Хашимото – заболяването на близо 15% от населението

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Автоимунните заболявания, за които се заговори съвсем скоро, стават все по-разпространени, а тези, свързани със заболяване на щитовидната жлеза, вече присъстват при близо 15% от населението. Хашимото е едно от често срещаните заболявания на щитовидната жлеза.

Какво представлява болестта Хашимото?

Болестта на Хашимото е състояние, при което имунната ви система атакува щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е част от вашата ендокринна система, която произвежда хормони, които координират много от функциите на тялото.

Възпалението от болестта на Хашимото, известно още като хроничен лимфоцитен тиреоидит, често води до слабо функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм). Болестта на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм. Това засяга предимно жени на средна възраст, но може да се появи и при мъже или деца. Според данни на български специалисти, заболяването засяга все повече млади жени.

Симптоми при Хашимото

Възможно е да не забележите признаци или симптоми на Хашимото в началото или да забележите само подуване в предната част на гърлото (гушата). Болестта на Хашимото обикновено напредва бавно в продължение на години и причинява хронично увреждане на щитовидната жлеза, което води до спад в нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. Признаците и симптомите са предимно тези на слабо работеща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм).

Сред симптомите, които сигнализират наличието на заболяването са: умора и мудност, повишена чувствителност към студ, запек, бледа, суха кожа, подпухнало лице, чупливи нокти, косопад, уголемяване на езика, необяснимо наддаване на тегло, мускулни болки и скованост, болки и скованост в ставите, мускулна слабост, прекомерно или продължително менструално кървене, депресия, пропуски в паметта.

Усложнения

Оставена без лечение, недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), причинена от болестта на Хашимото, може да доведе до редица здравословни проблеми.

Гуша

Постоянното стимулиране на щитовидната жлеза, за освобождаване на повече хормони, може да доведе до увеличаване на жлезата. Това е състояние, известно като гуша. Хипотиреоидизмът е една от най-честите причини за гуша. По принцип не е неудобно, но подуването на щитовидната жлеза може да повлияе на външния ви вид и да попречи на преглъщането или дишането.

Сърдечни заболявания

Болестта на Хашимото може да бъде свързана и с повишен риск от сърдечни заболявания. Това е така, защото високите нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) – „лошият“ холестерол – могат да се появят при хора с недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм). Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до сърдечни проблеми или сърдечна недостатъчност.

Депресия

Депресията може да се появи в началото на болестта на Хашимото и с течение на времето може да стане по-тежка. Заболяването може да доведе до намаляване на сексуалното желание (либидото) както при мъжете, така и при жените и може да доведе до по-сериозни психични проблеми.

Също така:

Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм поради болестта на Хашимото, могат да имат по-висок риск от вродени заболявания. Децата са по-склонни към интелектуални проблеми и проблеми в развитието, твърдят още медици. Съществува и връзка между хипотиреоидна бременност и проблеми със сърцето, мозъка и бъбреците при кърмачета. Ако планирате да забременеете или ако сте в ранна бременност, не забравяйте да проверите нивото на щитовидната жлеза.

Лечение на Хашимото

Няма лечение за Хашимото, но заместването на хормоните с лекарства може да регулира нивата на им да възстанови нормалната метаболитна функция.

Лечението се назначава след лабораторни изследвания и проверка функцията на щитовидната жлеза. Лечението се назначава съобразно вашето тегло, възраст, напредналост на заболяването и съобразно цялостното ви здраве.

След като започнете лечението лекарят ви ще назначи лабораторен тест, наречен тест за стимулиране на щитовидната жлеза (TSH), за да следи функцията на щитовидната жлеза и да гарантира, че получавате правилната доза. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза действат много бавно в тялото, може да отнеме няколко месеца, докато симптомите изчезнат и подутината в областта на гушата намалее. Ако размерът не намалее обаче, може да се наложи отстраняване на щитовидната жлеза.

Хранителни добавки, които помагат при Хашимото

Приемът на лекарства при болестта Хашимото е неминуем, но това не означава, че човек не може да подпомага състоянието си с някои естествени източници на здраве.

Добавки на основата на Джинджифил

Джинджифилът е изключително известен източник на здраве, когато заговорим за стомах, гадене или настинка, но когато стане въпрос за щитовидната жлеза, джинджифилът е малко известен. Оказва се, че той е изключително полезен за щитовисната жлеза тъй като е много богат на магнезий, калий и цинк. Тези три минерала са хранителни вещества, които са нужни на жлезата.

Зеофит Х

Зеофит Х

Зеофит Х е хранителна добавка с 100% Природен, Активен Минерал с високо съдържание на силиций, желязо, магнезий, натрий, калий, манган и калций. Природният минерал има силно детоксикиращ ефект. Зеофит Х прочиства напълно токсините, свободните радикали и тежките метали от организма. Има благоприятно въздействие върху храносмилателната и отделителната система. Освен това, Зеофитът е много мощен имуномодулатор. Това означава, че регулира функцията на имунната система, а при автоимунни заболявания, това е от голямо значение.

В заключение

Хашимотото е болест, която не бива да се неглежира. Мерки трябва да се вземат навреме, а профилактичните изследвания за проверка на нивата на хормоните в кръвта са повече от препоръчителни. Съветваме ви да заложите на превенцията. Ако вече проблемът е наличен, уповете се на специалистите, но не пренебрегвайте и натуралните източници на здраве!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни