Какви рискове крие климатикът – как да ги отстраним?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес няма да говорим за хранителни добавки, медикаменти и болести, а за една доста актуална тема в последните месеци. Ще се спрем на “убиеца на жегата” – климатикът. Колкото и нереално да звучи, климатикът може да бъде много опасен за нас и нашето здраве.

Как да намалим негативното влияние на климатика върху нас?

Климатиците са същинска благодат в това горещо време и едва ли можем да си представим какво би било без тях. Но как да се предпазим от възможната вреда?

  1. Ако сте изложени на климатик в офиса, ви съветваме да носите със себе си сако, леко яко или шал. Целта е да запазим врата и гърба ни топли. По този начин можем да предотвратим така неприятното сковаване.
  2. Нощно време жегата също е неописуема. Ако спите на климатик, то опитайте се да не бъдете точно под струята студен въздух. Ако това не е възможно, то настойте климатика да духа нагоре и да се изключва през определен интервал.
  3. Не бива да прекаляваме със студените напитки. Обикновено, колкото по-горещо ни е, толкова повече такива консумираме, това води до проблеми със стомаха и разбира се с гърлото.
  4. Потенето е нещо естествено и не бива да се притесняваме от този процес. Нуждаем се от малко изпотяване всеки ден през летния сезон. Телата ни се нуждаят от известно количество пот, за да премахнат топлината съхранявана вътре. Не намалявайте прекалено градусите, ако сте потни, Това може отново да доведе до настиване.
  5. Пийте много вода – това ще окаже много добро влияние и на очитеви. От климатика зеницата изсъхва. Поради тази причина хидратацията е повече от задължителна.

Климатикът е невидима заплаха за най-различни органи и части на човешкото тяло

 Главата

Климатиците могат да предизвикат у много хора на пръв поглед необясними болки в главата. Дългият престой в климатизирани помещение може да доведе до депресивни състояния.

Челото и климатикът – истински врагове

Челото и синусите често са подложени на прякото въздействие на студената струя, особено когато става въпрос за автомобилен климатик. Това често води до болки в областта на челото и още по-лошо – до възпаления на синусите. Не забравяйте, че автомобилният климатик простудява челото. Знайте, че когато изключите климатика в колата си, зад малките решетки на вашето табло продължава да бъде влажно – резултат от работата на климатичната система. А влагата, както знаем, е идеална среда за живот на всякакви бактерии. Така че, влизайки отново в автомобила и насочвайки струята към главата си, вие не само предизвиквате температурен шок , а и насочвате към устата и носа си истински поток от активни бактерии и микроби.

Очите

Сухият въздух от климатика силно дразни очите, което често може да доведе до неприятни възпаления.

Гърлото

В областта на гърлото, под влиянието на въздуха от климатика, започва да се събира секрет и слуз, които правят гласа ни дрезгав, а често водят и до дразнеща кашлица. В по-лошия случай може да се стигне и до ангина.

Бронхите

Когато бронхите ни не са добре, това може да доведе до изостряне на астмата ни, ако имаме такава. „Благодарение” на климатика за съжаление можем да се сдобием и с възпаление на горните дихателни пътища, което да е предизвикано от бактерии, намерили спасение именно в климатика, както вече беше обяснено по-горе. Климатиците нерядко са виновници и за възникване и развитие на алергии.

Сърцето

След дълъг престой в помещения с климатик според някои се стига до повишаване на кръвното налягане, което, както всички добре знаем, може да бъде предпоставка за развитие на различни кардиологични проблеми.

Ръцете

Ако понякога след дълъг престой в стая с климатик чувствате ръцете си слаби, нищо чудно именно той да се е „погрижил” за това – под неговото пряко въздействие не е изключено да се стигне до временно частично обездвижване и схващане на мускули.

Коленете

Ако често преминавате от климатизирани помещения навън и обратно, има риск да получите болки в ставите.

Бъбреците

При настинка често се стига до проблем с бъбреците, човек ходи по-често до тоалетна по малка нужда. Появява се опасност от възпаление, както на бъбреците, така и на пикочните пътища.

Baжнo e дa нe ce oxлaждa пpeĸaлeнo мнoгo пoмeщeниeтo

Човешкият организъм e способен да понесе без риск за здравето paзлиĸa от най-много 8 градуса между вътрешната и външна температура. Toвa значи, че при 35°С градуса външна температура в пoмeщeниeтo не бива да e по-хладно от 26-27°С, но дори през по-студените дни, вътрешната температура не бива да спада под 23°С.

В заключение

Климатикът може да бъде полезен при правилна употреба и да подобри всекидневния начин на живот на цялото семейство. Неспазването на някои основни правила, обаче, може да доведе до риск от настинка или по-сериозно заболяване. В този контекст проблема се състои не в използването на климатиците и тяхното „отрицателно влияние“, а в това че през летния сезон повечето потребители, бягайки от летните горещини, се прибират изпотени и настройват своите системи за климатизация на много ниска температура.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни