zdravital-logo

Допълнително

Искате да ни се обадите?

Обадете ни се на 02 402 68 68

“Академия Здравитал“ – Ралица Мавродиева

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рубриката „Здраве и билки“ се обърна внимание на ролята на бряста като лечебен метод за цьолиакия

Бряст

Брястът, известен още като хлъзгав бряст, е растение, което от векове се използва за лечение на храносмилателни проблеми. Кората му съдържа муцилагин – вещество, което при контакт с вода образува гелообразна текстура. Гелът обгръща раздразнените чревни стени и създава защитна бариера, помага за облекчаване на болката. Това го прави идеално средство за хора с цьолиакия, чиито черва често са възпалени и чувствителни. Едно от най-значимите действия на бряста е неговият противовъзпалителен ефект. Възпалението на лигавицата на тънките черва е ключов проблем при цьолиакия. Гелът, създаден от кората на бряста, успокоява възпалените тъкани, намалява подуването и подпомага възстановяването на увредените клетки. Така червата започват да функционират по-добре и да усвояват по-ефективно хранителните вещества. Друга важна полза от растението е стимулирането на производството на защитен секрет в храносмилателния тракт. Този секрет укрепва чревната лигавица и я предпазва от увреждания. Редовната употреба на бряст може значително да намали симптомите на цьолиакия – диария, запек и усещане за коремна тежест. Брястът е богат на антиоксиданти, които защитават клетките от оксидативен стрес. Свободните радикали, натрупвани при възпалителни процеси, е възможно да увредят клетъчните мембрани и да влошат състоянието. Антиоксидантните свойства неутрализират вредните молекули и допринасят за общото здраве на червата и организма.

Допълнителна информация

Още една важна полза от това растение е способността му да подпомага баланса на чревната флора. Здравословната чревна микрофлора е от съществено значение за доброто храносмилане и силната имунна система. Когато червата функционират правилно, организмът може по-ефективно да се справя с предизвикателствата, свързани с цьолиакия. За хора с цьолиакия е важно да избират подходящи природни средства, които са лесни за използване и безопасни. Брястът се предлага в различни форми – прах, капсули, чай или тинктури. Най-често се препоръчва употребата му под формата на гел, който се приготвя чрез разтваряне на праха в топла вода. Тази лесна за приготвяне напитка може да се приема сутрин или вечер за максимален ефект.

Цьолиакия

Това е автоимунно заболяване, което засяга храносмилателната система и затруднява усвояването на жизненоважни хранителни вещества. Това състояние често води до хронична умора, подуване на корема, отслабен имунитет, нарушения в храносмилането и недохранване, които значително понижават килограмите и качеството на живот. Хората с цьолиакия трябва стриктно да избягват глутен – протеин, който се съдържа в пшеница, ръж, лимец и ечемик. Повтарящите се възпаления в тънките черва водят до увреждане на чревната лигавица, затрудняват усвояването на хранителни вещества и повишават риска от дефицити на витамини и минерали. Един от основните фактори за влошаване на симптомите е възпалителният процес, който се активира след консумация на глутен. Увредената чревна лигавица губи способността си да абсорбира важни хранителни вещества, като желязо, калций и витамин D. Това може да доведе до анемия, остеопороза и други здравословни проблеми. Основните симптоми включват подуване на корема, хронична диария или запек, и усещане за дискомфорт след хранене. Възпалителните процеси в червата често са съпътствани от оксидативен стрес. Свободните радикали, които се образуват в резултат на възпалението, могат да увредят клетките на лигавицата и да ускорят процеса на разрушаване на тъканите. Това води до задълбочаване на симптомите и удължаване на времето за възстановяване.

Алтернативна терапия

Бряст – Това е едно от най-ефективните природни средства за облекчаване на симптомите при цьолиакия. Муцилагинът, съдържащ се в кората му, образува защитен гел, който покрива и успокоява раздразнените чревни стени. Това е от съществено значение за хора с хронично възпаление, тъй като предпазва увредените тъкани и подпомага възстановяването им;

Лайка – Тя е отлично средство за облекчаване на възпалителните процеси. Нейните успокояващи свойства помагат за намаляване на стреса и тревожността, които често съпътстват храносмилателните нарушения. Лайката подпомага също така по-добър сън – важен фактор за регенерацията на организма;

Омега 3 – облекчават нежеланите симптоми;

Поддържането на здравословна чревна микрофлора също е ключов елемент в борбата с последствията от цьолиакия. Естествени пробиотици като тези, които се съдържат в киселото мляко или ферментиралите храни, могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната флора. Това подпомага храносмилането и повишава имунитета.

Гост в студиото – Ралица Мавродиева

Г-жа Ралица Мавродиева е част от „Асоциация цьолиакия България – живот без глутен“. Заедно с професор доктор Христо Деянов се обсъди същността на цьолиакията, как се лекува самото заболяване, какви са основните прояви и дейността на НЗОК за самата болест.

В някой източници здравословният проблем се среща под наименованията глутенова ентеропатия или целиакия. Става дума за автоимунно заболяване. Когато се отключи цьолиакията, тя остава за цял живот, няма пълно лечение. Болестта „се крие“ в конкретни гени на човек. По световни данни един на всеки 100 души притежава тези гени. Единствената възможна терапия е пациентите да живеят, без да приемат никакъв глутен.

Глутенът е белтък, който се намира основно в пшеница, ръж и ечемик. Характерно за този протеин е, че той се задържа по повърхности, той не изгаря при висока температура или варене.

„Моето дете е с цьолиакия. Аз също нося този ген, но не съм „отключила“ все още заболяването, това може да стане по всяко време“ – думи на госпожа Мавродиева.

Като всяка друга автоимунна болест, така и тази може да бъде активирана по много причини, свързани с живота на пациента. Храната на болните трябва да бъде приготвена в чиста среда.

Симптоми и диагностика на цьолиакията

Описани са над 300 симптома. При децата оплакванията са по-силно изразени. Както вече споменахме, конкретните симптоми са свързани предимно с чревно-интестиналния тракт – силно подуване на корема.

„При откриването на заболяването на моя син имаше промени в неговото настроение – истерия, омърлушеност. Също така има болки, газове, редуване на диария и запек, тежка умора. В един момент се започна спонтанно повръщане. Доказването на заболяването започва със серология – вземане на кръв. Изследването се казва тъканна трансглутаминаза, прави се във всяка лаборатория.“

Следваща диагностична стъпка е биопсията или генетичното изследване. Нито изследване за цьолиакията не е покрито от НЗОК в България. Тъканата трансглутаминаза струва около 30 лева, генетичната проверка през 2020 година излезе 316 лева.

„След генетичните изследвания се подават документи за медицинска експертиза. У нас заболяването е включено в списък с болести, които правителството признава за подкрепа – ТЕЛК. Интересно е, че държавата разграничава хората под и над 18 години. ТЕЛК се дава само на деца.“

Допълнителни данни за цьолиакията

В тънките черва има пръстеновидни участъци. Когато в тях попадне храна, тялото започва да я абсорбира, да приема вещества. Ако човек с цьолиакия приеме глутен, организмът се самонапада. Тялото започва да унищожава и изглажда пръстеновидните участъци. В чистите храни и напитки не трябва да има глутен. Той присъства в паста за зъби, козметика, пластелин. За хората в малките населени места е по-трудно да намерят продукти без сложния белтък, там няма специалисти за консултация. В повечето големи хранителни вериги има отделни щандове, в които са поместени безглутеновите артикули.

Важно е да допълним, че цьолиакията е свързана до голяма степен с диабет тип 1. И двете заболявания, веднъж появили се, нямат пълно лечение, те трябва да се управляват.

„При първоначални симптоми е грешно първо да се изключи определена храна. Трябва отначало да се отиде при личен лекар, който да издаде направление за гастроентеролог. Нека хората да се свържат с нас на сайта ни, можем да окажем всякаква подкрепа и да насочим пациентите към подходящите специалисти. В аптеките има бърз тест, струва до 20 лева, взема се периферна кръв. Така се виждат в домашни условия нивата на тъканната трансглутаминаза.“

Подходящи храни и напитки без глутен. Отключващи фактори за цьолиакия

Трябва да се готви в среда без глутен. Това се отнася за всички продукти. Кухненските прибори, фурната не трябва да са замърсени. Царевицата и картофите са подходящи хранителни продукти. Към тях прибавяме месото, зеленчуците, рибата, яйцата, ориз, боб, леща, грах и други. Могат да се ядат млечни продукти, които са по стандарт, без добавки. От голямо значение е и пакетирането на артикулите. Бирата е тотално забранена на хората с цьолиакия. Според някой проучвания дестилационния процес при алкохолите убива молекулата на глутен.

Всяка една вирусна инфекция, включително грипа, ковид и други, могат да са предразполагащ фактор за развитие на цьолиакия. Това се отнася и за бактериалните инфекции. Част от пациентите с тежка форма на цьолиакия могат да развият дерматит хиперформис. Получава се тежък обрив. Възможно е автоимунното кожно заболяване да се появи от докосване на глутен.

Цьолиакия при възрастни

В последните години все повече хора са диагностицирани със заболяването. Това се дължи и на фактът, че лекарите започват все повече да извършват правилните изследвания. Клиниката при възрастните се изразява с болки в черва, стомах, корем; подуване; редуване на диария и запек; промени в настроенията; гадене и повръщане.

При доказана диагноза, е нужна промяна в начина на живот. Част от симптомите са подобни, спрямо оплакванията на други заболявания. Понякога болестта при големите мъже и жени протича безсимптомно. Възможно е липсата на лечение да доведе до сериозни последици – повишен риск от канцерогенеза за червата.

Цьолиакията често се комбинира с непоносимост към лактоза и казеин. В началото тялото е изключително изтощено и страда от приема на глутен. Това става, когато още не е установена болестта. Млечните продукти са голям дразнител за организма в този момент. При вече появило се заболяване гастроентеролозите съветват спирането на млечните храни, докато тялото не се възстанови. След това те се връщат постепенно към менюто.

Сравнително редовно пациентите с цьолиакия имат анемия и недостиг на витамини. Към това прибавяне възможни нарушения на черния дроб и цирози, остеопороза.

Съвети към аудиторията

„Ако имате съмнение за цьолиакия на вас или близък, на първо място потърсете лекар. Можете да се обърнете и към нашата организация – Асоциация цьолиакия България живот без глутен Ние сме на линия, можем да ви помогнем, да ви насочим към специалисти. Не спирайте веднага глутена, а търсете причина. Не е страшно да имат тази болест, страшно е да не знаеш, че я имаш.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!