5 ползи от йогата при болки в гърба

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хроничната болка в гърба засяга милиони хора по света и честотата на разпространение продължава да нараства. Освен аспекта на болката, тя може да доведе и до увреждане, психологически дистрес и в крайна сметка до понижено качество на живот.

Ако страдате от болки в гърба, може да помислите да опитате йога. Тя ефективно може да облекчите симптомите на болката в гърба. Практикуването на йога има за цел да отпусне, разтегне и укрепи мускулите ви, да увеличи гъвкавостта ви, да подобри баланса ви и да отпусне ума ви. Ефектите от йога могат да помогнат за намаляване на симптомите на болки в гърба. Подобрява и на качеството на живот.

Какво е йогата?

Йога включва група практики, която включва физически, умствени и духовни аспекти. С други думи, йога е вид упражнение, което включва както ума, така и тялото. Тя използва комбинация от мускулни движения и вътрешно насочен съзнателен фокус върху различни аспекти на осъзнаването.

Хатха йога е един вид йога, който обикновено се практикува от хора, страдащи от болки в гърба. Хатха йога включва набор от упражнения, известни като пози или асани, комбинирани с поредица от асани, които са предназначени да подравнят тъканите на тялото, включително костите, мускулите и кожата. Позите, използвани в Хатха йога, са предназначени да отворят каналите на тялото, включително гръбначния стълб, за да позволят на енергията да тече свободно в тялото.

Предимствата на йогата за болки в гърба

Йога предоставя много ползи за страдащите от болки в гърба. По-долу ще очертаем 5 от основните предимства, които може да изпитате, ако редовно практикувате йога.

1. Отпуска и разтяга мускулите

Всяка отделна йога поза се задържа за 10 до 60 секунди и включва релаксация и разтягане на мускулите, което помага за облекчаване на мускулното напрежение. По време на всяка поза определени мускули се огъват, докато други мускули се разтягат. Тази комбинация от движения насърчава релаксация и повишена гъвкавост на ставите и мускулите на гърба.

2. Укрепва мускулите

Всяка отделна йога поза е насочена към определени мускулни групи и отделни мускули. Много от позите са насочени към мускулите на гърба и корема. Укрепването на тези мускули става чрез задържане на позата и включване на различни модели на движение през цялата сесия. Когато мускулите на гърба и корема са силни и добре подготвени, болката в долната част на гърба може значително да намалее. 

3. Подобрява притока на кръв

Практиката на йога включва фокусиране върху дълбоко и ритмично дишане през носа при вдишване и издишване с всяка поза. Тази дихателна техника помага да се осигури релаксация на цялото тяло и насърчава увеличения приток на кръв в цялото тяло. Подобреният кръвен поток внася храна и изхвърля отпадъците, като помага за подобряване на околната среда около мускулите на гърба.

4. Йогата насърчава неутрално подравняване на гръбначния стълб

Всяка йога поза тренира тялото да се адаптира към промени, като същевременно поддържа неутрално подравняване на гръбначния стълб. Това е естествената кривина на гръбначния ви стълб. Редовното практикуване на йога помага за подобряване на стойката и баланса, като тренирате тялото си да поддържа главата, раменете и таза си подравнени правилно.

5. Подобрява психичното здраве

Йогата помага да фокусирате енергията си върху дишането и да поддържате неутрална поза по всяко време. Освен това, редовната практика на йога поставя ума ви в отпуснато състояние, което ви позволява да медитирате по време на упражнението. Тези ефекти помагат за намаляване на стреса и тревожността, а също така подобряват настроението ви. Спокойното състояние и подобреното настроение могат да помогнат за борба с негативните психологически ефекти, които хроничната болка в гърба може да причини.

За да разберем по-добре как подобреното психично здраве влияе на болките в гърба, нека да разгледаме връзката между ума и тялото на възприемането на болката. Изследванията показват, че болката в гърба може да се увеличи в резултат на вашето усещане за болка. Докато негативните психологически фактори може да не повлияят на физиологията на болката в гърба, те могат да засилят болката в гърба, която вече съществува. Следователно, ако сте в състояние да намалите усещането си за болка, като участвате в медитация по време на вашите йога сесии, може да имате способността да намалите и усещането си за болка в гърба. Тази връзка между ума и тялото може да отиде още по-дълбоко, тъй като някои хора вярват, че психологическите фактори са основните фактори, влияещи върху усещането за болка. Това означава, че негативните мисли и чувства всъщност могат да увеличат болката в гърба, което след това създава допълнителни негативни психологически чувства,

Заключение

Ако страдате от болки в гърба и търсите облекчение, едно решение, което да опитате, може да бъде йога. Изследванията показват, че може да помогне за намаляване на болката, подобряване на функцията и подобряване на качеството на живот. Освен това може да помогне за намаляване на стреса и тревожността и за подобряване на общото настроение. Следователно, това може да се окаже ефективна опция за консервативно лечение, ако търсите неинвазивна техника за управление на болката.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7105,6933,5864,4392,6518,7273″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”75″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни