Защо да изберем зехтина пред познатото слънчогледово олио?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Всеки от нас е чувал поне веднъж, че здравословното хранене и начин на живот не препоръчват използването на слънчогледово олио. Проучване показва, че слънчогледовото олио е вредно за нашето здраве.

Олиото е с изключително високи хранителни стойности като за 100 гр. продукт калориите са 700, което от своя страна води до затлъстяване. Освен затлъстяване, слънчогледовото олио може да доведе до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, а показателите за холестерола ви да отчетат драстично покачване. Освен на сърцето слънчогледовото олио може да окаже поражения на бъбреците и жлъчния мехур, както и да предизвика стомашни неразположения.

Ползи от екстра върджин зехтина

За да поддържаме здраво нашето тяло и да успеем да се отървем от излишните килограми е добре да помислим предварително каква мазнина използваме за приготвяне на нашите полезни ястия. Освен като ефективен метод за вашата диета, зехтинът има и много ползи за нашето здраве.

Има противовъзпалително действие

Олеоканталът е специфично фенолно съединение, открито в екстра върджин зехтин и се казва, че е отговорно за усещането за парене или мравучкане, което се изпитва при дегустация на висококачествен екстра върджин зехтин. Фенолите, присъстващи в зехтина, имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за сваляне на температура или за лечение на настинки. Екстра върджин зехтинът служи като профилактика за заболявания като Алцхаймер, която покосява хиляди хора по целия свят.

Зехтинът спомага за здравето на косата и кожата

Екстра върджин зехтинът е богат на витамин Е. Една лъжица зехтин екстра върджин има около 1,9 мг витамин Е, мастноразтворим антиоксидант, който може да предпази тялото от проблеми с очите и кожата, като прави косата много по-здрава. Доказано е също така, че предпазва тялото от диабет, неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и рак на белия дроб.

Предпазва от диабет

Доказано е, че зехтинът е с ниско съдържание на наситени мазнини, умерено богат на въглехидрати и фибри, което го прави най-ефективната мазнина за диабетици. Той помага за понижаване на “лошите” липопротеини с ниска плътност, като същевременно подобрява контрола на кръвната захар и подобрява чувствителността към инсулин.

Зехтинът предпазва от инсулинова резистентност

Екстра върджин зехтинът съдържа витамин К, който е друг мастноразтворим витамин, който има най-голям ефект върху кръвта. Необходимо е за здравословна коагулация и нива на калций в кръвта. Една супена лъжица зехтин на ден ще запълни 10% от препоръчителния дневен прием на витамин К, който предпазва от съсирване на кръвта.

Подобрява нивата на холестерола в кръвта

Зехтинът понижава нивата на общия холестерол, LDL-холестерол и триглицериди. LDL холестеролът е лошият тип холестерол, който увеличава риска от инфаркти и белодробни сърдечни заболявания. Екстра върджин зехтинът, който е богат на почти 40 антиоксидантни химикали, помага за намаляване на окислителните ефекти на LDL холестерола. За разлика от слънчогледовото олио, което по-горе описахме като един от причинителите на високи показатели на високия холестерол.

Подпомага отслабването

Макар и висококалоричен, зехтинът помага да се намали затлъстяването. Медицински експерти предполагат, че е много трудно да покачите телесното си тегло от мононенаситените мазнини, присъстващи в зехтина. Експериментите, включващи средиземноморски зехтин, показаха положителни резултати по отношение на намаляването на телесното тегло на човека. Именно затова зехтинът е основната мазнина при диетично хранене.

Зехтинът повишава метаболизма ви

Зехтинът засилва метаболизма, подобрява костната структура и развитието на мозъка при децата. Той е отличен източник на витамин Е, който е много полезен за възрастните хора.

Предотвратява камъни в жлъчката

Последните проучвания показват, че умерената консумация на зехтин, която е около 2 супени лъжици дневно всъщност може да намали шансовете за развитие на камъни в жлъчката. Очевидно една от съставките в зехтина помага за намаляване нивата на холестерола в кръвта и жлъчния мехур. Големите количества зехтин и лимонов сок са често срещани в жлъчния мехур при наличие на камъни. Това предизвиква незабавно отстраняване на образуванията чрез операция.

Предпазва от хипертония или хронично високо кръвно налягане

Неотдавнашно изследване показва, че средиземноморската диета, състояща се от храна, богата на ненаситени мазнини (съдържащи се в зехтина и ядките) и нитрати (съдържащи се в листни зелени зеленчуци), може да ви помогне да се предпазите от хипертония. Високото кръвно налягане е едно от сериозните заболявания в съвременния свят, което може да доведе до хронично състояние.

Бори се с разстройствата на настроението и депресията

Здравословните мазнини, включително зехтинът, имат балансиращи хормоните противовъзпалителни ефекти, които могат да предотвратят дисфункция на невротрансмитера. Диетите с ниско съдържание на мазнини често са свързани с по-високи нива на депресия и тревожност.

Настроението или когнитивните разстройства могат да възникнат, когато мозъкът не получава достатъчно „хормони на щастието“ като серотонин или допамин, които са необходими за регулиране на настроението, добрия сън и правилно протичане на мисловната дейност.

Използването на правилната мазнина при приготвяне на любимите ястия е сред ключовите за нашето здраве подходи. Екстра върджин зехтинът е една от най-подходящите мазнини при диета или здравословно хранене. Внимание трябва да обърнете на зехтина, който закупувате, тъй като някои от продуктите не биха ви гарантирали 100% качество.

DonLope Extra Virgin 750ml
DonLope Extra Virgin 750ml

Зехтин Екстра Върджин Donlope от Здравитал е 100% екстра върджин зехтин. Той съдържа сортовете Рicuda, Picual и Hojiblanca, и се характеризира със сладки щрихи, горчив и пикантен послевкус. Продуктът е изцяло и 100% чист, като освен за подобряване вкуса на храната, се грижи за вашето здраве всеки ден.

DonLope Ecologico Extra Virgin 750ml
DonLope Ecologico Extra Virgin 750ml

Био Зехтин Екстра върджин Donlope на Здравитал е висококачествен и изцяло натурален продук с БИО сертификат от ЕС. БИО сертификатът гарантира, че продуктът е органичен и отговаря на изискванията на ЕС, удостоверяващ, че продуктът съдържа минимум 96% естествени и БИО съставки.

Ползите за здравето в следствие от употребата на зехтин екстра върджин са потвърдени от проучвания и изследвания, проведени от университетите в Кордоба, Гранада,Хаен, Навара и Харвард (САЩ); Болнична клиника в Барселона; Болница за плодовитост на Масачузетс (САЩ) и списание Journal of Neurology. Всеки от тях потвърждава, че зехтинът е най-здравословната мазнина, която можете да откриете на пазара. Зехтинът не напразно е наричан зелено злато, защото е изключителен хранителен продукт, който подпомага цялостното благосъстояние на човека, прави го по-здрав и не позволява натрупване на излишни мазнини.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни