Полиневропатия – какво трябва да знаем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Полиневропатията е състояние, при което периферните нерви на човек са увредени. Това са нерви, които минават през цялото ви тяло. Полиневропатията засяга нервите в кожата, мускулите и органите. Когато нервите са увредени, те не могат да изпращат редовни сигнали обратно към мозъка ви. Това състояние обаче не засяга нервите в мозъка или гръбначния стълб.

Остра полиневропатия

Острите форми възникват, когато получите внезапно заболяването и симптомите са тежки. Този тип е често срещан, когато имате автоимунна реакция или инфекция, причиняваща увреждане на нервите. Разстройство като синдрома на Гилен-Баре може да е причината. Острите случаи често могат да бъдат лекувани успешно, но за кратко време.

Хронична полиневропатия

Хроничните форми се появяват, когато симптомите продължават дълго време и не могат да бъдат лекувани бързо. Този тип може да бъде причинен от основни заболявания като диабет или бъбречна недостатъчност. Може да има много различни причини за хронична полиневропатия. Не винаги е лесно да се установи причината, а при някои случаи нямат ясна причина.

Симптоми

Симптомите могат да варират в зависимост от това какво ги причинява. Най-честите симптоми включват:

  • случайни, странни усещания, известни като парестезия
  • внезапни остри болки
  • усещане за парене или изтръпване, особено в краката и ръцете, известно като дистална полиневропатия
  • чувство на изключителна чувствителност при докосване, известно като алодиния
  • изтръпване
  • чувство на слабост в краката или ръцете (понякога поради слаби или атрофирали мускули)
  • невъзможност за ходене изправен, което води до спъване или падане
  • проблеми с преглъщането

Причини

Причините могат да бъдат идиопатични, придобити и наследствени.

Идиопатичната полиневропатия означава, че причината за увреждането на нервите не е известна.

Придобита означава, че полиневропатията е причинена от събитие, което се случва извън тялото като травматично нараняване или инфекция. Може също да бъде причинено от основно заболяване, което не се лекува добре или причинява усложнения като недостиг на витамини, диабет или рак.

Наследствената полиневропатия се предава генетично от един от родителите ви. Тези състояния обикновено причиняват бавно и постепенно увреждане на нервите като например при болестта на Charcot-Marie-Tooth.

Острите форми могат да възникнат поради няколко различни причини. Те включват:

  • определени инсектициди
  • автоимунни заболявания, при които тялото ви атакува миелина във вашите нервни клетки като синдром на Guillain-Barré (GBS)
  • някои антибиотици, антиконвулсанти и седативи
  • рак, особено тези, които пряко засягат нервната система като мултиплен миелом

Хроничните форми често са идиопатични, но те също могат да произлизат от  причини като:

  • алкохолизъм или пиене на много алкохол като цяло
  • диабет и липса на контрол върху нивата на кръвната захар
  • някои тежки метали
  • хранителни или витаминни дефицити, особено тиамин или витамин B12
  • хипотиреоидизъм
  • бъбречна недостатъчност
  • някои видове рак, включително рак на белия дроб

Лечение

Лечението на полиневропатия зависи от състоянието, което я е причинило. Може също да зависи от това къде в тялото си усещате симптоми. В някои случаи Вашият лекар може да Ви даде болкоуспокояващи, за да помогне за справяне с болката и дискомфорта от увреждането на нервите. Те могат да включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Промени в начина на живот

Промяната в начина на живот може да помогне за лечението на вашата полиневропатия. Пиенето на по-малко алкохол или избягването на определени повтарящи се задачи може да помогне за облекчаване на симптомите.

Ако токсин или химикал във вашата среда причинява вашата полиневропатия, вашият лекар може да ви накара да намерите начин да ограничите излагането си на него.

В следствие на травматични наранявания

Ако имате полиневропатия след травматично нараняване, Вашият лекар може да препоръча физиотерапия. Това може да ви помогне да възвърнете пълния контрол над тялото си. Можете също така да научите как да управлявате нервната болка и усещанията, които може да са причинени от нараняването.

В следствие на автоимунни състояния

Ако автоимунно състояние причинява вашата полиневропатия, Вашият лекар може да предложи различни лечения или терапии. Те могат да включват:

  • кортикостероиди
  • имуноглобулин, инжектиран интравенозно (директно във вените)
  • плазмен обмен, който премахва токсините от кръвта ви

В следствие на диабет

Ако диабетът причинява вашата полиневропатия, вашият лекар вероятно ще препоръча план за лечение, който да ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар. Този тип план за лечение често включва перорални лекарства или самостоятелно прилагани инсулинови инжекции. В редки случаи на диабет тип 1 Вашият лекар може да предложи операция за трансплантация на клетки, произвеждащи инсулин (известни като островни клетки) от донорен панкреас, за да помогне на тялото Ви да произвежда и освобождава повече инсулин. Това е важна операция и вероятно ще бъде препоръчана само ако всички други лечения са неуспешни.

Рискови фактори

Вашето цялостно здраве може да разкрие рисковите фактори за полиневропатия. Често срещаните рискови фактори включват:

  • захарен диабет
  • бъбречни или чернодробни състояния
  • автоимунни нарушения
  • алкохолизъм
  • инфекции, включително ХИВ, херпес зостер и лаймска болест

Диагноза

Вашият лекар вероятно ще извърши няколко теста, за да реши дали имате полиневропатия, както и какво я причинява.

Пълният физически преглед ще помогне на Вашия лекар да открие кои части от тялото Ви са най-засегнати от Вашето нервно увреждане и болка. Медицинският преглед също може да помогне на Вашия лекар да открие слаби или атрофирали мускули, които може да са били засегнати от увреждане на нервите.

Вашият лекар може също така да извърши електрически нервни и мускулни тестове, за да види степента на увреждане на нервите.

Кръвен тест, проби от урина и биопсия на зоната, засегната от увреждане на нервите също ще помогнат на Вашия лекар да разбере причината и степента на полиневропатия. Може да са необходими други тестове, ако Вашият лекар подозира основно заболяване. Спинална пункция или лумбална пункция може да помогне на Вашия лекар да разбере дали нивата на белтъците и белите Ви кръвни клетки са абнормни. Резултати извън норма могат да означават, че имате синдром на Guillain-Barré.

Как да си помогнете?

Можете да помогнете за намаляване на увреждането на нервите като хванете определени състояния рано. По този начин можете да получите лечение преди болката или дискомфортът да станат трудни за справяне.

Ако имате забележими симптоми на полиневропатия, особено след голяма травма, посетете Вашия лекар възможно най-скоро. Те могат да определят дали имате някакви състояния, които може да са причина за полиневропатия. Ранното лечение на вашите симптоми е най-добрият начин да спрете полиневропатията да повлияе на живота ви.

Трибор Гама – комбинация от Бабини зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил – 100% натурален продукт, който се бори с възпалителните процеси и болката! Опитайте и се уверете сами!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. Любомир Тодоров

    “посетете Вашия лекар възможно най-скоро” – какво означава Вашия лекар? Обикновено всички имаме личен лекар, който обикновено е един чиновник, откъснал се от медицината до голяма степен. Какъв лекар ми е необходим или при какъв да искам преглед при съмнение за полиневропатия?
    Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни