Черен боб: 4 предимства от консумацията на черен боб

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Череният боб е пълен с хранителни вещества, които помагат за намаляване на риска от рак, подобряват здравето на сърцето, подпомагат храносмилането и се борят с възпалителните процеси в тялото

Черният боб е член на семейството на бобовите растения. То включва други видове боб, грах и леща. Става дума за основна храна в много култури. Произхождащи от Централна и Южна Америка, тези тъмни зърна са известни също като боб от костенурка или frijoles negros. Въпреки името, кожата всъщност е много наситено лилава.

„Както повечето бобови култури, черният боб е универсален и евтин“ – казва регистрираният диетолог Натали Ромито. „Те блестят в много видове ястия и са страхотни топли или студени. Те предлагат и няколко ползи за здравето.“ Ромито споделя защо черният боб трябва да стане редовна част от вашия хранителен план.

Хранене с черен боб

„Черният боб съдържа много разтворими и неразтворими фибри“ – казва Ромито. „Те са отличен източник на растителен протеин, като предлагат 15 грама протеин на чаша варени (30% дневна стойност) и много други основни хранителни вещества.“

Една чаша сварен черен боб осигурява:

  • 256 микрограма фолат или витамин B9 (64 процента дневна стойност);
  • 360 микрограма мед (44%);
  • 800 микрограма манган (35%);
  • 400 микрограма тиамин или витамин B1 (33%);
  • 120 милиграма магнезий (28%);
  • 3,6 милиграма желязо (20%);
  • 241 милиграма фосфор (19%);
  • 2 милиграма цинк (17%);
  • 611 милиграма калий (13%).

4 ползи за здравето от приема на черен боб

„Понякога пренебрегваме бобовите растения, когато говорим за суперхрани“ – казва Ромито. „Но черният боб предлага забележителна сила за борба с болестите.“

Намалява риска от различни заболявания

Черният боб е пълен с антиоксиданти. „Тези химикали се борят с щетите, причинени от молекулите на свободните радикали“ – казва Ромито. „Твърде много свободни радикали в тялото могат да накарат клетките ви да стареят по-бързо и да допринесат за много сериозни състояния.“

Черният боб съдържа няколко антиоксиданта, включително антоцианин и кверцетин. Получаването на достатъчно от споменатите полезни химични съединения в хранителния режим помага да поддържането на здрави органи. По-високият прием на богати на антиоксиданти храни като черен боб намалява риска от:

  • Атеросклероза;
  • Рак;
  • Исхемична болест на сърцето;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Загуба на зрение.

Помага в борбата с рака

„Черният боб има в състава си няколко хранителни вещества – витамини, минерали и фитохимикали. Те работят заедно в полза на възпалението, детоксикацията и здравето на клетките. Всичко това намалява риска от рак“ – споделя Ромито.

Специалистът обяснява защо този боб е средство за справяне с онкологични заболявания:

  • Антиоксидантите защитават клетките от увреждане, което може да доведе до образуване на тумори;
  • Фибрите от растителни храни се свързват с по-нисък риск от рак на храносмилателния тракт;
  • Фолатът помага за предотвратяване на ДНК-мутации, водещи до образуването на ракови клетки;
  • Селенът играе ключова роля в превенцията на рака.

Жизненоважно е да помогнете на тялото си да се детоксикира. По този начин премахвате токсините, включително канцерогенните (причиняващи рак) химикали.

Прочети повече: 10 ползи при прием на витамини

черен боб

Подобрява функционирането на храносмилателната система

„Черният боб е златна мина от хранителни вещества за червата. Не много отделни храни имат толкова много ползи за храносмилането, колкото черният боб“ – отбелязва Ромито.

Черният боб помага на червата, като осигурява:

  • Антимикробни молекули – Лабораторни изследвания показват, че някои молекули могат да помогнат за унищожаването на нездравословни паразити и бактерии в храносмилателния тракт;
  • Фибри – Фасулът предлага както разтворими, така и неразтворими фибри, помагащи на тялото да елиминира отпадъците и да храни добрите бактерии в микробиома;
  • Защита срещу рак – Изследванията показват, че бобът може да намали химическите маркери на рака на дебелото черво;
  • Устойчиво нишесте – Този вид нишесте, което тялото не разгражда, е пребиотик. Той служи като храна за полезните чревни бактерии, защитавайки микробиома.

Подобрява сърдечната дейност

Черният боб е отлично допълнение към здравословна за сърцето диета. Хранителните вещества в продукта, редуциращи риска от сърдечно-съдови заболявания, включват:

  • Антиоксиданти – Те намаляват възпалението в кръвоносните съдове. Възпалителният процес е възможно да доведе до атеросклероза (втвърдяване на артериите), инсулт и други сърдечно-съдови заболявания;
  • Флавоноиди – Помагат за поддържане нивата на холестерола в оптимални нива. Високият холестерол е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания;
  • Хранителни вещества – Фолатът, магнезият и калият помагат за понижаване на кръвното налягане и регулиране на сърдечния ритъм;
  • Фибри – Действат позитивно за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Според Натали Ромито за да поддържа човек нормална сърдечна дейност е нужно да приема консервиран боб с ниско съдържание на натрий или без добавена сол.

Странични ефекти на черния боб

Както при всеки вид боб, така и този може да причини подуване на стомаха и газове. „Можете да избягвате боба поради ефекта, предизвикващ газове. Много хора обаче могат да понасят боба добре, ако започнат с малко. Може да се наложи да ядете само няколко бобчета в началото. Но ако ги ядете постоянно с течение на времето, храносмилателната ви система ще ги понася по-добре“ – уточнява Ромито.

Сухият черен боб става по-лесен за смилане, като:

  • Го накисвате във вода за една нощ или малко повече време;
  • Го изплакнете добре;
  • Го сварите, докато омекне достатъчно;
  • Го изплакнете обилно с вода.

Натали Ромито препоръчва да сварявате черния боб на котлона или да го сготвите в тенджера под налягане, а не в по-бавна готварска печка или глинен съд. Това е така, защото уредите за бавно готвене и глинените тенджери не се нагряват достатъчно, за да елиминират лектините в черния боб. Именно тези лектини са основен виновник за нежеланите стомашно-чревни странични ефекти. Ако използвате консервиран боб, изплакването му също помага за намаляване на газовете и подуването.

Как може да се яде черния боб?

Независимо дали ги купувате сух или консервирани, черният боб е чудесна основа или добавка към всякакви ястия. Ако използвате боб от консерва, първо го отцедете и изплакнете, за да се отървете от част от излишната сол. Ето само няколко начина, по които можете да консумирате храната:

  • Добавяне към супи, яхнии или чили;
  • Смесване в сосове (например хумус) или добавяне към салса (вид сос);
  • Ядене с ориз;
  • Прибавяне към салати;
  • Приемане на безмесна баничка, например бургер с черен боб;
  • Възможен прием на брауни без бравно и добавен черен боб.

По този повод Ромито казва: „Почти няма ограничение за това, което можете да правите с черен боб. Вкусът им е достатъчно мек, за да се съчетае добре с повечето видове ястия и кухни.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни