Хормонален дисбаланс – 10 предупредителни симптома

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Хормонален Дисбаланс - 10 Предупредителни Знака - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Никой не иска да се превърне в роб на хормоните си и да ги следи постоянно. Как може да разберем, че нивата им са извън строй и по-важно – как да ги възстановим?

Хормоналния дисбаланс може да бъде причина за редица нежелани симптоми като отпадналост, неочаквано покачване в килограмите, сърбежи по кожата и дори промени в настроението на човек.

Хормоните са химикали, произведени от жлези в ендокринната система и освободени в кръвта. Дисбаланс възниква, когато има нивата на даден хормон са твърде високи или ниски.

Вашите химикали са важни за регулирането на различни процеси в тялото, включително апетит и метаболизъм, цикли на сън, репродуктивни цикли, сексуална функция, телесна температура и настроение.

Не е случайно, че най-малката липса на равновесие в нивата им може да доведе до забележими негативни ефекти на цялостното здраве и благополучие на човек.

Нивата на хормоните естествено варират на различни етапи от живота. Най-забележимо варират по време на пубертета и при жените по време на менструалния цикъл, бременността и менопаузата. Диабетът и нарушените функции на щитовидната жлеза също биха могли да бъдат провокатори на хормонален дисбаланс (ХД).

В случай, че се проявяват чести симптоми на хормонален дисбаланс е важно човек да бъде задължително прегледан от квалифициран професионалист. По този начин проблема може да бъде овладян лесно. Веднага могат да бъдат предприети мерки за вкарване на хормоните обратно към натуралния им баланс.

Ето 10 признака на хормонален дисбаланс, за които да внимавате и какво можете да направите в случай, че сте засегнати:

№1 Промени в настроението:

Естрогенът, който представлява женски полов хормон, има ефект върху невротрансмитерите в мозъка, включително върху серотонина (химикал, който е отговорен за приповдигането на настроението у човек). Колебанията в нивата на естрогена могат да причинят предменструален синдром (ПМС). Също могат да доведат до депресивно настроение по време на перименопаузата (моментитът преди менструацията да спре напълно) и менопаузата.

Какво да се направи? Ако чувството на отпадналост или тревожност пречи значително на ежедневния живот, тогава промените в диетата и някой навици могат да дадат страхотни резултати. Например – започване на упражнения, пиене на по-малко алкохол и отказване от пушенето, консумация на билкови лекарства (съдържащи жълт кантарион) и хормоно-заместителната терапия (ХЗТ), е възможно да подобрят настроението. Воденето на дневник на симптомите също ще помогне на вас и вашия лекар. Така може да определите дали хормоналните промени се влияят положително или отрицателно от промяната в тези навици.

№2 Обилна или болезнена менструация при хормонален дисбаланс:

Ако менструацията е придружена от други симптоми като остра болка в корема, честа нужда от уриниране, болка в долната част на гърба, запек или болки при полов акт, тогава може да страдате от миома. Фиброидите са неракови образувания, които се развиват в или около матката. Точната причина за появата им е неизвестна. Смята се, че се стимулират от естроген, докато фамилната анамнеза също може да увеличи риска.

Какво може да се направи? Ако се оплаквате от някой от тези симптоми, то консултирайте се със специалист. Той би могъл да предпише лекарства за свиване на фиброидите. В случай че това не помогне, е възможно да се стигне до оперативна намеса, за да бъдат отстранени изцяло.

№3 Ниско либидо:

Ниското либидо е особено често срещано при жени, преминаващи през перименопауза или менопауза. Причината за това са спадащите нива на естроген и тестостерон (въпреки че е известен като мъжки хормон, жените също имат такъв). Нощно изпотяване, умора, лошо настроение и тревожност също могат да окажат влияние върху сексуалния ви живот.

Какво да се направи? Ако преминавате през менопаузата, може да пожелаете да се консултирате с експерт по женско здраве относно това дали да бъде включен тестостерон като част от вашата ХЗТ. Тази добавка може да повиши либидото Ви и своевременно да подобри както настроението Ви, така и нивата на енергия в организма Ви. Обикновено се предписва в изключително ниски дози под формата на гел, който се нанася върху кожата.

№4 Безсъние и лошо качество на съня:

По време на перименопаузата и менопаузата яйчниците постепенно произвеждат по-малко естроген и прогестерон, който насърчава съня. Намалените нива на естроген също могат да допринесат за нощно изпотяване. То нарушава съня ви, допринасяйки към цялостната умора и липса на енергия в ежедневието Ви.

Какво да се направи? Първата стъпка е да бъдете диагностицирани правилно. Ако сте в период на перименопауза или менопауза, обсъдете с Вашия доктор ползите от ХЗТ. Тя може да възстанови нивата на естроген и прогестоген в тялото Ви. Освен това би могло да правите практически неща, за да подобрите съня си. Пример за това е носенето на памучни нощни дрехи, спане с памучни чаршафи. Поддържане на спалното помещение тъмно и хладно също би помогнало. Не на последно място спортуването и намаляването на приема на алкохол и кофеин доказано подобряват съня.

№5 Неднормено тегло без видима причина:

Редица състояния, свързани с хормоните, могат да причинят наддаване на тегло, включително ограничена функция на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и менопауза. Ако внезапно и безпричинно нададете килограми е добре да се направи консултация със специалист, тъй като може да става въпрос за хормонален дисбаланс.

Какво може да се направи? Ако качвате килограми без да можете да откриете причината за това и не сте имали никаква явна промяна в ежедневието си и начина си на живот, то най-добре е да се посъветвате със специалист, който да потърси причината за проблема. Може да се окаже, че страдате от проблеми с щитовидната жлеза или кисти на яйчниците.

№6 Кожни проблеми при хормонален дисбаланс:

Хроничното акне при възрастни може да е признак на ниски нива на естроген и прогестерон. Може също да индикира за  синдром на поликистозните яйчници. По същия начин хормоналният дисбаланс по време на бременност или менопаузата може да причини сърбеж по кожата.

Какво може да се направи? Ако смятате, че дългосрочен кожен проблем е причинен заради хормонален дисбаланс, то най-добре е да споделите притесненията си с медицинско лице (дерматолог), който да назначи изследвания и да разреши проблема Ви.

№7 Проблеми с плодовитостта:

Хормоналният дисбаланс е една от водещите причини за женското безплодие. С променящите се нива на хормоните, плодовитостта на всяка жена намалява. Този процес се засилва след около 35-годишна възраст. Високите нива на фоликулостимулиращия хормон (FSH) могат да намалят шансовете на жената да зачене. Ниските нива на лутеинизиращия хормон (LH), който стимулира яйчниците да освободят яйцеклетка и да започнат да произвеждат прогестерон, също могат да причинят проблеми с плодовитостта.

Какво може да се направи? В такива моменти личният Ви лекар може да организира кръвен тест. Разглеждайки резултатите му могат да бъдат проследени нивата на тези хормони. Ако сте правили опити за зачеване в рамките на една година и те нямат резултат, то задължително трябва да посетите гинеколог, който да открие причината за този проблем.

№8 Главоболие:

Много жени страдат от главоболие поради хормонални промени по време на менструалния цикъл, бременност или менопауза.

Какво може да се направи? Воденето на дневник на симптомите ще помогне на Вас и на Вашия лекар да идентифицирате причините за проблема. Яденето на малки, чести закуски и спазването на редовен режим на сън може да помогне за намаляването на неприятната болка. Ако имате редовни пристъпи, е възможно да се предпишат медикаменти против мигрена.

№9 Слаби кости:

Падащите нива на естроген по време на перименопаузата и менопаузата могат да причинят загуба на костна маса.

Какво може да се направи? Често жените не осъзнават, че имат чупливи кости, докато не получат фрактура. За да се избегне тази опасност е важно да бъдат предприети мерки за променя в начина на живот целяща подобрение на здравето на костите когато се достигне средна възраст. Упражненията с тежести (без прекомерно натоварване), бягане, тенис или танци, здравословната диета, включваща източници на калций и витамин D могат да бъдат полезни.

№10 Вагинална сухота:

 Вагиналната сухота най-често се причинява от спад в нивата на естроген, особено по време на перименопаузата и менопаузата. Приемът на противозачатъчни хапчета или антидепресанти също могат да променят нивата на хормоните в тялото.

Какво може да се направи? Практическите стъпки могат да включват измиване с непарфюмирани сапуни и използване на лубриканти на водна основа.

Заключение относно проблема хормонален дисбаланс

В заключение накратко е добре да споменем още няколко съпътстващи неприятни моменти към хормоналния дисбаланс. окосмяване в областта на лицето, необичайно маточно кървене, повишен риск от диабет и високо кръвно налягане, косопад, задържане на вода, остеопороза (вече споменахме засягането на костите), инфекция на уринарния тракт, проблеми с психиката и други.

Какво можем да Ви препоръчаме?

Разгледайте продуктовата гама на Здравитал и може да откриете хранителна добавка, която да Ви помогне в борбата с хормоналния дисбаланс. Ако се интересувате от статии на здравна тематика разгледайте блог секцията ни, в която ежедневно публикуваме нови теми!

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни