Диабетно стъпало

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво представлява диабетът?

Диабетът е заболяване, при което нивата на кръвната глюкоза или кръвната захар са твърде високи. Глюкозата идва от храните, които ядете. Клетките на вашето тяло се нуждаят от глюкоза за енергия. Хормон, наречен инсулин, помага на глюкозата да навлезе в клетките ви.

При диабет тип 1 тялото ви не произвежда инсулин. При диабет тип 2 тялото ви не произвежда или използва добре инсулина. Без достатъчно инсулин глюкозата не може да влезе в клетките ви толкова бързо, колкото обикновено. Глюкозата се натрупва в кръвта ви и причинява високи нива на кръвната захар.

Как диабетът причинява проблеми с краката?

Проблемите с краката са често срещани при хора с диабет. Те могат да се появят с течение на времето, когато високата кръвна захар уврежда нервите и кръвоносните съдове на краката. Увреждането на нервите, наречено диабетна невропатия , може да причини изтръпване, мравучкане, болка или загуба на усещане в краката ви.

Ако не можете да почувствате болка, може да не разберете кога имате порязване, мехур или язва (отворена рана) на крака си. Рана като тази може да се инфектира. Инфекцията може да не се излекува добре, защото увредените кръвоносни съдове могат да причинят лош кръвен поток в краката ви.

Наличието на инфекция и лошият кръвен поток може да доведе до гангрена или така нареченото диабетно стъпало. Това означава, че мускулите, кожата и другите тъкани започват да умират. Ако имате гангрена или язва на стъпалото, която не се подобрява с лечение, може да се нуждаете от ампутация . Това е операция за отрязване на увредения пръст, крак или част от крака. Това може да предотврати разпространението на лоша инфекция и да спаси живота ви.

Но можете да направите много, за да предотвратите превръщането на раната на крака в основен здравословен проблем.

Как мога да защитя краката си, ако имам диабет?

Най-добрият начин да защитите краката си е като контролирате нивата на кръвната си захар всеки ден. Това ще помогне да се предотврати влошаване на увреждането на нервите и кръвоносните съдове. Следващата стъпка е да поддържате кожата на краката си здрава.

Какво трябва да правите като грижа за краката, ако страдате от диабет?

  • Проверявайте краката си всеки ден. Потърсете порязвания, зачервявания и други промени по кожата и ноктите на краката, включително брадавици или други петна, които обувките ви могат да протрият. Не забравяйте да проверите и долната част на краката си.
  • Мийте краката си всеки ден. Използвайте топла вода и сапун. Не накисвайте краката си, защото това може да изсуши кожата ви. След като подсушите краката си, можете да използвате талк или царевично нишесте между пръстите на краката. Те абсорбират влага, която може да причини инфекция. Ако използвате лосион, не го нанасяйте между пръстите на краката.
  • Попитайте Вашия лекар как безопасно да премахнете мазоли. Дебелата кожа на краката ви може да се трие и да доведе до рани. Но премахването му по грешен начин може да увреди кожата ви. Така че не искате да режете кожата или да използвате медицински тампони или течни средства за отстраняване.
  • Режете ноктите на краката направо с машинка. Ако ви е трудно да изрежете собствените си нокти на краката или ако те са дебели или извити в кожата, помолете ортопед да го направи вместо вас.
  • Винаги носете добре прилепнали обувки и чорапи или чехли, за да предпазите краката си при ходене. Не трябва да ходите боси, дори и на закрито. И се уверете, че обувките ви са гладки отвътре. Шев или камъче може да протрие кожата ви.
  • Защитавайте краката си от топлина и студ. Използвайте слънцезащитни продукти върху откритата кожа и не ходете боси на плажа. В студено време носете топли чорапи, вместо да затопляте краката си близо до печка или камина.
  • Поддържайте кръвообращението на кръвта в краката ви. Вдигнете краката си, когато седите. Мърдайте пръстите на краката си и въртете краката си през целия ден. Не носете тесни чорапи. И извършвайте дейност често, но която не е твърде трудна за краката, като например ходене.
  • Проверете краката си при посещенията си в болнични заведения. Дори и да не сте забелязали проблем, добре е вашият лекар да ви погледне краката.

Кога трябва да посетя моя лекар за проблеми с диабетно стъпало?

Сериозни проблеми с краката могат да се развият бързо. Обърнете се незабавно към вашия лекар, ако забележите:

  • Порязване, мехур или синина на краката ви, които не започват да заздравяват след няколко дни
  • Зачервена, топла или болезнена кожа на краката ви
  • Калус със засъхнала кръв вътре
  • Инфекция на краката, която става черна и мирише лошо, която може да бъде гангрена

Не забравяйте, че контролирането на кръвната захар и ежедневната грижа за краката са най-добрите стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите сериозни проблеми с диабетно стъпало.

Най-новият продукт от Здравитал, който е изключително подходящ при хора с диабет е Глюконигел. Иновативната формула от изцяло натурални съставки спомага за правилното функциониране на бета клетките, което от своя страна регулира нивата на кръвна захар.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1622″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products ids=”8873,624,2356,2185″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни