Розово масло и ползите му за лицето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Съдържание

Розово масло

България е известна със своето розово масло, наричано още “течно злато”, което има дълга и богата история. Производството на розово масло в България започва през 17-ти век и става един от основните източници на доходи за страната. Долината на розите, разположена около град Казанлък, е най-известният регион за производство на висококачествено розово масло в света.

Значението на розовото масло за България

Българското розово масло е признато за едно от най-добрите в света заради своето високо качество и уникален аромат. То се използва широко в парфюмерията, козметиката и дори в медицината. Благодарение на специалните климатични условия и почви в Долината на розите, българското розово масло има отличителен химичен състав, който го прави предпочитано сред производителите на парфюми и козметични продукти.

Видове рози използвани в България

Роза Дамасцена (Rosa damascena)

Основният вид роза, използван за производството на розово масло в България, е Роза Дамасцена. Този вид роза произхожда от Близкия Изток и е пренесен в България през 17-ти век. Роза Дамасцена е известна със своя наситен аромат и високо съдържание на етерично масло. Тя се култивира основно в Долината на розите и е ключова за висококачественото българско розово масло.

Как се произвежда розовото масло. Процес на дестилация

Производството на розово масло е сложен и деликатен процес, който изисква внимателно изпълнение, за да се запазят уникалните ароматни и терапевтични свойства на розовите цветове. Основният метод за извличане на розово масло е парната дестилация, въпреки че се използват и други методи като екстракция с разтворител и анфлораж.

  1. Събиране на розовите цветове– цветовете на розата, особено на Роза Дамасцена се събират ръчно рано сутрин, когато съдържанието на етерични масла е най-високо. Те трябва да бъдат обработени в рамките на няколко часа след събирането, за да се запази тяхната свежест и аромат.
  2. Парна дестилация– събраните розови цветове се поставят в дестилационни апарати, където се добавя вода. Парната дестилация включва нагряване на водата, за да се създаде пара, която преминава през розовите цветове. Парата извлича етеричните масла и други ароматни съединения от цветовете. След това парата се охлажда и кондензира, разделяйки се на розова вода и розово масло. Този процес може да отнеме няколко часа и изисква специализирани умения и оборудване.
  3. Отделяне на розовото масло– след дестилацията розовото масло се отделя от розовата вода чрез декантация или центрофугиране. Розовото масло е много концентрирано и силно ароматно, което го прави ценен продукт в козметиката и парфюмерията​.

Качество и чистота на розовото масло

  1. Вид на розите– розите Дамасцена са най-предпочитани за производство на висококачествено розово масло поради високото съдържание на ароматни съединения.
  2. Метод на дестилация– парната дестилация се счита за най-добрия метод за запазване на чистотата и качеството на розовото масло. Този метод извлича максималното количество ароматни съединения, без да се добавят химикали или разтворители.
  3. Условия на съхранение– розовото масло трябва да се съхранява в тъмни стъклени бутилки на хладно и сухо място, за да се предотврати окисляването и загубата на ароматни свойства.
  4. Тестове за качество– висококачественото розово масло преминава през редица тестове, включително газова хроматография, за да се потвърди чистотата и съдържанието на ключови компоненти като цитронелол, гераниол и фенилетанол. Само маслата, които отговарят на строги стандарти за чистота и състав, се считат за истински и висококачествени.​
розово масло

Значение на розовото масло в козметиката

Розовото масло е високо ценено в козметичната индустрия поради своите уникални свойства и множество ползи за кожата. Това ценно масло, извлечено от цветове на Роза Дамасцена или Роза Галска, има дълга история на употреба в различни козметични и терапевтични продукти.

1.Основни предимства и приложение.

  • Анти-ейдж свойства розовото масло е изключително богато на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и предпазват кожата от преждевременно стареене. То стимулира производството на колаген и еластин, което води до намаляване на фините линии и бръчки​.
  • Хидратация и овлажняване– розовото масло има способността да задържа влагата в кожата, което го прави идеално за суха и дехидратирана кожа. То осигурява дълбока хидратация и поддържа кожата мека и еластична​.
  • Антибактериални и противовъзпалителни свойства– компоненти като цитронелол и гераниол придават на розовото масло мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това го прави ефективно в борбата с акне и други кожни възпаления, като успокоява и лекува раздразнената кожа​.
  • Уеднаквяване на тена и изсветляване на петна– розовото масло помага за изсветляване на тъмните петна и уеднаквяване на тена на кожата. То намалява хиперпигментацията и придава на кожата здрав и блестящ вид​.
  • Ароматерапевтични ползи– освен козметичните си ползи, розовото масло има и силни ароматерапевтични ефекти. Неговият успокояващ и релаксиращ аромат помага за намаляване на стреса и подобряване на настроението, което допринася за общото благосъстояние​.

2.Употреба в козметични продукти

Розовото масло се използва в разнообразие от козметични продукти, включително:

  • Серуми и кремове за лице– за анти-ейдж и хидратиращи ефекти.
  • Тоници и лосиони– за освежаване и поддържане на баланса на кожата.
  • Маски за лице– за дълбоко подхранване и регенерация.
  • Продукти за баня и тяло– за релаксация и хидратация.

Проблеми свързани с кожата на лицето

1. Акне акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, което засяга хора от всички възрасти, но най-вече тийнейджъри и млади хора. Причинява се от прекомерното производство на себум, запушени пори и бактериална инфекция. Факторите, които допринасят за развитието на акне, включват хормонални промени, стрес, неправилна грижа за кожата и неправилно хранене.

2. Хиперпигментация хиперпигментацията се характеризира с тъмни петна по кожата, които са резултат от прекомерно производство на меланин. Причините за хиперпигментация включват излагане на слънце, хормонални промени, акне и възпалителни процеси. Тя може да се появи и след наранявания или изгаряния на кожата.

3. Суха кожа сухата кожа е резултат от недостатъчна хидратация, което може да доведе до лющене, сърбеж и дразнене. Факторите, които допринасят за сухата кожа, включват студено време, ниска влажност, агресивни почистващи продукти и недостатъчен прием на течности.

4. Розацея розацеята е хронично кожно заболяване, което причинява зачервяване, подуване и видими кръвоносни съдове по лицето. Тя може да бъде предизвикана от различни фактори като топлина, стрес, алкохол и пикантни храни. Розацеята изисква специализирана грижа и често лечение от дерматолог​ .

5. Себореен дерматит себорейният дерматит е хронично възпалително състояние, което причинява люспести петна, зачервяване и пърхот по кожата на лицето и скалпа. Причинява се от свръхпроизводството на себум и разрастването на гъбички по кожата. Стресът и климатичните условия също могат да влошат състоянието.

6. Черни точки и бели точкичерните точки и белите точки са форми на комедони, които се появяват, когато порите се запушат с мазнини и мъртви клетки. Черните точки са отворени комедони, които се окисляват при контакт с въздуха и придобиват тъмен цвят. Белите точки са затворени комедони, които остават под кожата и изглеждат като малки бели пъпчици.

7. Псориазиспсориазисът е автоимунно заболяване, което причинява бърз растеж на кожни клетки, образувайки плътни, червени петна с люспи. Той може да засегне различни части на тялото, включително лицето. Стресът, инфекции и някои лекарства могат да влошат състоянието.

8. Белези и следи от акне- следите и белезите от акне са често срещани проблеми, които остават след лечение на акне. Те могат да бъдат хипертрофични (повдигнати) или атрофични (вдлъбнати) и могат да изискват специализирани процедури като лазерна терапия, микродермабразио или химически пилинг.

Прочети повече: Как се нанася крем за лице, овлажнител, серум… Кое след кое следва?

Рискови фактори за кожата на лицето

1. Излагане на слънце прекомерното излагане на ултравиолетови (UV) лъчи може да доведе до слънчево изгаряне, фотостареене и увеличен риск от развитие на кожен рак. UV лъчите увреждат колагена и еластина в кожата, което води до поява на бръчки, пигментни петна и загуба на еластичност.

2. Замърсяване на околната среда замърсяването на въздуха и контактът с токсични вещества могат да предизвикат възпаления, оксидативен стрес и преждевременно стареене на кожата. Замърсяващите частици могат да запушат порите, причинявайки акне и други кожни проблеми.

3. Неправилна грижа за кожата използването на неподходящи или агресивни козметични продукти може да раздразни кожата, да наруши нейния естествен баланс и да предизвика алергични реакции. Прекомерното почистване, употребата на алкохол-съдържащи тонери и липсата на хидратация също могат да увредят кожната бариера.

4. Лошо хранене диета, бедна на основни хранителни вещества, може да доведе до сухота, загуба на еластичност и поява на акне. Захарите и рафинираните въглехидрати могат да увеличат възпаленията и да влошат състоянието на кожата​.

5. Хормонални промени хормоналните колебания, особено по време на пубертета, менструация, бременност и менопауза, могат да предизвикат акне, пигментация и други кожни проблеми. Хормоните влияят на производството на себум и могат да доведат до запушване на порите и възпаления.

6. Стрес стресът може да влоши състоянието на кожата, като увеличи производството на себум, предизвика възпаления и наруши бариерната функция на кожата. Хроничният стрес е свързан с акне, екзема и други дерматологични проблеми.

7. Липса на сън- недостатъчният сън може да доведе до уморен вид на кожата, поява на тъмни кръгове под очите и намалена способност на кожата да се възстановява. Сънят е критичен за регенерацията на кожните клетки и поддържането на здрав тен.

8. Тютюнопушене- пушенето уврежда колагена и еластина в кожата, като ускорява процесите на стареене и води до появата на бръчки. То също така намалява кръвообращението, което прави кожата по-бледа и предразположена към увреждания.

9. Алкохол прекомерната консумация на алкохол може да дехидратира кожата, да наруши бариерната й функция и да предизвика възпаления. Алкохолът също така разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до зачервяване и купероза (разширени капиляри.

10. Генетика някои кожни проблеми, като акне, розацея и псориазис, могат да бъдат наследствени. Генетичните фактори играят роля в начина, по който кожата реагира на външни и вътрешни влияния​.

Ползи на розовото масло за лицето

1.Химичен състав на розовото масло

  • Цитронелол– около 32-42% от състава на розовото масло. Това е монотерпенов алкохол с мощни антибактериални и противогъбични свойства. Цитронелолът също           има успокояващ ефект върху кожата и помага за намаляване на възпаленията.
  • Гераниол– съставлява 15-22% от розовото масло. Гераниолът е известен със своите антисептични и антибактериални свойства. Той стимулира регенерацията на кожните клетки и подпомага оздравителните процеси на кожата.
  • Нерол– присъства в по-малки количества, но има значителен принос за аромата на розовото масло. Неролът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които помагат за поддържане на чиста и здрава кожа.
  • Фенилетанол– около 2-3% от състава. Фенилетанолът е ароматно съединение, което допринася за сладкия и цветен аромат на розовото масло. Той също така има антимикробни свойства и подпомага хидратацията на кожата.
  • Евгенол и Метилевгенол– присъстват в малки количества и имат силни антиоксидантни и антимикробни свойства.

2.Ползи на розовото масло .

  • Стимулиране на регенерацията на кожата– гераниолът стимулира производството на нови кожни клетки и подобрява оздравителните процеси. Това е полезно при лечение на белези, стрии и други кожни увреждания.
  • Противовъзпалителни свойства– неролът и цитронелолът намаляват възпаленията и успокояват раздразнената кожа. Това прави розовото масло идеално за употреба при зачервена и възпалена кожа, като осигурява бързо облекчение и възстановяване.
  • Хидратация и овлажняване– фенилетанолът и другите хидрофилни компоненти помагат за задържането на влага в кожата, което я поддържа хидратирана и еластична. Това е особено полезно за суха и дехидратирана кожа.
  • Антиоксидантна защита– евгенолът и метилевгенолът осигуряват силна антиоксидантна защита, като неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на кожните клетки. Това забавя процесите на стареене и поддържа кожата млада и здрава.
  • Антибактериални свойства– компоненти като цитронелол, гераниол и нерол имат мощни антибактериални и антисептични свойства. Те помагат за предотвратяване и лечение на акне, като убиват бактериите, които причиняват възпаления и инфекции.

·        Подобряване на текстурата на кожатарегулярната употреба на розово масло може да подобри текстурата на кожата, като стимулира клетъчната регенерация и намалява видимостта на белези и стрии. Това прави кожата по-гладка и равномерна​.

·        Анти-ейдж свойства розовото масло е богато на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, които са основната причина за стареенето на кожата. То стимулира производството на колаген, което намалява появата на фини линии и бръчки, и поддържа кожата млада и еластична​.

 

Серум “Pure Gold” на DONY COSMETICS

Серумът “Pure Gold” на DONY COSMETICS е интензивен регенериращ продукт за лице, съчетаващ висококачествени природни съставки като българско розово масло, розова вода и чисто злато. Тези съставки осигуряват силна антиоксидантна защита, предпазват кожата от вредни влияния и свободни радикали, като същевременно поддържат колагена и еластина, намалявайки фините линии и бръчки. Серумът дълбоко хидратира, задържайки влагата в кожата, което е особено полезно за суха и нормална кожа. Чистото злато има противовъзпалителни свойства, успокоява раздразнената кожа и намалява възпаленията, като изсветлява тъмните петна и уеднаквява тена на кожата. За най-добри резултати се препоръчва нанасяне сутрин върху почистена кожа, като използването му в комбинация с други продукти от серията “Pure Gold” засилва ефектите и осигурява дълготрайна защита и подхранване на кожата

Серум “Pure Gold”

27,30 лв.

Серум “Pure Gold” 100% български натурални съставки подпомага клетъчното обновяване подхранва кожата в дълбочина укрепва съединителната тъкан подмладява кожата Опаковка: 15мл.  

В наличност

Заключение

Розовото масло е едно от най-ценените и ефективни натурални средства в грижата за кожата на лицето. Благодарение на своя богат химичен състав, включващ антиоксиданти, витамини и есенциални мастни киселини, розовото масло предлага множество ползи за кожата. То помага за забавяне на процесите на стареене, намаляване на фините линии и бръчки, и стимулиране на производството на колаген и еластин. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства на розовото масло го правят идеално за лечение и превенция на акне и кожни инфекции. Освен това, то осигурява дълбока хидратация и подобрява текстурата и тонуса на кожата, правейки я гладка, еластична и сияйна.

Редовната употреба на розово масло може значително да подобри общото състояние на кожата на лицето, като я предпазва от вредните влияния на околната среда и стреса. Това прави розовото масло незаменима съставка в съвременната козметика и ежедневната грижа за кожата.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни