Жълт кантарион – природно средство за борба с херниите.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Билковата терапия има възможността да облекчи нежеланите симптоми на херния, а в следващите редове ще разберем каква е същността на здравословния проблем

Жълт кантарион

Жълтият кантарион, известен със своите мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, е билка, която традиционно се използва за облекчаване на различни видове болки, включително при херния. Той съдържа компоненти, подпомагащи засегнатите тъкани и стимулиращи процесите на оздравяване в организма. Екстрактът от жълт кантарион има в себе си активни съставки като хиперицин и хиперфорин, които подпомагат успокояването на възпалените тъкани и стимулират процесите на регенерация и оздравяване в тялото. Също така, той помага за намаляване на мускулните спазми, което допълнително облекчава напрежението в зоната на хернията.

Това природно средство действа позитивно за подобряването на кръвообращението в засегнатите тъкани, което ускорява оздравителния процес. Когато кръвният поток е оптимален, клетките в тялото получават необходимите хранителни вещества и кислород, а това стимулира възстановяването на проблемните зони. Външната употреба на съставката като масло хидратира и подхранва кожата. Кантарионът е с мощни антиоксидантни възможности. Танините като част от екстракта се явяват естествен антибиотик.

Херния

Хернията е състояние, при което част от вътрешните органи, най-често червата, изпъкват през отслабена част на мускулната стена на корема или диафрагмата. Заболяването може да се развие в различни телесни зони. Най-често срещаните видове херния са ингвинална, феморална, пъпна и хиатална. Причините за появата на болестта са различни и могат да включват: повишено вътрешно налягане в корема вследствие на физическо усилие, хронична кашлица, затлъстяване, продължително натоварване или генетична предразположеност. Слабостта на мускулната стена също играе важна роля, особено при по-възрастните хора.

Симптомите на хернията зависят от нейния вид и сериозност. Най-честите признаци са: изпъкналост или подутина в засегнатата област, която става по-ясна при изправяне или физическо натоварване; болка или дискомфорт, особено при повдигане на тежки предмети, кашляне или физическо усилие; усещане за тежест или парене. При хиатална херния е възможно да се появят и храносмилателни проблеми – киселини, оригване и затруднено преглъщане. Ако здравословният проблем не се лекува, симптомите могат да се влошат, а рискът от усложнения нараства. Природните средства могат да бъдат допълнително ефективни за облекчаване на симптомите на херния и подпомагане на възстановяването, но е важно човек да се консултирате с лекар, преди да започне билково лечение, особено, ако състоянието е сериозно или изисква хирургична намеса.

Билкова терапия

  • Жълт кантарион – Той е известен със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Може да се използва за намаляване на възпалението в засегнатата област и за облекчаване на болката. Жълтият кантарион също подпомага възстановяването на увредените тъкани и стимулира регенерацията;
  • Белият равнец – Това е друга билка с мощни противовъзпалителни свойства, която помага за намаляване на отока и стимулира оздравителните процеси в мускулите и съединителните тъкани;
  • Лайка – Лайката има успокояващо и противовъзпалително действие и често се използва при стомашно-чревни проблеми. Тя може да помогне за облекчаване на болката и подобряване на храносмилането, редуцирайки възпалението в стомаха и хранопровода;
  • Арниката – Арниката се използва предимно външно за облекчаване на отока и болката. Тя може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на циркулацията в засегнатата зона;
  • Глухарчето – Глухарчето е билка, подпомагаща храносмилането. То е с детоксикиращи свойства. Може да намали вътрешното налягане в коремната област, което е ключов фактор за развитието на херния.

Хернии – доктор Драгомир Дарданов

Доктор Драгомир Дарданов за пореден път гостува в предаването „Академия Здравитал“, като този път акцентът в събеседването с професор д-р Христо Деянов се насочи към херниите. Специалистите разгледаха каква е същността на заболяването, видовете, симптомите и лечението. Доктор Дарданов е известен хирург, който работи в хирургичната клиника към болница „Лозенец“ – град София.

В началото на комуникацията гостът започна със следните думи: „Херниите са сред водещите заболявания, заради, които хората се обръщат към хирург, съответно операциите са често срещани. Най-общо можем да кажем, че болестта представлява дефект на коремната стена, през който преминава съдържимо от коремната кухина, обвито с ципа, наречена коремница перитонеум. Заклещването на една херния е живото-застрашаващо състояние… По последни проучвания, след операция от хернии, пациентите трябва максимално бързо да влязат в нормален ритъм на живот, тъй като това заздравява раната и тъканите.“ Сред основните видове хернии отбелязваме феморалната, ингвиналната, пъпната, инцизионната и хиаталната.

Ингвинална херния

Ингвиналната засяга особено младите хора, по-чести са при мъжете. Тази херния се появява на мястото на слабинен (ингвинален канал). Тестиса по време на ембрионалното развитие започва изграждането си от коремната кухина и постепенно се смъква в скроталната торбичка. При малки или подрастващи деца може да става дума за вродена херния.

При големите хора болката и физическият дискомфорт нарушават сериозно качеството на живот. В случай, че част от орган (например червото) се заклещи в пръстена, е възможно да се получи некроза, перитонит, което граничи със смъртта. Когато хернията стане твърде голяма, има вероятност тя да стигне дори до бедрото и коляното, тя е с големината на пъпеш. Възможно последствие е запушването на червата. Ако засегнатите мъже са възрастни, получават слабинни хернии, с не толкова болезнен характер, специалистите не винаги прибягват веднага до операция. Тук ключов фактор са евентуални придружаващи заболявания. Консервативните средства, например използването на специален колан, се явяват като временен вариант, отлагащ хирургичната интервенция.

Генетичната предразположеност е основен фактор за ингвинална херния, става дума за слабост на съединителната тъкан. Тази слабост води до разширени вени, хемороиди, плоско стъпало. Затлъстяването също е рисково. Еднократните, резки, тежки вдигания на различни предмети могат да „отключат“ ингвинална херния, да нарушат гръбначния стълб.

Съвременно лечение на ингвинална херния

„Златен стандарт“ при ингвиналнат херниия е миниинвазивната методика. Говорим за лапароскопска процедура. Лекарите използват три отвора – един в пъпа и два в страничните зони. Основното предимство тук е, че специалистите не разрязват мускулите на слабинния канал, за да се направи пластиката. От вътрешната между коремната ципа и мускулатурата бива поставено синтетично платно, играещо ролята на скеле, там става изграждане на съединителна тъкан. Обикновено 2 часа след операцията пациентите могат да станат, на другия ден напускат лечебното заведение. Самото платно не се резорбира, около него става изграждането на новата тъкан. Интервенцията става чрез обща анастезия.

Класическата операция с разрез все още е широко използвана и дава дългосрочни резултати. Проблемът при „отворения метод“ е, че в първите няколко следоперативни седмици пациентът трябва да се пази много повече.

Прочети повече

Хиатална херния

Според д-р Дарданов много от  хората с такъв здравословен проблем остават недиагностицирани, понеже симптомите са разнообразни и неспецифични. На първо време се наблюдава рефлукс – киселини, връщане на стомашен сок. Хранопроводът като част от храносмилателната система отива в стомаха. Мускулната тръба се намира в шията, гръдната част, преминава диафрагмата, има около 2 сантиметра хранопровод и стомахът е в коремната кухина – под диафрагмата. Всяко наличие на стомаха в гръдната кухина означава хиатална херния. Името на заболяването идва от „хиатос“ – отворът, през който преминава хранопровода. При болестта го няма естествения механизъм, каращ киселината да остава в стомаха. Когато е разширен диафрагменият отвор, тогава киселината се връща в хранопровода, а той не е пригоден за този процес. Възможна е преканцероза за рак.

Затлъстяването и повишаването на коремното налягане са сред основните причини за хиатална херния. Понякога заболяването се диагностицира от кардиолозите, понеже пациентите имат сърцебиене. Някой хора биват засегнати от повтарящи се пневмонии, поради притискането на белия дроб. Освен болки, често срещано е повръщането. При по-тежките случаи се издърпва част от дебелото черво и далака.

Баретов хранопровод и лечение на хиаталната херния

Характерно за Баретовия хранопровод е, че лигавицата от дразненето на солната киселина става такава, каквато е в стомаха или в тънкото черво. Получава се метаплазия. Стартира хронично възпаление, клетките постоянно се дразнят, делят и регенерират. Това създава мутации, предразполагащи образуването на тумор.

При леките хиатални хернии консервативното лечение с медикаменти може да облекчи състоянието на пациента. Целта на лекарствата е да намалят стомашната киселинност. Съвременните гастроентеролози имат методи, чрез които ендкоскопски да биопсират, обгорят и наблюдават засегнатите участъци. Ако има малка хиатална херния с рефлукс, е ключова промяната в начина на живот. Човек трябва да отслабне, да повиши физическата си активност, да избягва късното вечерно хранене с мазни храни.

Алкохолът, шоколадите, цигарите, кофеинът също са рискови, защото опускат връзката между хранопровода и стомаха. Някой пациенти стават зависими от протонните инхибитори, в техните случаи е възможна антирефлуксна операция, за да не се налага прекалено дълъг прием на лекарствата. Когато има тежък рефлукс или част от стомаха  е в гръдната кухина, на помощ идва лапароскопската хирургия. Тя е много по-лесна в случая от „отворената хирургия“.

Пъпна, инцизионна и феморална херния

Тук характерно е навлизането на съдържимо от коремната кухина през дефект на мускулните слоеве в подкожието. Най-просто казано, при пъпната херния влиза и излиза нещо от корема, хората често сами си поставят диагнозата. Понякога, когато са малки херниите, е възможно да навлязат нерви от мастна тъкан, това предизвиква болезненост. Дефектът е малък, под един сантиметър, няма опасност от заклещване на черво, но се стига до операция, заради болката. Жените, които са раждали, особено повече от един път, са сред рисковите групи за раздалечаването на коремните мускули и отпускането на коремната стена. При някой чернодробни заболявания има увеличена течност в кухината, това също би могло да провокира излизане на тъканта. Специалните колани са подходящо помощно средство за укрепване на коремната стане, ако са на лице леки пъпни хернии.

Възможно е да се получи херния в областта на пъпа от предишна лапароскопска операция, тъй като засегнатото място е отслабено и зашито. Става дума за инцизионни (следоперативни) хернии.

Феморалният вид е по-често срещан при жените. Преминава с подуване в бедрото, дискретна болка от вътрешната страна. Става дума за феморален канал, който се намира под слабинния канал. Говорим за малък отвор, характерен често с чревна непроходимост. Феморалната херния е по-рядко срещана от слабинната.

Съвет от доктор Дарданов

„Превенцията на появата на хернията на предната коремната стена е заздравяването на мускулатурата, с ежедневна постепенна физическа активност, без твърде резки натоварвания. Когато имаме подуване и болка непременно хората трябва се обърнат към хирург.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни