Днес ще поговорим за пробиотиците и това с какво помагат те на човешкия организъм.
Знаете, що се отнася до пробиотици и лечение с пробиотици, то светила в тази сфера несъмнено са баща и син Мермерски. Достойно следващ завещаното от баща си, Йонко Мермерски продължава и развива пробиотичните капсули дo ниво, което доста хора оценяват, било то потребители, или учени и медици.
Съдържание
Защо пробиотиците са толкова важни за човешкото здраве?
Във всеки човешки организъм броят на бактериите надвишава поне трикратно броя на клетките му. Изразено в килограми, човешкият организъм съдържа около 2 килограма бактерии в храносмилателната си система. По-голямата част от тези бактерии живеят в симбиоза с организма, т.е. не могат да живеят без човека и човекът не може да живее без тях.
Какви дейности извършват пробиотичните бактерии в човешкото тяло?
Основните функции на пробиотичните бактерии, които са жизненоважни за човешкия организъм, са:
- да разграждат храната, за да има възможност човешкият организъм да я усвои напълно и да я ползва за всички свои жизнени функции;
- да се хранят с всички ненужни, отпадни и токсични вещества и продукти, които човешкото тяло произвежда и от които се стреми да се освободи;
- да поддържат правилното ниво на хидратация (воден баланс) на организма;
- да поддържат функциите и работата на имунната система;
- да произвеждат ензими и витамини, които подпомагат метаболизма на човешкото тяло, като например лактаза и витамин Б12;
- да помагат на черния дроб да се освободи от тежки метали, натрупани в него;
- да увеличават секрецията на инсулин от задстомашната жлеза и подобряват състоянието на хора със захарен диабет;
- подобряват функциите на сърдечно-съдовата система и могат да имат значителни ползи за пациентите със сърдечносъдови заболявания;
- понижават нивата на общия и на „лошия” холестерол, произвеждайки ензим, възпрепятстващ абсорбирането на холестерола в кръвния поток и улеснява изхвърлянето му с изпражненията;
- представляват надеждна защита за вагиналното здраве;
- органичават факторите, които представляват предпоставки за хронични гъбични и бактериални инфекции (Кандида, Ешерихия Коли, Стафилококи, Ентерококи, Стрептококи, Трихомонас и др.);
- понижават риска от възпаление, полипи и тумори в храносмилателния тракт, включително и от твакива, предизвикани от бактериални токсини;
- подобряват работата на цялата ендокринна система;
- продуцират повърхностно активни вещества (биосърфактанти), които затрудняват прилепването на патогенни микроорганизми към епитела на урогениталната лигавица;
- балансират pH в тънките и дебелото черво;
- предпазват зъбите и венците.
Как на практика дейността на пробиотичните бактерии оказва влияние върху имунната система?
Най-общо казано начините са три – чрез своята жизнена дейност в храносмилателната система на човека пробиотичните бактерии:
- произвеждат ензими и вещества, които са необходими за нейната работа (като например имуноглобулини);
- мобилизират вродената имунна система, създавайки „фалшив“ сигнал за наличие на инфекция
- унищожават болестотворни микроорганизми и техните колонии, които се намират в тялото.
По какво пробиотичните капсули на Мермерски се различават от всички останали пробиотични продукти на пазара?
Пробиотичните капсули Мермерски са единствените в света, които имат тройно приложение, като на практика то е дори шесторно.
Приложенията на нашите пробиотични капсули са:
- първо – за пеорален прием като хранителна добавка;
- второ – за заквасване на кисело мляко от животински произход;
- трето – за заквасване на млека от растителен произход (ядкови, зърнени и др.);
- четвърто – за индустриално производство на кисело мляко от ново поколение;
- пето – за закваска за сирене;
- шесто – за закваска за кисел хляб;
Киселото мляко, приготвено с пробиотични капсули Мермерски съдържа достатъчно високи концентрации от всички бактериални видове, включени в селекцията така, че всички те да могат да осъществяват пробиотична активност.
Използването на пробиотичните капсули Мермерски като закваска за бяло саламурено сирене подобрява значително неговото качество – те го правят много по-вкусно, ускоряват процеса на зреене и му придават пробиотични свойства, каквито не съществуват при останалите сирена.
Кога е моментът да се обърнем към пробиотиците?
Пробиотиците са незаменими за организма ни. Профилактичния им прием се отразява изключително положително върху цялостното състояние на организма ни.
Има обаче моменти, в които приемът им е задължителен. Това е именно:
- когато се приема антибиотик
- при нередовен стомах
- при болки и подуване на стомаха