Кой е революционният руски учен Иля Мечников ?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Броят на научните отркития, направени от руски учени, е огромен, а сред техните постижения стоят и едни от най-великите пробиви в медицината. Подари тази причина днес ще разгледаме едно от най-значимите от тях – “Великата имунна революция”.

Иля Мечников и „Великата имунна революция“

Биологът Иля Мечников е удостоен с Нобелова награда през 1908 г. за работата си в областта на вродения имунитет. Той открива фагоцитите – клетките, които поглъщат и унищожават вредните бактерии. Той демонстрира начина, по който протича процесът, като изучава ларвите на морските звезди.

Как протича експериментът?

Той закачил малки бодли в ларвите и наблюдавал, че някои необичайни клетки обграждат тръните. Той спекулира, че това са бели кръвни клетки, които се събират на мястото на възпалението и убиват патогените. Въпреки това, неговата теория е посрещната със силен скептицизъм от научната общност, която предпочита друга теория по това време.

Кой е Пол Ерлих?

Мечников споделя Нобеловата награда с друг имунолог, Пол Ерлих, немският учен, който е привърженик на теория, която противоречи на констатациите на Мечников. Адаптивният имунен подход на Ерлих набляга на производството на антитела. През по-голямата част от 20-ти век имунологията продължава да се развива по линия на теорията на Ерлих за адаптивния имунитет и възгледите на Мечников изглеждат донякъде отдалечени.

Кога теорията на Мечников стана факт?

В края на 80-те години на миналия век обаче беше открито, че много клетки, особено тези, които са отговорни за имунитета, фагоцитите, притежават специални рецептори, които са предназначени да идентифицират специфични инфекции. Тези клетки са свързани с определени гени. „Оказа се, че вроденият имунитет е основната характеристика за всички живи същества. И само в случай на организми, които вече са напреднали по еволюционната стълбица, се появява адаптивен имунитет. Вроденият имунитет обаче отговаря за неговото стартиране и по-нататъшно функциониране…” пишат авторите на статията, която нарича откритията, произтичащи от откритията на Мечников, като “ Голямата имунна революция ”.

В заключение

Приносът на руският учен Иля Мечников е неоспорим! Една заслужена Нобелова награда!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4061,6994,5873,7087,5195,4372″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2191,568,559,2189,2356,2461″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни