Хомеопатията в лечението на неврологични заболявания

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болестите на днешния век са основно обездвижване, радикулитни синдроми, световъртежи, главоболие, безсъние и стрес. За съжаление новите заболявания са все по-често срещани сред младите хора.

“Най-честата причина за световъртеж е шийната патология, породена заради неправилна шийна патология или поява на дископатии”, това заяви д-р Валя Грудева. Тя е невролог и хомеопат и беше гост в предаването на проф. Д-р Христо Деянов, “Академия Здравитал”. По думите ѝ този тип заболявания често се превръщат в хронични, а причината за появата им е постоянното обездвижване и неправилно седене по време на работа.

Задължителният алгоритъм за работа е качествено изследване. Това налага ядреномагнитен резонанс и рентгенография, с които се изследва цялостното състояние на пациентите. След установяването на заболяване е наложително медикаментозно лечение.

Упражненията са от огромно значение за здравето

“Феноменален ефект имат едни малки трикове. Те са като малка гимнастика за вестибуларния апарат, позиции за глава, упражнения, които се владеят от някои специалисти невролози”, това допълни д-р Грудева. При неврологични заболявания тези упражнения могат да бъдат изключително от полза за пациентите. Препоръките за хората, които работят най-често пред компютъра, е да се раздвижват на всеки 45 минути и да правят кратка гимнастика, с която да облекчават гръбнака.

“Често срещано е главоболието при младите хора, които работят на компютър. Най-често то се проявява вечер, когато има преумора на очните мускули. Лошите непроветрени помещения и климатиците спомагат за болката в главата”, категорична беше д-р Грудева. Главоболието може да премине в мигренично главоболие, което може да бъде придружено с гадене.

Безсъние

“Безсънието е проява на по-дълбок дискомфорт или наложен стрес”, допълни д-р Грудева. Проблем е, когато безсънието се превърне в хронично. Стресът около коронавирус, военните действия в Украйна и кратките срокове за изпълнение на определени длъжности спомагат за появата на безсъние. Тя допълни, че енергийните напитки и злоупотребата с кафе могат да спомогнат за увреждане на тъканите в мозъка.

“Когато няма реална причина, която да дава обяснение на болките в главата и безсънието, то това е сигнал да се започне действие от страна на пациента. Това е именно спортът, активността, намаляване на кофеиновите напитки, както и изграждане на навик за един и същ час на лягане”, каза д-р Валя Грудева.

Как обаче хомеопатия би помогнала при неврологични заболявания?

“Бела дона е изключително отровно растение. В големи дози може да предизвика висока температура, мозъчносъдов инцидент, но направена като лекарство, се използва за лечение на възпалителни процеси”, подчерта неврологът. По думите ѝ “подобното с подобно се лекува”. Тя допълни, че хомеопатията е сред най-силните лечебни средства. Това е така, защото съхранява всичко необходимо за човешкия организъм, което можем да открием в природата.

“Всички знаем положителното въздействие на “плацебо ефекта’. Понякога на пациента му е достатъчно да знае, че приема някакъв медикамент, за да започне да се справя с влошеното си състояние”, категорична беше д-р Валя Грудева.

По думите на д-р Грудева хомеопатията има изключителен ефект върху неврологичните заболявания на 21 век, които са предизвикани основно от стрес и панически разстройства. Тя допълни, че хомеопатията може да бъде съчетана с конвенционално лечение, с което значително се спомага за подобряване на състоянието. Хомеопатията е безвредна и не нанася странични ефекти, не се стига до привикване или зависимост, което позволява за запазване на баланса на здравеопазването.

Как се отрази на човешкото здраве коронавирусът и ежедневната информация от телевизионния екран? 

“Оказа се, че хората сме много силно податливи на внушения, повличаме се от мнозинството. Фактът, че се даде трибуна на хора, които не са експерти, нанесе сериозни последици върху психическото здраве на хората”, заяви д-р Грудева. По думите ѝ постоянното отразяване на негативни новини от екрана влошават значително състоянието на хората. Неврологът препоръча хората да си поставят граница гледайки телевизия и слушайки новини, с което да се предпази от ежедневното облъчване с негативизъм.

Какви са причините за поява на главоболие и мигрени?

“Мигрената е специфично главоболие и обикновено се проявява на половината глава. Обикновено пациентите го усещат като много специална болка зад очните ябълки, а когато се усили може да се появи изтръпване, гадене, повръщане, световъртеж и дори колабс”, това заяви д-р Валя Груева. Тя допълни, че спецификата на мигрената е, че се проявява само на половината част от главата, като много често мигрената започва с леко изтръпване или стомашен дискомфорт, които са знак за появата на силно главоболие. Според невролога мигрената е проявена от съдово главоболие.

Неврологичната болка е една от най-болезнени. В повечето случаи заболяванията на неврологичната система може да са сигнал за определени сериозни заболявания и да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

“Прави ми впечатление, че хората, които са прекарали коронавирус, изпитват неврологични нарушения, което сериозно ги притеснява. Всички знаем, че вирусите са предимно невротропни, също като коронавируса. Той може да предизвика някои неврологични изменения”, каза д-р Груева във връзка с връзката на covid-19 и неврологичните заболявания.

Какви последици би нанесъл шип в шийната област?

“След 25 години задължително има остиофитоза на различни нива. Може да има шийни дископатии, които да разгърнат едно заболяване”, заяви д-р Груева. По думите ѝ много често гръбния сегмент на гръбнака може да прихване нервно коренче, с което да се предизвика болка, но тя е причинена основно от неправилно седене.

В заключение за хомеопатията и рисковите фактори за здравето

Основният призив на специалиста е хората да се движат повече, да се опитат да седят правилно, да намалят нивата на стрес, като посещават по-често открити пространства и не употребяват силно кофеинови напитки. Намаляването на стреса значително би намалил неврологичните заболявания и би подобрило качеството на живот.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5492,7317,6979,4245,5844,7002,4285″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,2177,2189,2195,2356,2461,2191,628″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни