се лицевият израз.

Втори стадий

Характеризира се със симптоми от двете страни на тялото без нарушаване на равновесието. Симптомите на болестта на Паркинсон в стадий 2 могат да включват загуба на израз на лицето, понижаване на мигането, нарушение на говора, мек и/или монотонен глас, затихване на говора след започване на говорене високо, неясна реч, скованост на мускулите на торса, която може да доведе до болка в гърба или врата, наведена поза и генерализирано забавяне на всички дейности на всекидневния живот. Възможно е да се развият трудности при ходене.

Трети стадий

Третата фаза се характеризира със загуба на равновесие и забавяне на движението.

Четвърти стадий

Характерно за този стадий е, че болните все по-трудно могат да ходят и да стоят прави без чужда помощ. Много от тях използват проходилка или бастуни при придвижване.

Пети стадий

Това е най-напредналата фаза на болестта на Паркинсон и се характеризира с невъзможност за ставане от стола или от леглото без помощ, с тенденция за падане в правостоящо положение или препъване и залитане при ходене. Сковаността на краката може да причини замръзване при изправяне, което възпрепятства стоенето в изправено положение или ходенето.

Билки при болестта Паркинсон

Мукуна Пруриенс

Това тропическо растение се добива в Африка и регионите на Азия. Ползите от билката са благодарение на наличния в него L-допа, който е предшественик на допамина, липсващ при пациентите с Паркинсон. Освен за лечение и превенция на болест на Паркинсон, билката също така, подобрява настроението, посредством допълнително освобождаване на допамин.

Бакопа Мониери

Тя е от полза за повишаване на настроението и паметта. Също така, бакопа е инструмент за намаляване на неврологичната клетъчна смърт в допаминовата система. При хора, страдащи от болестта на Паркинсон, допамин липсва, защото клетките, които го синтезират, са повредени. Тази билка може да предотврати тези увреждания.

Какао

Болестта на Паркинсон е още една причина да ядем натурален шоколад. Болните от Паркинсон е достатъчно да приемат малко екстракт от какао и то може да се окаже се много добро средство за подобряване на допаминовия синтез, който е изключително важен при болестта.

Добавки при болестта Паркинсон

Рибено масло

Много хора са запознати с ползите от рибеното масло във връзка с богатото му съдържание на омега-3 мастни киселини, но освен това, то може да е от полза и при болест на Паркинсон. Един често срещан симптом на болестта е депресията, а рибеното масло оказва антидепресантен ефект. И макар депресията да не е основна грижа за пациентите с Паркинсон, тя е част от общите симптоми, които могат да бъдат облекчени с помощта на рибено масло.

Коензим Q10

Леснодостъпната добавка може да бъде от полза в ранните стадии на болестта. Въпреки това, ползите зависят от продължителността на приема. За най-добър ефект се препоръчва да се приема коензим Q10 в продължение на поне 1 година.

В заключение

Макар болестта на Паркинсон да не се лекува, известно е, че спортът и физическите упражнения са изключително важни. Танците могат значително да намалят проявите на някои от типичните симптоми на болестта и да подобрят стойката, походката и равновесието.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни