Ухапвания от комари: 9 начина да ги предотвратим

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Комарите са двукрили насекоми, които всеки се стреми да избягва през топлите месеци от годината и днес ще разберем какви превантивни действия да извършваме, за да се предпазим от ухапвания.

За някой хора комарите са проклятието на лятото. Насекомите могат да оставят неприятни, сърбящи рани по цялата кожа и да пренасят болести. Не трябва човек да се примирява с това, че ще бъде ухапан, каквото и да прави. Доктор Мелиса Пилианг казва, че ако се опитваме да избегнем ухапвания от комари, има няколко ключови съвета, които трябва да знаем. Специалистката също така дава съвети как да държим насекомите настрана и в случай, че бъдем ухапани, какво да направим.

Можем ли напълно да избегнем ухапвания от комари?

Тук става дума за глобално присъствие. Има само две места в света, за които е известно, че са напълно свободни от комари – Антарктида и Исландия. Но навсякъде другаде е почти невъзможно да се гарантира, че  никога няма  да бъдете ухапани. Но освен раздразнението от сърбежа, защо това има значение? „Въпреки че не са толкова често срещани в САЩ, колкото в други части на света, заразените комари пренасят болести, които могат да бъдат смъртоносни, включително  малария, вирус Зика, вирус на Западен Нил и много други“ – отбелязва доктор Пилианг.

Съвети за предотвратяване на ухапвания от комари

Носете защитно облекло

Първият избор на комара за ухапване е незащитената кожа. Така че не забравяйте по възможност да носите шапка, риза с дълги ръкави и дълги панталони, когато излизате навън. Може да третирате дрехите си с перметрин – синтетичен репелент против насекоми. Спреят се предлага от много търговци, които обслужват любители на къмпинг или спорт на открито. Дрехите, третирани с лекарството, остават защитно средство след няколко пранета, но не забравяйте да проверите информацията колко дълго ще продължи защитата. Важно е да кажем, че не трябва да нанасяте продукти с перметрин директно върху кожата си.

Използвайте репелент против насекоми

Репелентът за насекоми е най-добрият начин за предпазване от ухапвания. Според Центъра за контрол и превенцията на заболяванията (САЩ) децата и бременните хора трябва да се предпазват със споменатата субстанция. Когато избирате репелент, който да нанесете върху кожата, потърсете активните съставки DEET (N, N-диетил-m-толуамид) или пикаридин. Такова е мнението и на Д-р Мелиса Пилианг: „По-високите концентрации на DEET осигуряват по-дълготрайна защита, ако останете навън няколко часа. Продуктите с DEET предлагат различни формули, които съдържат от 5% до 100% от химикала, което осигурява от 90 минути до 10 часа защита.“ Допълнително трябва да се спазват следните препоръки:

  • „Нанесете репелент за насекоми само върху откритата кожа, съсредоточете се върху глезените, краката, шията, ушите, ръцете, краката“ – казва д-р Пилианг. Не пръскайте върху кожата, когато е покрита с дрехи;
  • Не пръскайте репелент върху лицето. Нанесете по ръцете, след което разнесете защитната съставка върху лицето, като избягвате очите и устата;
  • След поставянето на лосионите за слънчева защита се нанася репелентът.

Комарите са най-активни от залязването на слънцето до сутринта, така че е най-важно да нанесете продуктът през този период. В много райони комарите хапят и през деня. „Ако се изпотите или намокрите, може да се наложи да нанесете репелентът отново.“

Избягвайте парфюмите

Може да обичате плодов, флорален или дървесен аромат, но комарите също харесват тези миризми. „Комарите са привлечени от парфюми, одеколони и дори ароматизирани лосиони“ – казва д-р Пилианг.

Поддържайте добра хигиена

По принцип потта е нещото, чрез което тялото регулира температурата си. Но със сигурност не изглежда хубаво нещо, когато човек е мокър и комарите продължават да хапят хлъзгавата кожа. „Комарите са привлечени от вещества, които телата ни отделят, когато се потим, особено млечна киселина“ – обяснява д-р Пилианг. Препоръчваме винаги, когато е възможно, да се изкъпете след потене.

Поддържайте домовете си чисти

На никой не би му било приятно, ако дворът на къщата му се превърне в развъдник на комари. По този повод д-р Пилианг споделя: „Комарите снасят яйцата си в стояща вода. Така че източете всяка стояща вода във вашия имот и изпразнете всичко, което събира вода.“ Всеки вид контейнер може да се превърне в разсадник за комари, така че изсушавайте предмети като: саксии и кофи за вода; кофи за боклук; оборудване за игра, като детски басейни и други.

Д-р Пилианг също така препоръчва да пръскате домашните кофи за боклук редовно с инсектицид и да държите капаците плътно затворени.

Дръжте прозорците затворени, когато това е възможно

Не позволявайте на комарите да превърнат дома ви в свой дом. Дръжте прозорците затворени или се уверете, че имате паравани, така че да можете да проветрявате въздуха вкъщи, без да допуснете насекомите. „Уверете се, че екраните на вашите врати и прозорци са в добро състояние или помислете дали да не включите климатика, ако имате такъв, за да държите насекомите навън, където им е мястото“ – препоръчва д-р Пилианг.

Стойте на закрито, когато комарите са най-активни

Когато времето навън е хубаво, хората гледат да са на чист въздух възможно най-дълго време. Въпреки това препоръчваме да си стоите вкъщи по време на най-активния период от денонощието за комарите. „Един лесен начин да избегнете комарите е да останете вътре с включен климатик или на място с мрежи против насекоми на прозорци и врати, които могат да задържат комарите навън“ – думи на д-р Пилианг.

Прочети повече: 9 трика за справяне с ухапванията от комари

Ухапвания от комари

Използвайте мрежи против комари

Стоенето вкъщи не винаги е опция, а отделните домове имат различни характеристики. Все пак можете да се предпазите от ухапвания от насекоми, докато спите, чрез специални мрежи. Хубавото на мрежите против комари е, че те пропускат въздух през себе си, но не позволяват на комарите да влязат в затворените пространства. Някои мрежи са предварително третирани с инсектицид, за който е доказано,  че повишава ефективността им с цели 70%.

Включвайте вентилатор

Комарите не са особено подвижни, когато трябва да се борят с ветровити условия. Затова доктор Пилианг казва: „Те не могат да се движат много. Затова можете да пуснете вентилатор, за да поддържате движението на въздуха.“

Признаци, че ухапването от комар се е превърнало в проблем

След повечето ухапвания от комари остава сърбеж за няколко дни, н постепенно проблемът изчезва. Възможно е комарите да се заразят или да причинят други здравословни проблеми, които изискват медицинска намеса.

Инфекция

Първото правило при ухапване от комар е да не драскате или чешете засегнатото място „Почесването на ухапване от комар е едно от най-лошите неща, които можете да направите за него. Когато се чешете, тялото ви освобождава повече от химикала хистамин, който всъщност причинява повече сърбеж. Може също така да доведе до инфекция, наречена  целулит, когато бактериите от ръцете се прехвърлят в раната.“

Препоръчваме консултация със специализирано медицинско лице, ако започнете да забелязвате:

  • Зачервяване или ивици, които разширяват мястото на ухапване;
  • Гной или дренаж от ухапването;
  • Топлина около мястото на ухапване;
  • Подути лимфни възли;
  • Втрисане  и/или  треска.

PEDIAKID Репелент Спрей за Деца Против Насекоми – 100 ml

24,89 лв.

Благодатна нежна формула без алкохол. Не съдържа парабени или феноксиетанол. срещу комари кърлежи мухи оси и пчели   Опаковка: 100 ml

В наличност

Алергична реакция

Макар и рядко, някои хора изпитват по-екстремни алергични реакции към слюнката на комарите. Алергията, известна като синдром на Скитър, може да се развие внезапно, дори ако никога не сте имали особено негативна реакция към ухапвания от комари в миналото. Затова е задължително да потърсите незабавно лечение, ако имате подуване на устата, гърлото, или имате затруднено дишане. Допълнителни признаци за влошаване на състоянието са:

  • Образуване на мехури;
  • Копривна треска;
  • Промени в цвета, структурата или температурата на кожата на ухапаното място.

Болест, пренасяна от комари

Посетете незабавно лекар, ако започнете да забелязвате симптоми на инфекция на болест, пренасяна от комар. Възможно е нежеланите реакции да включват:

  • Треска;
  • Главоболие;
  • Болки в тялото;
  • Обриви;
  • Гадене;
  • Дразнене на очите;
  • Умора.
Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни