Аневризми и диференциална диагноза на гръдната болка – „Академия Здравитал“

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рубриката „Здраве и  билки“ беше разгледана ролята на глухарчето като билково средство за борба с болестта на Крон

Глухарче

Болестта на Крон води до физически дискомфорт и нарушава нормалната функция на храносмилателната система, предизвиквайки възпаления, болки и силна умора. Със способността на глухарчето да детоксикира организма и да облекчава възпалението, тази билка се е доказала като естествена алтернатива, която може да доведе до дълготрайно подобрение. Научно доказано е, че природният продукт съдържа мощни антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които спират нежеланите процеси в червата. Това е от съществено значение за хората, страдащи от Болестта на Крон, тъй като основната причина за дискомфорта е именно хроничното възпаление на храносмилателния тракт. Освен това глухарчето подпомага регенерацията на увредените тъкани. Един от най-сериозните проблеми при Болестта на Крон е нарушаването на чревния баланс. Полезните бактерии в червата играят ключова роля за доброто храносмилане и поддържането на имунната система, но при възпалителни заболявания този баланс може лесно да бъде разрушен. Глухарчето стимулира растежа на полезната чревна флора, което води до възстановяване на храносмилателния процес и подпомага естествената защита на организма.

Допълнителна информация

Глухарчето е познато и със своите детоксикиращи свойства, които са важни за поддържането на здрав черен дроб, циркулацията на жлъчката и оптимално функциониране на храносмилателната система. Когато черният дроб е претоварен с токсини и отпадъчни продукти, това може да влоши възпалителните процеси. Също така билката ускорява процеса на оздравяване. Когато организмът получава достатъчно хранителни вещества и кислород чрез подобреното кръвообращение, тъканите в червата започват по-бързо да се възстановяват. Това е особено важно за хората, страдащи от хронични възпалителни заболявания, където всеки малък напредък може да донесе значително облекчение.

Болест на Крон

Това е хронично възпалително заболяване, което може да засегне всяка част от храносмилателния тракт и е причина за сериозен дискомфорт и множество здравословни усложнения. Болестта на Крон е състояние, при което имунната система атакува собствените клетки в тракта, предизвиквайки хронични възпаления. Най-често поразени са тънките черва и началото на дебелото черво. Причината за това заболяване не е напълно изяснена, но се смята, че е комбинация от генетични фактори, неправилна реакция на имунната система и влиянието на околната среда.

Симптомите на Болестта на Крон могат да варират от човек на човек, в зависимост от това коя част от червата е засегната. Най-честите оплаквания включват: болка в корема, честа диария, умора, загуба на тегло и дори кръв в изпражненията. Много хора изпитват тежка умора и липсата на апетит. Възпалението в червата може да доведе до образуване на язви, което допълнително усложнява състоянието и увеличава риска от инфекции.

Билкова терапия

  • Глухарче – То е известно със своите детоксикиращи и противовъзпалителни свойства. Съдържа антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси в червата и стимулират храносмилането. Глухарчето подпомага баланса на чревната флора;
  • Лайка – Тя има силни противовъзпалителни и успокояващи свойства, които спомагат за намаляване на болката и възпалението в храносмилателния тракт. Лайката е особено ефективна при облекчаване на спазми и раздразнения в червата, като същевременно подпомага цялостното храносмилане;
  • Бял равнец – Тази билка е известна със своите способности да регулира храносмилателната система и да облекчава възпалението. Белият равнец подпомага оздравяването на увредените тъкани и насърчава нормалната работа на червата;
  • Куркума – Билката има противовъзпалителни свойства, благодарение на активното си вещество куркумин. Куркумата може да помогне за намаляване на възпалението и болката.

Природните средства предлагат ефективни решения за облекчаване на симптомите на Болестта на Крон. Те подпомагат възстановяването на чревния баланс, намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве на храносмилателната система. Въпреки това, важно е да се консултирате с лекар, преди да включите тези билки в терапията, особено ако приемате други медикаменти или състоянието е по-сериозно.

Аневризми и диференциална диагноза на гръдната и коремната болка

Аневризми – това представлява издуване, абнормно разширение на стената на артериален съд. Тази стена се състои от три слоя. Вътрешният слой е ендотела и се нарича интима. Това е най-фината тъкан в човешкото тяло. Средната част е медиата. Там има гладко-мускулни влакна, те поддържат съда в тонус, а него отпускат изцяло. Целта е да бъде улеснена работата на сърцето. Външният слой представлява адвентиция. Говорим за ципа със сложна структура, тя покрива целия артериален съд. Чрез адвентицията тръбичките са изолирани от другите вътрешни органи.

При аневризмата стената на съда поддаде и се получи издуване. Това е високо-рисков патологичен процес. Ако образуванието рупторира, особено, при засягане на аортата, има вероятност за една минута да се излее голямо количество кръв. Най-често разширенията могат да се образуват в гръдната и коремната аортна част. Възможно е да засегнат мозъка. Състоянието се развива за дълъг период от време, не става изведнъж.

Причини за аневризми

На първо място отбелязваме атеросклерозата. Аортата е магистрален кръвоносен съд, с високо налягане на кръвта, излизаща от лявата сърдечна камера. В много моменти там става образуване на плаки. Те предизвикват издуването. Предпоставки за атеросклероза са нарушенията на липидния профил, диабетът, интензивното пушене, алкохолизъм и други.

Втората голяма причина е високото кръвно налягане. Това е най-честото хронично заболяване в индустриалния свят и може да доведе до аневризми в различни зони на тялото. На трето място е някакъв патологичен процес, който нарушава вътрешните слоеве на съдовете. Обикновено става дума за генетични заболявания, слабост в съдовата стена. За пример даваме Синдрома на Марфан и сифилис. Особено във вторичните и третичните стадий на сифилиса се увреждат редица вътрешни органи, съдове.

При възпалителните аневризми дълго време възпалението е високо, а С-реактивният протеин е с повишени стойности. Има вариант патологичното разширение да бъде предизвикано от генетична предразположеност ревматологични, ревматични болести, травма, падане, катастрофа или друг инцидент. Друг рисков фактор е възрастта. Обикновено заболяването засяга хора над 50-60 години, защото съдовата сте е отслабнала. Мъжете по-често са засегнати от патологичните разширения.

Допълнителна информация за аневризмите

Ако малки аневризми се излеят в мозъка, може да  се стигне до кръвоизлив и удар. Също така в разширението се образува „мъртво пространство кръв“. С времето тази кръв може да се сгъсти и да тромбозира. Възможно е тези тромби да преминат в по-дисталните части и да запушат артерии. Ако е аневризмата е голяма, тя може да се установи още при физикалния преглед. „Златен стандарт“ за диагностицирането е аортографията. Тя се извършва с контрастна материя. На помощ идват компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс.

В случай на големи разширения, особено на аортата, има по-щадящи методи. При тях се влиза с катетаризация и бива поставяна протеза. По този начин се изолира слабостта на аортната стена. Другата лечебна опция е съдовата хирургия – премахване на засегнатия участък и извършване на анастомоза (изграждане на връзка между структури). За мозъчните аневризми има съвременно лечение. Там има влизане в мозъка с титанова материя, запълва се аневримзата и така се намалява риска от руптура.

Диференциална диагноза на гръдната болка. Електрокардиограма

Електрокардиограмата се състои от няколко вълни и сегменти. Р-вълната е свързана със съкращаването на предсърдията. Интервалът PQ показва времето, за което импулсът отива от синусовия възел до камерите. QRS-комплексът онагледява съкращението на камерите. ST-сегментът има значение за възстановяването на електролитния баланс на сърдечния мускул. Т-вълната показва пълния електролитен обем след съкращение.

Най-опасната гръдна болка е, когато тя се дължи на ангина пекторис (гръдна жаба). Това е исхимична болест на сърцето, с остра форма.

Физическият дискомфорт обикновено идва при гърдите, зад гръдната кост, трае под пет минути. Ако болката продължи над 10 минути и е остра, има прималяване, падане на кръвното налягане и рязко изпотяване, най-вероятно става дума за инфаркт на миокарда. Когато болката е точно локализирана, в повечето случаи тя не се дължи на атеросклероза на съдовете – проблемът не е чак толкова опасен, понякога трае няколко месеца или години. Често при исхмичната сърдечна болест физическото оплакване идва от двете рамена, по медиалната част на ръката, шията,  около зъбите, коремната част, стомаха, диафрагмата, зад плешките. Вегетативната симптоматика е изразена в ускоряване на пулса, замайване, премрежване на очите, загуба на съзнание.

Характерни моменти при исхимична сърдечна болест (ИСБ)

Характерно за исхимичната болест на сърцето е покачването на ST-сегментът, а реполяразацията става силно нарушена. Тогава настъпва инфаркт на миокарда.

При хроничната исхимия сегментът е понижен, под изоелектричната линия (влошено кръвоснабдяване на сърдечния мускул). За хроничния проблем са характерни силната тежест в гърдите, слабост, немощ, замайване, пребледняването, изпотяването, гаденето. Рискови фактори са високото кръвно налягане, захарния диабет, атеросклерозата. Най-качественият диагностичен метод за доказване на ИСБ е коронарографията. Прави се ехографски образ с контрастна материя и ендоваскуларно проследяване на плаките. Състоянието изисква спешна хоспитализация.

В рубриката „Здраве и  билки“ беше разгледана ролята на глухарчето като билково средство за борба с болестта на Крон.

Глухарче

Болестта на Крон води до физически дискомфорт и нарушава нормалната функция на храносмилателната система, предизвиквайки възпаления, болки и силна умора. Със способността на глухарчето да детоксикира организма и да облекчава възпалението, тази билка се е доказала като естествена алтернатива, която може да доведе до дълготрайно подобрение. Научно доказано е, че природният продукт съдържа мощни антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които спират нежеланите процеси в червата. Това е от съществено значение за хората, страдащи от Болестта на Крон, тъй като основната причина за дискомфорта е именно хроничното възпаление на храносмилателния тракт. Освен това глухарчето подпомага регенерацията на увредените тъкани. Един от най-сериозните проблеми при Болестта на Крон е нарушаването на чревния баланс. Полезните бактерии в червата играят ключова роля за доброто храносмилане и поддържането на имунната система, но при възпалителни заболявания този баланс може лесно да бъде разрушен. Глухарчето стимулира растежа на полезната чревна флора, което води до възстановяване на храносмилателния процес и подпомага естествената защита на организма.

Допълнителна информация

Глухарчето е познато и със своите детоксикиращи свойства, които са важни за поддържането на здрав черен дроб, циркулацията на жлъчката и оптимално функциониране на храносмилателната система. Когато черният дроб е претоварен с токсини и отпадъчни продукти, това може да влоши възпалителните процеси. Също така билката ускорява процеса на оздравяване. Когато организмът получава достатъчно хранителни вещества и кислород чрез подобреното кръвообращение, тъканите в червата започват по-бързо да се възстановяват. Това е особено важно за хората, страдащи от хронични възпалителни заболявания, където всеки малък напредък може да донесе значително облекчение.

Болест на Крон

Това е хронично възпалително заболяване, което може да засегне всяка част от храносмилателния тракт и е причина за сериозен дискомфорт и множество здравословни усложнения. Болестта на Крон е състояние, при което имунната система атакува собствените клетки в тракта, предизвиквайки хронични възпаления. Най-често поразени са тънките черва и началото на дебелото черво. Причината за това заболяване не е напълно изяснена, но се смята, че е комбинация от генетични фактори, неправилна реакция на имунната система и влиянието на околната среда.

Симптомите на Болестта на Крон могат да варират от човек на човек, в зависимост от това коя част от червата е засегната. Най-честите оплаквания включват: болка в корема, честа диария, умора, загуба на тегло и дори кръв в изпражненията. Много хора изпитват тежка умора и липсата на апетит. Възпалението в червата може да доведе до образуване на язви, което допълнително усложнява състоянието и увеличава риска от инфекции.

Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев)

Билкова терапия

  • Глухарче – То е известно със своите детоксикиращи и противовъзпалителни свойства. Съдържа антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси в червата и стимулират храносмилането. Глухарчето подпомага баланса на чревната флора;
  • Лайка – Тя има силни противовъзпалителни и успокояващи свойства, които спомагат за намаляване на болката и възпалението в храносмилателния тракт. Лайката е особено ефективна при облекчаване на спазми и раздразнения в червата, като същевременно подпомага цялостното храносмилане;
  • Бял равнец – Тази билка е известна със своите способности да регулира храносмилателната система и да облекчава възпалението. Белият равнец подпомага оздравяването на увредените тъкани и насърчава нормалната работа на червата;
  • Куркума – Билката има противовъзпалителни свойства, благодарение на активното си вещество куркумин. Куркумата може да помогне за намаляване на възпалението и болката.

Природните средства предлагат ефективни решения за облекчаване на симптомите на Болестта на Крон. Те подпомагат възстановяването на чревния баланс, намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве на храносмилателната система. Въпреки това, важно е да се консултирате с лекар, преди да включите тези билки в терапията, особено ако приемате други медикаменти или състоянието е по-сериозно.

Аневризми и диференциална диагноза на гръдната и коремната болка

Аневризмите представляват издуване, абнормно разширение на стената на артериален съд. Тази стена се състои от три слоя. Вътрешният слой е ендотела и се нарича интима. Това е най-фината тъкан в човешкото тяло. Средната част е медиата. Там има гладко-мускулни влакна, те поддържат съда в тонус, а него отпускат изцяло. Целта е да бъде улеснена работата на сърцето. Външният слой представлява адвентиция. Говорим за ципа със сложна структура, тя покрива целия артериален съд. Чрез адвентицията тръбичките са изолирани от другите вътрешни органи.

При аневризмата стената на съда поддаде и се получи издуване. Това е високо-рисков патологичен процес. Ако образуванието рупторира, особено, при засягане на аортата, има вероятност за една минута да се излее голямо количество кръв. Най-често разширенията могат да се образуват в гръдната и коремната аортна част. Възможно е да засегнат мозъка. Състоянието се развива за дълъг период от време, не става изведнъж.

Причини за аневризми

На първо място отбелязваме атеросклерозата. Аортата е магистрален кръвоносен съд, с високо налягане на кръвта, излизаща от лявата сърдечна камера. В много моменти там става образуване на плаки. Те предизвикват издуването. Предпоставки за атеросклероза са нарушенията на липидния профил, диабетът, интензивното пушене, алкохолизъм и други.

Втората голяма причина е високото кръвно налягане. Това е най-честото хронично заболяване в индустриалния свят и може да доведе до аневризми в различни зони на тялото. На трето място е някакъв патологичен процес, който нарушава вътрешните слоеве на съдовете. Обикновено става дума за генетични заболявания, слабост в съдовата стена. За пример даваме Синдрома на Марфан и сифилис. Особено във вторичните и третичните стадий на сифилиса се увреждат редица вътрешни органи, съдове.

При възпалителните аневризми дълго време възпалението е високо, а С-реактивният протеин е с повишени стойности. Има вариант патологичното разширение да бъде предизвикано от генетична предразположеност ревматологични, ревматични болести, травма, падане, катастрофа или друг инцидент. Друг рисков фактор е възрастта. Обикновено заболяването засяга хора над 50-60 години, защото съдовата сте е отслабнала. Мъжете по-често са засегнати от патологичните разширения.

Допълнителна информация за аневризми

Ако малки аневризми се излеят в мозъка, може да  се стигне до кръвоизлив и удар. Също така в разширението се образува „мъртво пространство кръв“. С времето тази кръв може да се сгъсти и да тромбозира. Възможно е тези тромби да преминат в по-дисталните части и да запушат артерии. Ако е аневризмата е голяма, тя може да се установи още при физикалния преглед. „Златен стандарт“ за диагностицирането е аортографията. Тя се извършва с контрастна материя. На помощ идват компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс.

В случай на големи разширения, особено на аортата, има по-щадящи методи. При тях се влиза с катетаризация и бива поставяна протеза. По този начин се изолира слабостта на аортната стена. Другата лечебна опция е съдовата хирургия – премахване на засегнатия участък и извършване на анастомоза (изграждане на връзка между структури). За мозъчните аневризми има съвременно лечение. Там има влизане в мозъка с титанова материя, запълва се аневримзата и така се намалява риска от руптура.

Диференциална диагноза на гръдната болка. Електрокардиограма

Електрокардиограмата се състои от няколко вълни и сегменти. Р-вълната е свързана със съкращаването на предсърдията. Интервалът PQ показва времето, за което импулсът отива от синусовия възел до камерите. QRS-комплексът онагледява съкращението на камерите. ST-сегментът има значение за възстановяването на електролитния баланс на сърдечния мускул. Т-вълната показва пълния електролитен обем след съкращение.

Най-опасната гръдна болка е, когато тя се дължи на ангина пекторис (гръдна жаба). Това е исхимична болест на сърцето, с остра форма.

Физическият дискомфорт обикновено идва при гърдите, зад гръдната кост, трае под пет минути. Ако болката продължи над 10 минути и е остра, има прималяване, падане на кръвното налягане и рязко изпотяване, най-вероятно става дума за инфаркт на миокарда. Когато болката е точно локализирана, в повечето случаи тя не се дължи на атеросклероза на съдовете – проблемът не е чак толкова опасен, понякога трае няколко месеца или години. Често при исхмичната сърдечна болест физическото оплакване идва от двете рамена, по медиалната част на ръката, шията,  около зъбите, коремната част, стомаха, диафрагмата, зад плешките. Вегетативната симптоматика е изразена в ускоряване на пулса, замайване, премрежване на очите, загуба на съзнание.

Характерни моменти при исхимична сърдечна болест (ИСБ)

Характерно за исхимичната болест на сърцето е покачването на ST-сегментът, а реполяразацията става силно нарушена. Тогава настъпва инфаркт на миокарда.

При хроничната исхимия сегментът е понижен, под изоелектричната линия (влошено кръвоснабдяване на сърдечния мускул). За хроничния проблем са характерни силната тежест в гърдите, слабост, немощ, замайване, пребледняването, изпотяването, гаденето. Рискови фактори са високото кръвно налягане, захарния диабет, атеросклерозата. Най-качественият диагностичен метод за доказване на ИСБ е коронарографията. Прави се ехографски образ с контрастна материя и ендоваскуларно проследяване на плаките. Състоянието изисква спешна хоспитализация.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни