Ревматоиден артрит – какво знаем за него?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статия ще се запознаем с едно специфично заболяване. Причините за неговото развитие не са напълно установени, но когато се проведе правилното лечение, качеството на живот на човек може да бъде напълно задоволително. Ще поговорим за така наречения ревматоиден артрит.

Какво представлява заболяването

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което може да засегне не само ставите. При някои хора това заболяване уврежда различни органи и системи, като кожа, очи, бели дробове, сърце и кръвоносни съдове.Като автоимунно заболяване, ревматоидният артрит се развива, когато имунната система погрешка атакува тъканите на тялото.

Причините за появата на ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит се развива, когато имунната система атакува обвивката от мембрани, които заобикалят ставите. Като последица от възпалителния процес се явява разрушаването на хрущяла и костта в ставата. Сухожилията, които поддържат ставата отслабват и се разтягат. Постепенно ставата губи своята форма и нормална структура.

Не е напълно изяснена причината, поради която започва този процес, но се предполага генетична основа, като най-вероятна. Въпреки че генетиката не може пряко да доведе до развитие на ревматоиден артрит, тя прави човешкото тяло по-уязвимо при наличие на фактори на външната среда като инфекции, вируси, бактерии.

Симптоми на заболяването

Един от първите симптоми е появата на скованост сутрин, която отминава през деня. Понякога това е придружено от лека температура, слабост, неразположение. В същото време се появяват леки болки в засегнатите стави, първо преходни, а след това постоянни. Другите симптоми, които трябва да се вземат на предвид, е леко подуване в ставната област. То може да премине през деня, но след това става постоянно.

В повечето случаи при ревматоиден артрит първо се засягат малък брой стави на краката и ръцете. В ранните етапи могат да бъдат засегнати и коленните стави. Заболяването може да започне с висока температура, първоначална отпадналост на няколко стави наведнъж и признаци на увреждане на вътрешните органи. С напредването на заболяването, симптомите често се разпространяват към китки, колене, лакти, тазобедрена става, рамене. В повечето случаи симптомите се проявяват в областта на едни и същи стави от двете страни на тялото.

Симптомите на ревматоидния артрит, могат да варират в своята тежест, да се появяват и да отзвучават. Периодите на повишена активност на заболяването, наречени пристъпи, се редуват с периоди на относително спокойствие – когато подуването и болката намаляват значително или изчезват.

Кой може да бъде засегнат от артрит

Това заболяване е много често и засяга както възрастни хора, така и доста млади хора. Ограничения при движение, болка, бъбречна недостатъчност, увреждане – това е, което артритът може да води със себе си. Най-често ревматоидният артрит засяга трудоспособни хора на възраст от 30 до 50 години. Жените страдат от това заболяване по-често от мъжете. Пет години след началото на заболяването половината от хората стават инвалиди и губят работоспособността си.

Ревматоидният артрит увеличава риска от развитие на:

  • Остеопороза – ревматоидният артрит, заедно с медикаментите, използвани за лечението му, повишават вероятността от остеопороза – състояние, което води до отслабване на костите и предразположение към фрактури.
  • Ревматоидни възли – тези твърди подутини се образуват най-често в областта на повишен механичен натиск, като например лактите, но могат да се появят и по други места в тялото, включително белите дробове.
  • Сухи очи и уста – хората, болни от ревматоиден артрит, по-често имат състояние, което се характеризира със сухота в очи и устна кухина.
  • Инфекции – както самото заболяване, така  и лечението му, могат да доведат до отслабване на имунитета и риск от инфекции.
  • Сърдечни проблеми – ревматоидният артрит може да повиши риска от уплътняване и запушване на кръвоносните съдове, както и възпаление на сърцето.
  • Белодробно заболяване – повишен риск от възпаление и разрушаване на белите дробове, което може да доведе до оплаквания от задух.

Билките, които помагат при ревматоиден артрит

Джинджифил

Това е една от най-популярните билки против артрит в света. Джинджифилът засяга възпалението на клетъчното ниво.

Куркума

Куркумата е също много добра за лечение на артрит. Нейният състав съдържа антиоксиданти с противовъзпалителни свойства.

Зелен чай

Зеленият чай има няколко полезни вещества, които помагат при лечението на ревматоиден артрит. Наситен е с антиоксиданти, които поддържат имунната система на организма.

Коприва

Нейните противовъзпалителни свойства, в комбинация с такива минерали като калий, калций и магнезий, помагат за намаляване на болката и укрепване на костите.

Трибор Гама

Здравитал Трибор Гама 50% Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил

Трибор Гама от серията на Здравитал би бил подходящ в борбата с ревматоидния артрит тъй като съдържа комбинация от бабини зъби, джинджифил и жълт кантарион, отговарящи напълно на съставките, които помагат в справянето с коварната болест. Оказвайки благоприятен ефект на ставите и костите, а също и на дисковата херния и дископатията, приемът на Трибор Гама би бил с най-силен ефект при продължителна употреба. Споменахме за силата на джинджифила по-горе в статията и как помага на клетъчно ниво и се справя точно в проблема със ставите и хрущялите. Жълтият кантарион пък от своя страна атакува болката безотказно. Това прави продукта отличен избор, при проблем като ревматоидния артрит.

В заключение

За да предотвратим появата или разпространението на болестта, трябва да:

  • Трябва да водим здравословен начин на живот, да избегнем стреса и големите натоварвания;
  • Да не пушим;
  • Да не пием алкохол;
  • Навременно да лекуваме съпътстващите заболявания, за да премахнем огнищата на инфекция.
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни